Antena 3 CNN Externe Liderii G20, declarație despre armele nucleare la reuniunea unde Vladimir Putin a decis să nu se ducă

Liderii G20, declarație despre armele nucleare la reuniunea unde Vladimir Putin a decis să nu se ducă

Liderii G20, grup care reunește statele dezvoltate și cele mai mari economii în curs de dezvoltare, vor adopta la reuniunea din Bali un document privind armele nucleare.

Liderii G20, declarație despre armele nucleare la reuniunea unde Vladimir Putin a decis să nu se ducă
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    11 Noi 2022   •   16:47

Astfel, potrivit unui prim proiect de declarație, reprezentanții statelor membre vor denunța utilizarea sau amenințarea cu utilizarea armelor nucleare.

La summit-ul din Bali, din 15-16 noiembrie, invazia rusă în Ucraina va fi pe primul loc pe agenda discuțiilor. 

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat că nu se va deplasa la această reuniune.

"Mulți membri au condamnat cu fermitate războiul de agresiune ilegal, nejustificat și neprovocat al Rusiei împotriva Ucrainei și i-au cerut Moscovei să pună capăt imediat războiului. Folosirea sau amenințarea cu folosirea armelor nucleare este inadmisibilă", se arată în proiectul de declarație al G20, consultat de presa internațională.

Documentul, care este în curs de negociere și ar avea nevoie de aprobarea Moscovei pentru a obține unanimitate, mai afirmă că "numai un angajament durabil pentru susținerea ordinii internaționale bazată pe reguli și a sistemului multilateral pot proteja pacea și stabilitatea iar acest lucru necesită apărarea principiilor consacrate în Carta Națiunilor Unite și respectarea suveranității și a integrității teritoriale".

Într-o referire aparentă la campania de bombardamente a Rusiei care vizează centralele electrice și alimentarea cu apă a orașelor ucrainene, proiectul arată că "aderarea la dreptul umanitar internațional, inclusiv protecția civililor și a infrastructurii civile în conflictele armate, este esențială".

×
Subiecte în articol: g20 arme nucleare Vladimir Putin
Parteneri
Programul magazinelor mari din România, de Paște
x close