Antena 3 CNN Externe Locuitorii unui oraș din Suedia sunt plătiți de primărie să strângă gunoiul. O familie de români, parte din acțiune: "Sunt avantaje pentru toată lumea"

Locuitorii unui oraș din Suedia sunt plătiți de primărie să strângă gunoiul. O familie de români, parte din acțiune: "Sunt avantaje pentru toată lumea"

Păstrarea curățeniei este importantă pentru suedezi, iar autoritățile caută permanent soluții pentru a-i determina pe oameni să aibă grijă de mediul în care trăiesc. Un român stabilit în Suedia a dezvăluit suma plătită pentru o oră de strâns gunoiul.

Locuitorii unui oraș din Suedia sunt plătiți de primărie să strângă gunoiul. O familie de români, parte din acțiune: "Sunt avantaje pentru toată lumea"
Sursa foto: Profimedia
de Redacția Antena 3 CNN    |    01 Ian 2024   •   11:39

În vârstă de 40 de ani, Andrei Mihai s-a mutat, în 2018, din Pitești în Suedia, fiind însoțit de soția și cei doi copii.

Românii locuiesc acum în Hjo, un orăşel turistic, aflat pe malul lacului Vattern, la 332 de kilometri de capitala Stockholm. În Hjo, cei care participă la acțiunile de strângere a gunoiului de pe străzile orașului sunt plătiți de primărie și de asociațiile de proprietari.

Andrei Mihai a povestit cât de multă atenție acordă comunitățile din această țară pentru păstrarea curățeniei.

Citește și: Povestea cuplului care locuiește numai în hoteluri: "Este rentabil, cheltuim mai puțin așa"

Clubul de patinaj artistic în care activează fiica românului, Maria, se ocupă de strângerea gunoiului în weekend, iar copiii sunt plătiți pentru munca lor.

"Copiii și părinții fac mișcare, păstrează orașul curat, învață să nu arunce gunoi și, în plus, sunt și plătiți. Sunt avantaje pentru toată lumea.

Acest tip de inițiativă este o tradiție aici în Suedia. Ideea este simplă. Primăria și asociațiile de proprietari au un buget la dispoziție, iar cluburile sportive pot câștiga bani participând la astfel de acțiuni”, a spus românul, pentru Adevărul.

Organizatorii pun la dispoziție tot ceea ce este necesar: mănuși, găleți, veste reflectorizante, instrumente de strângere a gunoiului și saci. 

"Singura noastră obligație a fost să trimitem poze cu participanții și evident să facem curățenie. Avantajele sunt multiple atât pentru primărie, asociațiile de proprietari, dar și pentru cluburile sportive și participanți”, a adăugat românul.

Suma acordată pentru o oră de strâns gunoiul

Maria, fiica lui Andrei, a participat la acțiune împreună cu alte familii care au copiii în același club de patinaj.

"Este genul de inițiativă din care au de câștigat toate părțile implicate. Clubul sportiv primește bani, copiii se plimbă si se simt bine împreună cu familia și alți copii iar comunitatea se bucură de un mediu curat. Toate acestea cu un minim efort depus”, a declarat Andrei Mihai.

Pentru o oră de strâns gunoiul, organizatorii oferă suma de 100 de euro, iar banii merg direct la clubul de patinaj artistic.

×
Parteneri
Zeci de tornade impresionante au lovit centrul Statelor Unite
x close