Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Masa de Crăciun, mai scumpă cu 20% față de anul trecut. Prețul alimentelor tradiționale în principalele orașe din România

Masa de Crăciun, mai scumpă cu 20% față de anul trecut. Prețul alimentelor tradiționale în principalele orașe din România

Potrivit unui studiu realizat de Antena 3 CNN, românii plătesc cu cel puțin 20% în plus pentru produsele esențiale meselor de sărbători.

de Ioana Ciobanu    |    Andreea Borboros    |    18 Dec 2023   •   18:48

Reporterii Antena 3 CNN au comparat prețurile a trei categorii de produse ce nu lipsesc de pe masa de Crăciun: alimente tradiționale, produse din carne și legumele.

Experimentul s-a desfășurat în patru orașe diferite: București, Cluj, Timișoara și Bacău.

Capitala conduce topul celor mai mari prețuri pentru produsele din carne.

Pentru kilogramul de ceafă de porc se plătește 37 de lei în București, dublu față de Bacău.

Citește și: Amendamentul care stopează creșterile de taxe și impozite în 2024 a fost adoptat de Comisiile de buget-finanțe

Și pentru produse tradiționale precum toba ori caltaboș, românii plătesc mai mult în acest an. De exemplu, în capitală, pentru 100 de grame de astfel de jumări se plătește 10 lei, iar pentru un kilogram 100 lei.

Cele mai ieftine produse tradiționale sunt în Moldova

Clujenii plătesc pentru jumări 80 de lei per kilogram. Cel mai mare preț pentru vedeta sezonului, șoriciul, este în Timișoara - 100 de lei kilogramul.

Pentru masa de Crăciun din acest an, locuitorii din vestul țării vor plăti mai mult cu aproape 20 % fata de anul trecut.

Spre exemplu pentru, un coș cu legume proaspete, produse tradiționale, un kilogram de carne de porc și un kilogram de telemea de vacă, plătim anul acesta în jur de 340 de lei.

Prețul total pentru coșul de cumpărături este asemănător și în Capitală, dar și în Cluj. Iar românii fie suplimentează bugetul, fie cumpără mai puțin.

"Prețurile, la noi la români, în loc să scadă să se bucure orice om de rând, la noi e invers, cresc" a spus un cetățean.

"Luăm mai puțin, din toate câte ceva, așa e mai bine. Alții nu mănâncă, iar pensionarii sunt cei mai amărâți", a mai spus un cetățean.

Totuși, primele liste pentru Crăciun deja sunt făcute, iar produsele românești sunt preferate și în acest an.

×
Parteneri
A început distribuirea pensiilor pe luna mai. Anunţul Poştei Române
x close