Antena 3 CNN Be EU Veniturile lunare ale unui europarlamentar, din salariu, diurne și indemnizații | Ce pensie primesc aleșii europeni

Veniturile lunare ale unui europarlamentar, din salariu, diurne și indemnizații | Ce pensie primesc aleșii europeni

Funcția de europarlamentar le aduce câștiguri importante politicienilor care ajung să ocupe această funcție. Pe lângă salarii, aleșii europeni beneficiază de diurne dar și sume forfetare pentru cheltuieli. Sabina Iosub a prezentat detaliile la rubrica Be EU de la Antena 3 CNN.

Veniturile lunare ale unui europarlamentar, din salariu, diurne și indemnizații | Ce pensie primesc aleșii europeni
Sursa foto: Profimedia Images
de Mia Lungu    |    25 Mar 2024   •   10:08

Salariile sunt stabilite la 38,5% din salariul de bază al unui judecător al Curții de Justiție a Uniunii Europene. Toți deputații din Parlamentul European primesc același salariu.

În mod concret, salariul lunar al unui deputat european este de 10.075,18 euro brut, așadar un net de 7.853,89 euro, din care au fost deduse impozitele Uniunii Europene și contribuțiile la asigurările sociale. Sunt cifre valabile la 01/07/2023, valabile și în acest moment. Fondurile provin din bugetul Parlamentului European. 

Venim peste acest salariu cu indemnizații. Indemnizația pentru cheltuielile generale în sumă de 4.950 euro este, de fapt, suma pentru cabinet, o sumă forfetară care le permite deputaților să acopere cheltuielile acelui cabinet, închirierea de birouri în statul membru în care au fost aleși, achiziționarea de hardware și software IT, materiale de birou, telefoane mobile, mă rog, abonamente, abonamente la internet ș.a.m.d.

Există însă și o diurnă 350 euro pe zi, o sumă forfetară, din nou, care acoperă cazare, masă, cheltuieli conexe. În fiecare zi în care un eurodeputat se află la Parlamentul European în activitatea oficială. Atenție însă, trebuie să semneze un registru de prezență și dacă sunt absenți, li se taie banii când ies la pensie.

Foștii deputați au dreptul, din momentul în care împlinesc 63 de ani, la pensie. Acum calculăm pensia 3,5% din salariul lor, pentru fiecare an complet în funcție, și o doisprezecime din salariu pentru fiecare lună întreagă suplimentară, însă nu depășește 70% în total și costul e suportat de bugetul Uniunii Europene. 

×
Parteneri
A început distribuirea pensiilor pe luna mai. Anunţul Poştei Române
x close