Antena 3 CNN Actualitate Locale STB trece la ora de vară, în weekend. Precizări privind circulația autobuzelor din București pe timpul nopții

STB trece la ora de vară, în weekend. Precizări privind circulația autobuzelor din București pe timpul nopții

Societatea de Transport București anunță că se va trece la ora de vară începând din acest weekend.

STB trece la ora de vară, în weekend. Precizări privind circulația autobuzelor din București pe timpul nopții
Sursa foto: Facebook/ PMB
de Mia Lungu    |    27 Mar 2024   •   12:05

În conformitate cu prevederile Ordonanţei de Guvern nr. 20/18.08.1997 privind stabilirea orarului de vară și a orei oficiale de vară pe teritoriul României, în noaptea de sâmbătă spre duminică, 30 spre 31 martie 2024, ora 03:00 devine ora 04:00.

Și STB SA trece, astfel, la ora de vară.

"Pentru buna desfășurare a serviciului de transport public pe durata acestei nopți, în programul de circulație, ora 01:00 devine ora 02:00", anunță STB.

Pericolul pentru sănătate în trecerea la ora de vară | Dr. Tudor Ciuhodaru: "Sunt afectate în special persoanele tinere"

Ora de vară 2024. Majoritatea oamenilor se adaptează uşor la schimbarea orei, modificările organismului făcându-se complet în circa 15 zile, spune medicul Tudor Ciuhodaru. Unele efecte, însă, pot fi chiar periculoase!

România trece la ora de vară pe 31 martie 2024. Ceasurile se vor da înainte cu o oră. Pentru a nu fi afectați, oamenii sunt sfătuiți să adopte cinci metode simple.

"Ora de vară – ce riscăm? 5 lucruri de făcut pentru a depăși acest moment cu ușurință. 

Chiar dacă duminică vom dormi mai puțin cu o oră abia de luni se vor simţi efectele. Unele pot fi chiar periculoase, precum creșterea riscului de infarct sau a celui de suicid.

Mai exact:

1. Majoritatea oamenilor se adaptează cu uşurință la schimbarea orei, modificările adaptive ale organismului făcându-se complet în circa cincisprezece zile.

2. Particularităţile fizice şi psihice individuale influenţează însă modul cum se realizează această adaptare. 

3. În fiecare an mulți pacienţi ajung la urgențe cu o simptomatologie polimorfă, mergând chiar până la agravarea sau decompensarea unor afecţiuni.

4. Unele pot fi chiar periculoase, precum creșterea riscului de infarct sau a celui de suicid. Mai exact:

a) riscul de infarct crește cu 5-10%, timp de trei zile după schimbarea orei. Sunt afectate în special persoanele tinere, active profesional;

b) Totodată creşte riscul suicidar timp de două săptămâni de la modificarea orei, în special la depresivi şi la cei cu vulnerabilitati psihoemotionale. 

5. Modificarea orei de trezire duce la un stres la care organismul reacţioneaza prin creșterea activităţii sistemului nervos simpatic şi a nivelului citokinelor proinflamatorii determinând modificări:

a)cardiovasculare manifestate prin variaţii ale tensiunii arteriale şi variate tulburări de ritm cardiac;

b)neuropsihice: modificări ale calității somnului (insomnie, somnolenţă), astenie, apatie, anhedonie, agitaţie, irascibilitate, anxietate, tulburări de concentrare şi memorie, cefalee, vertij, moficarea apetitului (inapetenţă sau bulimie), până la dereglări afective sezoniere şi ideaţie suicidară", a scris Tudor Ciuhodaru pe pagina sa de Facebook.

"Atenție! Sub această simptomatologie se pot ascunde şi alte cauze şi de aceea este bine să fiţi evaluaţi corespunzător de către un medic pentru a nu omite un alt diagnostic.

Pentru a trece cu ușurință peste schimbarea orei recomandăm cinci lucruri esențiale:

1. Planificarea corespunzătoare a activității.

2. Evitarea suprasolicitării datorată stimulentelor nervoase, substanţelor psihoactive sau situaţiilor conflictuale.

3. Nu e de neglijat petrecerea a cât mai mult timp în aer liber. 

4. Și nici mișcarea, chiar sub forma unor simple plimbări.

5. Precum şi o alimentaţie bogată în fructe şi legume proaspete.

Invocând faptul că se perturbă nejustificat populaţia şi că pierderile din diverse domenii socioeconomice depăşesc câştigurile, unele ţări au renunţat la schimbarea orei de iarnă-vară sau nu au aplicat-o vreodată. Şi în România a fost respinsă o iniţiativă legislativă ce prevedea acest lucru", a mai transmis medicul.

Acesta a precizat că a iniţiat un nou demers ce solicită renunţarea urgentă la schimbarea orei la nivel european.

×
Parteneri
Sebastian Burduja şi-a depus candidatura la Primăria Capitalei
x close