Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Decisiv Surse: Guvernul vrea să introducă armata voluntară de anul acesta. Radu Tudor: ”În cazul în care Rusia va ataca NATO, noi trebuie să fim pregătiți”

Surse: Guvernul vrea să introducă armata voluntară de anul acesta. Radu Tudor: ”În cazul în care Rusia va ataca NATO, noi trebuie să fim pregătiți”

Ministerul Apărării cere ca legea stagiului militar voluntar, pentru cei de până în 35 de ani, să fie aprobată anul acesta, potrivit surselor Antena 3 CNN. Românii care vor învăța să tragă cu arma ar putea primi până la 4.600 de lei pe lună.

de Andreea Ştefan    |    07 Feb 2024   •   17:12

Există șanse mari ca în acest an Guvernul să introducă armata voluntară în România.

Radu Tudor, analist militar și realizator Antena 3 CNN, a vorbit despre acest subiect.

”Avem nevoie de această lege foarte importantă pentru că trebuie împrospătată în primul rând rezerva Armatei Române. Orice armată are o rezervă formată din mii sau zeci de mii de oameni, care în caz de nevoie, în cazul unui conflict militar, trebuie activată.

România, în ultimii 34 de ani, a constatat că rezerva Armatei Române, formată din oameni de 40-50, aproape 60 de ani, care au făcut serviciul militar înainte de 1989 și până în 2007, că această rezervă este îmbătrânită și ies în mare viteză din sistemul de evidență al rezervei militare oamenii care îmbătrânesc, drept pentru care trebuie să aducem tineri.

Și în momentul de față este exclusă orice formă de serviciu militar obligatoriu, așa cum am făcut noi înainte de 1989 și se va crea un sistem militar pe bază de voluntariat. Așadar, patru luni pe an, cine dorește, se poate pregăti, primește și bani pentru asta și rămâne în evidențele Armatei Române ca rezervist”, a declarat Radu Tudor.

La finalizarea programului de pregătire, militarii voluntari vor primi o indemnizaţie reprezentând trei câştiguri salariale medii brute, adică în jur de 4.600 de lei pe lună.

”E foarte corect. Probabil, pentru patru luni de pregătire vor primi 3.000 euro, aproape 5.000 lei pe lună. Și banii aceștia reprezintă în mod evident un punct de atracție, dar lucrul cel mai important este ca capeți un statut de rezervist care îți dă și niște drepturi, îți dă și niște obligații, îți poate deschide drumul inclusiv pentru o carieră militară activă.

Dacă intri în acest serviciu voluntar, mai departe, după acele patru luni de zile, poți să optezi să intri în cadrele active ale Armatei Române. Așadar, în contextul acesta foarte complicat al războiului de invazie a Rusiei care se prelungește, aproape toate țările din Europa își pun serios problema revizuirii rezervelor pentru armatele statelor membre NATO”, a mai declarat Radu Tudor.

Radu Tudor a explicat apoi ce înseamnă că România ia în calcul cele mai pesimiste scenarii cu privire la extinderea acestui conflict declanșat de Rusia.

”Militarii din toate țările sunt chemați să apere țările lor. În momentul în care devii militar activ, în toate formele de învățământ pe care le traversezi, ai de învățat scenariul cel mai bun și scenariul cel mai prost.

Cel mai bun este că niciodată NATO nu va fi amenințat de Rusia, că nu va exista un conflict. Scenariu cel mai prost este că Rusia va ataca un stat membru NATO și atunci trebuie să reacționăm toți.

Potrivit tratatului de la Washington, care este baza juridică a NATO, în cazul în care Rusia va ataca NATO, noi trebuie să fim pregătiți să respingem acest atac al Rusiei. Și ca să respingem atacul Rusiei, trebuie să fim foarte bine pregătiți din punct de vedere militar. Trebuie să știm pe câți militari activi ne bazăm și pe ce rezervă care ar putea să fie activată dacă Rusia ne atacă”, a mai explicat Radu Tudor la Antena 3 CNN.

×
Parteneri
El este tânărul de 27 de ani, ucis pe o stradă din Suceava!
x close