Antena 3 CNN Externe Parlamentul britanic ACUZĂ: Londra şi Bruxellesul au intrat ca "somnambulii" în criza din Ucraina

Parlamentul britanic ACUZĂ: Londra şi Bruxellesul au intrat ca "somnambulii" în criza din Ucraina

Parlamentul britanic ACUZĂ: Londra şi Bruxellesul au intrat ca "somnambulii" în criza din Ucraina
20 Feb 2015   •   22:47

Marea Britanie şi Uniunea Europeană (UE) au fost acuzate de o "interpretare eronată catastrofală" a semnalelor date de Kremlin înainte de criza din Ucraina, de către o comisie a Camerei Lorzilor, care apreciază vineri că Europa a intrat ca o "somnambulă" în această criză, relatează BBC News online, preluată de AGERPRES.

UE nu şi-a dat seama de ostilitatea adâncă a ruşilor faţă planurile sale de a se apropia de Ucraina, critică raportul Comisiei.

Aceste critici extrem de dure apar în contextul în care preşedintele francez Francois Hollande şi cancelarul german Angela Merkel au vorbit despre criză, într-o conferinţă de presă comună pe care au susţinut-o la Paris.

Premierul britanic David Cameron a încercat să minimizeze impactul acuzaţiilor, afirmând că vina pentru ceea ce se întâmplă în Ucraina "revine absolut egal (preşedintelui rus) Vladimir Putin şi Rusiei".

- Prost echipate

Comisia critică Marea Britanie pentru că nu a fost "suficient de activă sau vizibilă" în abordarea situaţiei din Ucraina. Lorzii condamnă totodată reducerile de la Foreign Office, care au condus, în opinia lor, la diminuarea numărului de experţi ruşi de la minister şi la acordarea unei importanţe reduse analizelor. Tendinţe similare în cadrul ministerelor statelor membre UE le-au lăsat prost echipate în a formula un "răspuns autorizat" faţă de criză, se arată în raport.

Relaţia UE cu Moscova s-a bazat pe "premiza optimistă" potrivit căreia Rusia era pe cale să devină o ţară democratică, se subliniază în document. Rezultatul, apreciază lorzii, a fost un eşec în evaluarea profunzimii ostilităţii ruseşti faţă de deschiderea, în 2013, de către Bruxelles, a negocierilor în vederea încheierii Acordului de Asociere UE-Ucraina.

Cameron a respins, de asemenea, acuzaţiile potrivit cărora Marea Britanie a intrat ca o "somnambulă" în criza din Ucraina. "Ceea ce este necesar să facem acum este să le transmitem cel mai puternic mesaj posibil lui Putin şi Rusiei că ceea ce s-a întâmplat este inacceptabil". "Aceste armistiţii trebuie să dureze, iar dacă nu, vor exista şi mai multe consecinţe, şi mai multe sancţiuni, şi mai multe măsuri", a adăugat el.

Concomitent, Merkel şi Hollande au îndemnat la implementarea înţelegerilor de la Minsk şi la respectarea armistiţiul dintre forţele ucrainene şi rebelii proruşi. "Am continuat să discut, cu cancelarul (german), de la înţelegerile (din septembrie 2014) de la Minsk, şi suntem mai convinşi ca niciodată că ele trebuie să fie aplicate - toate înţelegerile, nimic altceva decât înţelegerile", a declarat Hollande. Merkel a apreciat că UE "poate ridica problema sancţiunilor" dacă este nevoie.

Raportul a fost dat publicităţii după ce ministrul britanic al Apărării Michael Fallon a avertizat că Putin reprezintă un "pericol real şi prezent" pentru cele trei state baltice. El a făcut aceste declaraţii după ce avioane britanice de vânătoare au interceptat, miercuri, două bombardiere ruseşti de tip Tu-95 în largul coastelor Angliei şi le-au escorat în afara zonei britanice de interes.

Pe de altă parte, bombardamente au fost raportate în mai multe zone din estul Ucrainei, joi, inclusiv în zona fiefului insurgenţilor proruşi Doneţk.


×
Subiecte în articol: Londra Bruxelles implicare
Parteneri
Incendiu puternic lângă Mănăstirea Voroneț! Există risc de extindere
x close