Antena 3 CNN Externe Kim Jong-un testează rachete, SUA se pregăteşte de exerciţii militare în Coreea de Sud

Kim Jong-un testează rachete, SUA se pregăteşte de exerciţii militare în Coreea de Sud

Kim Jong-un testează rachete, SUA se pregăteşte de exerciţii militare în Coreea de Sud
de O.P.    |    09 Feb 2015   •   10:32

Coreea de Nord a testat mai multe rachete, inclusiv una anti-navă în prezenţa liderului nord-coreean Kim Jong Un, pe fondul intensificării tensiunilor cu două săptămâni înaintea unor exerciţii militare anuale desfăşurate de Statele Unite şi Coreea de Sud, relatează CNN.

Phenianul a anunţat că a dezvoltat şi a testat sâmbătă o nouă rachetă anti-navă, care a "detectat, urmărit şi lovit nava inamică". Presa oficială a prezentat imagini cu liderul nord-coreean Kim Jong Un care a asistat la testul desfăşurat în Marea de Est, alături de generali care aplaudau. Potrivit presei de stat, Kim şi-a exprimat "satisfacţia" faţă de rachetele performante dezvoltate în Coreea de Nord.

Potrivit unor analişti, însă, racheta testată sâmbătă seamănă cu racheta de croazieră anti-navă Kh-35E de fabricaţie rusească. "Nu este clar dacă KPN (Forţele navale ale Coreei de Nord) au achiziţionat sistemul direct de la Rusia sau de la o parte terţă", a scris Joseph S. Bermudez, pe site-ul de analiză privind Coreea de Nord 38 North. "Dacă noul sistem va fi integrat cu succes în KPN şi mobilizat la scară largă, va fi un pas semnificativ în refacerea serviciului obsolet şi va spori ameninţarea reprezentată pentru navele Coreei de Sud şi ale SUA din regiune".

Pe de altă parte, Ministerul sud-coreean al Apărării a anunţat că Phenianul a lansat duminică cinci rachete cu rază scurtă de acţiune.

Prin dezvoltarea acestor rachete, Coreea de Nord intenţionează să-şi apere apele teritoriale şi "să reacţioneze puternic la orice încercare a navelor de război inamice de a lansa un atac militar", a precizat agenţia de presă oficială nord-coreeană KCNA.

×
Subiecte în articol: Coreea de Nord rachete exercitii militare
Parteneri
SUA au dislocat în România cel mai nou sistem antidronă
x close