Antena 3 CNN Externe FMI nu face comentarii cu privire la scandalul de corupţie în care este implicată Christine Lagarde

FMI nu face comentarii cu privire la scandalul de corupţie în care este implicată Christine Lagarde

FMI nu face comentarii cu privire la scandalul de corupţie în care este implicată Christine Lagarde
Sursa foto: Foto: Intact Images/EPA
de M.T.    |    27 Aug 2014   •   17:54

Şefa FMI, Christine Lagarde, a confirmat că este anchetată de procurorii francezi, fiind bănuită de „neglijenţă” într-un caz de corupţie, dar instituţia nu a dorit să facă vreun comentariu legat de acest caz.

„Directorul general s-a exprimat deja cu privire la acest dosar. În prezent, se află în drum spre Washington şi, evident, va informa Consiliul de Administraţie al Fondului cu privire la evoluţia cazului. Până atunci, nu avem niciun comentariu suplimentar de făcut”, a precizat purtătorul de cuvânt al FMI, Gerry Rice, informează AFP, citată de Agerpres.

Miercuri, Curtea de Justiţie a Republicii, singura instanţă judiciară din Franţa care îi anchetează şi judecă pe membrii guvernului pentru fapte comise în exerciţiul funcţiunii, a inculpat-o pe Lagarde pentru „neglijenţă”.

Şefa FMI a fost inculpată pentru rolul său în plata a 400 de milioane de euro (520 milioane dolari) către Bernanrd Tapie, un om de afaceri controversat şi apropiat al fostului preşedinte Nicolas Sarkozy, pe vremea când Lagarde era ministru de Finanţe al Franţei.

Plata a fost făcută ca parte a unui proces de arbitraj privat pentru a soluţiona un litigiu cu banca de stat Credit Lyonnais asupra vânzării participaţiei la producătorul german de îmbrăcăminte şi echipamente sportive Adidas în anii 1990.

Litigiul dintre omul de afaceri şi Credit Lyonnais se referă la o tranzacţie ce a avut loc în 1993, atunci când Tapie a vândut către bancă participaţia pe care o deţinea la Adidas. Mai târziu, banca a vândut pachetul cu un profit semnificativ, iar Tapie a început o acţiune în justiţie, susţinând că a fost fraudat.

În urma judecării cazului într-o comisie de arbitraj, Tapie a obţinut de la stat despăgubiri de peste 500 de milioane de dolari, cu mult mai ridicate decât ar fi putut primi în justiţie.

Christine Lagarde a precizat că nu are de gând să demisioneze din fruntea FMI şi că a cerut avocatului său să facă recurs la decizia CJR, pe care o consideră complet nefondată.

Christine Lagarde ocupă funcţia de director general al FMI din luna iulie 2011, când i-a succedat în funcţie unui alt francez, Dominique Strauss-Kahn, după ce acesta a fost acuzat de agresiune sexuală la New York.

×
Parteneri
Elena Mateescu anunță o nouă schimbare a vremii, de Florii
x close