Antena 3 CNN Externe Ce au pățit părinții care au refuzat copilului lor transfuzii cu sânge de la donatori vaccinați anti-COVID

Ce au pățit părinții care au refuzat copilului lor transfuzii cu sânge de la donatori vaccinați anti-COVID

Justiția s-a pronunțat, miercuri, în cazul părinților unui bebeluș care au cerut pentru copilul lor sânge de la donatori nevaccinați anti-COVID, într-o intervenție chirurgicală menită să-i salveze micuțului viața.

Ce au pățit părinții care au refuzat copilului lor transfuzii cu sânge de la donatori vaccinați anti-COVID
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    07 Dec 2022   •   12:45

Astfel, Înalta Curte de Justiție din Auckland, Noua Zeelandă, le-a retras temporar părinților custodia copilului, relatează presa internațională.

Instanța de judecată a ordonat ca bebelușul în vârstă de șase luni, identificat drept "Baby W", să fie plasat sub tutelă parțială în perioada operației chirurgicale de urgență pentru o afecțiune cardiacă denumită stenoză de valvă.

Părinții bebelușului au cerut ca sângele care i-ar putea fi transfuzat copilului în blocul operator să provină de la donatori care nu au primit vaccinuri împotriva COVID-19 bazate pe tehnologia ARN mesager.

Autoritățile sanitare neozeelandeze au respins cererea părinților în ceea ce privește "sângele nevaccinat", argumentând că aceasta este inutilă și puțin practică.

Spitalele din Noua Zeelandă nu separă sângele donat de persoane vaccinate de cel donat de persoane nevaccinate.

Justiția neozeelandeză argumentează cu "interesul suprem" al copilului

"Problema primordială este să știm dacă tratamentul propus este în interesul suprem (al bebelușului)", a menționat instanța de judecată într-un comunicat.

Potrivit sursei citate, copilul se află în prezent "sub tutela medicală a Curții până la finalizarea operației" și la restabilirea post-operatorie, cel târziu până la sfârșitul lui ianuarie.

Bebelușul este îngrijit într-un spital din Auckland.

Acest caz a șocat opinia publică din Noua Zeelandă și din lume, resuscitând controversele din jurul vaccinării.

La anunțul deciziei judiciare, militanta anti-vaccin Liz Gunn a cerut persoanelor venite pentru a susține familia copilului să facă presiuni pe lângă prim-ministrul Jacinda Ardern, pentru schimbarea hotărârii.

În replică la poziția autorităților, care spun că nu separă sângele donatorilor vaccinați de al donatorilor nevaccinați, familia copilului susține că are oferte de la "zeci de donatori nevaccinați".

Noua Zeelandă, printre țările cu cele mai severe restricții în pandemie

"Acesta este un caz cu adevărat neobișnuit, în care părinții vor pentru copilul lor un tratament mai bune decât cel propus de stat", a declarat Sue Grey, avocata părinților.

"Am ajuns aici pentru că avem un guvern și o bancă de sânge (...) care nu vor să facă disponibile aceste servicii", a adăugat ea.

Măsurile energice adoptate de Noua Zeelandă la începutul pandemiei de coronavirus au fost considerate printre cele mai eficiente din lume, pentru că această țară a înregistrat o rată mică de mortalitate, încă înainte de apariția vaccinurilor.

Însă carantina și restricțiile severe impuse în ceea ce privește deplasările au fost taxate de mulți drept atingeri la adresa libertăților individuale și au provocat reacția virulentă a grupurilor anti-vaccin și anti-restricții.

×
Subiecte în articol: Baby W Noua Zeelanda sange donatori COVID-19
Parteneri
Patronii de păcănele riscă amenzi de 200.000 de lei dacă nu închid afacerile
x close