Antena 3 CNN Externe Omagii din întreaga lume pentru regele Abdallah al Arabiei Saudite: "A fost un lider sincer care a avut curajul convingerile sale"

Omagii din întreaga lume pentru regele Abdallah al Arabiei Saudite: "A fost un lider sincer care a avut curajul convingerile sale"

Omagii din întreaga lume pentru regele Abdallah al Arabiei Saudite: "A fost un lider sincer care a avut curajul convingerile sale"
Sursa foto: Foto: lefigaro.fr
23 Ian 2015   •   09:51

Lumea i-a adus un omagiu, vineri, regelui Abdallah al Arabiei Saudite, decedat la vârsta de 90 de ani, salutând activitatea celui care a reuşit în cei zece ani de regim să menţină stabilitatea primei puteri petroliere,ferind-o de tulburările din lumea arabă, scrie AFP.
   
"A fost întotdeauna un lider sincer care a avut curajul convingerile sale", a declarat preşedintele american, Barack Obama, într-un comunicat, descriind "o veritabilă prietenie călduroasă" cu regele.
   
"Ţările noastre au lucrat împreună pentru a depăşi numeroase provocări, iar eu am respectat punctele de vedere ale regelui Abdallah şi am apreciat prietenia noastră veritabilă şi călduroasă", a adăugat el.
   
În timpul domniei sale, Arabia Saudită şi Statele Unite au rămas aliaţi politici şi economici.
   
Premierul canadian Stephen Harper şi-a amintit de un bărbat "foarte entuziasmat atunci când era vorba despre ţara sa, despre dezvoltare şi economia mondială" şi a salutat un "apărător ardent al păcii în Orientul Mijlociu".
   
În Europa, preşedintele francez François Hollande a salutat "memoria un om de stat a cărui acţiune a marcat profund istoria ţării sale şi a cărui viziune privind pacea dreaptă şi durabilă în Orientul Mijlociu rămâne mai mult decât oricând de actualitate", potrivit unui comunicat al Palatului Elysée.
   
Premierul britanic David Cameron a afirmat într-un comunicat că amintirea regelui Abdallah va fi marcată de "anii lungi în slujba regatului şi de angajamentul său în favoarea păcii şi consolidării înţelegerii între religii".
   
Acelaşi ton a fost menţinut şi de Tokyo, unde secretarul general şi purtătorul de cuvânt al Guvernului Yoshihide Suga a lăudat rolul "semnificativ jucat multă vreme (de rege) în favoarea păcii şi stabilităţii Arabiei Saudite, comunităţii islamice şi lumii".
   
Premierul indian Narendra Modi s-a declarat "întristat" şi a amintit într-un mesaj pe Twitter că s-a interesat în urmă cu câteva zile despre sănătatea regelui pe lângă succesul lui la palatul regal, Salman Ben Abdel Aziz.
   
"Cu regele Abdallah, am pierdut o voce importantă care a marcat ţara printr-un impact durabil", a adăugat Modi.

×
Parteneri
Cutremur în România, în această seară, în zona seismică Vrancea
x close