Antena 3 CNN Actualitate Vârful Kilimanjaro, cucerit de paralimpicii români de 1 Decembrie. Tricolorul flutură la 5895 de metri

Vârful Kilimanjaro, cucerit de paralimpicii români de 1 Decembrie. Tricolorul flutură la 5895 de metri

Trei membri ai Lotului Național de Paraclimbing au cucerit Vârful Kilimanjaro, astăzi, chiar de ziua României. Drapelul nostru flutură la altitudinea de 5895 de metri.

Vârful Kilimanjaro, cucerit de paralimpicii români de 1 Decembrie. Tricolorul flutură la 5895 de metri
Sursa foto: Facebook | Romania Paraclimbing Team
de Ioana Mircea    |    01 Dec 2023   •   23:46

Membrii Lotului Național de Paraclimbing, Răzvan Nedu, Adriana Tofan și Liviu Matei, însoțiți de ghidul montan Teofil Vlad, au cucerit, chiar astăzi de Ziua Națională a României, Vârful Kilimanjaro, care are 5895 metri.

Performanța este și mai impresionantă având în vedere că dintre acești trei sportivi de performanță, doi sunt nevăzător, iar unul are dizabilitate fizică. 

Răzvan Nedu poate vedea la 1% din capacitatea unui om obișnuit. Este antrenor de escaladă pentru copiii cu dizabilități în programele de terapie Climb Again și căpitanul Echipei Naționale de Paraclimbing.

Citește și: Medicul care i-a replantat mâinile Alexiei, decorat de președintele României cu Ordinul ”Meritul Sanitar” în grad de ”Cavaler

Răzvan a obținut, în 2021, titlul de Vicecampion Mondial la Campionatul Mondial de Paraclimbing din Moscova, concurând cu mâna în ghips. În ceea ce privește dragostea pentru munte și pentru înălțimi, Răzvan se mândrește cu ascensiunea pe Aconcagua (6962 metri), Elbrus (5642 metri), Mont Blanc (4809 metri).

Adriana Tofan este complet nevăzătoare și sportivă la categoria B1. A descoperit escalada datorită unei prietene care îi povestea despre experiențele ei de la centrul Climb Again, și a devenit curioasă să practice acest sport.

În anul 2022, în cadrul Paraclimbing Master Imst din Austria, a obținut medalia de argint, iar anul acesta a fost singura sportivă care a făcut parte din echipa lotului în timpul Campionatul Mondial de Escaladă din Elveția, ocupând locul 10.

Liviu Matei este cățărător la categoria RP3 și instructor de escaladă, alături de Răzvan, la centrul Climb Again. Orele petrecute între pereții de cățărare și participarea la competiții l-au ajutat mult să dobândească încredere în el.

În anul 2022, odată cu antrenamentele lotului pe munți înalți, a descoperit plăcerea pentru drumeții și pentru altitudine. După succesul cuceririi celor 4.167 metri ai Vf. Toubkal din Maroc în luna noiembrie, s-a reîntors în Africa pentru a urca pe Vârful Kilimanjaro, potrivit gândul.ro.

×
Subiecte în articol: 1 Decembrie Vârful Kilimanjaro
Parteneri
Zeci de tornade impresionante au lovit centrul Statelor Unite
x close