Antena 3 CNN Externe Mercenar sârb cunoscut SRI pentru spionaj, prezent la Moscova, la discursul lui Vladimir Putin

Mercenar sârb cunoscut SRI pentru spionaj, prezent la Moscova, la discursul lui Vladimir Putin

Discursul-maraton susținut de președintele rus la Moscova a fost audiat, la fața locului, de un mercenar sârb declarat anterior indezirabil în România, la sesizarea Serviciului Român de Informații, SRI.

Mercenar sârb cunoscut SRI pentru spionaj, prezent la Moscova, la discursul lui Vladimir Putin
Sursa foto: Facebook/ SRI
de Redacția Antena 3 CNN    |    22 Feb 2023   •   14:42

Este vorba despre Bratislav Zivkovic, un bărbat de 47 de ani, comandantul unei mișcări paramilitare din Serbia. 

El a fost arestat în 2018 pentru organizarea participării la conflictele armate din Ucraina, scrie platforma bosniacă klix.ba, citată de știripesurse.ro.

Conform sursei citate, Zivkovic (foto interior) este anchetat de Parchetul General de la Kiev pentru implicarea sa de partea separatiștilor pro-ruși în atacuri asupra forțelor ucrainene desfășurate în Donețk și Lugansk.

Înainte de a-i fi semnalată prezența în public, cu ocazia discursului lui Vladimir Putin, ultimele informații despre Zivkovic au apărut în 2022 și arătau că acesta ar fi fost grav rănit, fiind transferat la Moscova pentru tratament.

Citește și: "Putin se pregătește pentru și mai mult război" | Reacția NATO după discursul președintelui rus

Sârbul a fost declarat indezirabil în România în 2017, ca urmare a unei decizii luate de Curtea de Apel București la propunerea SRI.

Autoritățile române au stabilit că Zivkovic era comandantul organizației "Cetniciki Pokret" din Serbia, cunoscută ca fiind una paramilitară, cu orientări naționalist-șoviniste.

În perioada 2014 - 2015, Zivkovic a participat de partea separatiștilor pro-ruși la conflictul din Ucraina iar în cursul anului 2017 acesta s-a deplasat de mai multe ori în România, cu scopul de a culege informații.

Potrivit SRI, demersul sârbului, specific activităților de spionaj, a ridicat riscuri și amenințări la adresa securității naționale.

El ar fi intenționat să obțină documente clasificate referitoare la infrastructura critică și obiectivele militare, atât naționale, cât și ale aliaților, amplasate în sud-estul României.

SRI menționează că a acționat astfel încât Zivkovic nu a reușit să intre în posesia niciunui document clasificat sau informație secretă.

×
Parteneri
Generalul Florian Coldea, audiat de procurorii DNA în calitate de suspect
x close