Antena 3 CNN Externe Ce se întâmplă cu pelerinii morţi la Mecca

Ce se întâmplă cu pelerinii morţi la Mecca

Ce se întâmplă cu pelerinii morţi la Mecca
01 Oct 2015   •   08:01

Miniștrii sănătății saudit și iranian au convenit joi la Jeddah asupra repatrierii trupurilor neînsuflețite ale pelerinilor iranieni morți săptămâna trecută în ambuscada din apropierea de Mecca, a informat agenția oficială de presă saudită, preluată de AFP şi Agerpres.

"Cele două părți au convenit asupra repatrierii corpurilor iranienilor cât mai curând posibil", a indicat joi agenția oficială SPA, după o întrevedere la Jeddah între ministrul saudit al sănătății, Khaled al-Falih, și omologul său iranian, Hassan Hachemi.

Cele două țări "vor rămâne în contact pentru identificarea celorlalte (victime) și a-i prelua în grijă pe răniți", a adăugat agenția.

Cel puțin 239 de pelerini iranieni au murit în timpul pelerinajului de la Mina, din apropiere de Mecca, iar 241 sunt în continuare dați dispăruți. Iranul este țara de unde provin cele mai multe dintre victimele catastrofei care, conform Ryadului, s-a soldat în total cu 769 de morți și 934 de răniți.

Teheranul a acuzat Ryadul că îi împiedică demersurile de repatriere a rămășițelor pe teritoriul iranian, afirmând săptămâna trecută că autoritățile saudite au refuzat să acorde vize responsabililor iranieni care doreau să se deplaseze în Arabia Saudită pentru a superviza operațiunile de căutare.

Tragedia de la Mecca a amplificat tensiunile deja existente între Iranul șitt și Arabia Saudită sunnită, cei doi mari rivali din regiune.

"Guvernul saudit nu își îndeplinește datoria în privința repatrierii corpurilor" pelerinilor iranieni, iar dacă nu o va face, Iranul 'va reacționa' dur, a declarat miercuri ghidul suprem iranian Ali Khamenei.

Arabia Saudită a acuzat la rândul său Iranul că exploatează politic tragedia de la Mina.

×
Parteneri
Sursa infectării în cazul marelui actor Florin Piersic
x close