Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 765. Zelenski: După Ucraina, Rusia va viza Kazahstan, statele baltice, Polonia și jumătate din Germania

Război în Ucraina, ziua 765. Zelenski: După Ucraina, Rusia va viza Kazahstan, statele baltice, Polonia și jumătate din Germania

Război în Ucraina, ziua 765. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a pledat pe lângă preşedintele Camerei Reprezentanţilor, Mike Johnson, în favoarea unei "adoptări rapide" a unui ajutor militar "vital" pentru ţara sa.

Război în Ucraina, ziua 765. Zelenski: După Ucraina, Rusia va viza Kazahstan, statele baltice, Polonia și jumătate din Germania
Sursa foto: hepta / Sputnik
de Redacția Antena 3 CNN    |    29 Mar 2024   •   18:15

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Președintele Ucrainei, Volodimir Zelensk, a aprobat numirea lui Aleksii Danilov, ex-secretar al Consiliului Național de Securitate, pentru postul de ambasador în Republica Moldova
  • Zelenski: Trupele ruse ar putea lansa o nouă ofensivă până în mai sau iunie
  • Zelenski, după ce două hidrocentrale, dintre care una pe Nistru, au fost bombardate de ruși: „Și Republica Moldova se află acum sub ameninţare”
  • Solicitări de anchetă în Parlamentul European după identificare unei rețele ruse de influență
  • Un colaborator al Ambasadei Republicii Moldova în Rusia, declarat persona non-grata
  • Ucraina și India convin să restabilească relațiile de cooperare la nivelul dinaintea războiului
  • Guvernator rus: un mort și doi răniți după un atac ucrainean cu dronă la Belgorod
  • Zelenski: După Ucraina, Rusia va viza Kazahstan, statele baltice, Polonia și jumătate din Germania
  • Șeful armatei ucrainene spune că nu va fi nevoie de mobilizarea a jumătate de milion de oameni pentru război
  • Autoritățile moldovenești anunță explozii puternice în apropierea graniței cu Ucraina
  • Atac masiv al Rusiei asupra infrastructurii energetice din Ucraina. Kievul spune că a doborât zeci de drone și rachete
  • Rusia spune că a găsit dovada legăturii dintre teroriștii care au ucis peste 140 de oameni la Moscova și "naționaliștii ucraineni"
  • Explozii în regiunile ucrainene Ivano-Frankivsk, Hmelnîțkîi și Dnipro
  • Apel insistent al preşedintelui Volodimir Zelenski adresat Congresului american, pentru ajutor militar
  • În pofida atacurilor ruseşti, economia ucraineană a crescut cu 5,3% în 2023
  • Kievul cere NATO mijloace de apărare antiaeriană
  • Putin nu preconizează să se întâlnească cu familiile victimelor atentatului de la Moscova
  • Actorul Steven Seagal, susținător al lui Vladimir Putin, a vizitat victimele atentatului terorist de la Moscova
  • Șeful spionajului rus, vizită în Coreea de Nord

Uodate 22:00  Președintele Ucrainei, Volodimir Zelensk, a aprobat numirea lui Aleksii Danilov, ex-secretar al Consiliului Național de Securitate, pentru postul de ambasador în Republica Moldova"Aleksii Danilov își va continua activitatea în direcția diplomatică și, mai precis, i-am aprobat numirea ca noul Ambasador al statului nostru în Republica Moldova. Mi-a prezentat viziunea sa asupra muncii sale viitoare pentru Ucraina", a spus președintele.

După cum a remarcat Zelenski, Moldova este un stat extrem de important pentru Ucraina atât din punct de vedere al provocărilor de securitate ale regiunii, cât și din punct de vedere al cooperării bilaterale. Anterior, președintele Volodimir Zelenski l-a demis pe Mark Shevchenko din funcția de ambasador al Ucrainei în Moldova.

Reamintim că președintele Volodimir Zelenski l-a demis pe Danilov din funcția de secretar al Consiliului de Securitate și Apărare Națională al Ucrainei. Aleksandr Litvinenko, care a fost anterior șeful Serviciului de Informații Externe al Ucrainei, a devenit noul secretar al Consiliului Național de Securitate.

Update 21:00 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat într-un interviu acordat CBS News că trupele ruse ar putea lansa o nouă ofensivă până la sfârșitul lunii mai sau începutul lunii iunie. Cea mai precară situație rămâne în estul Ucrainei din cauza deficitului de arme, în ciuda faptului că forțele ucrainene o stabilizează „pe cât posibil”.

„Am stabilizat situația. Este mai bine decât acum două sau trei luni”, a spus Zelensky pentru CBS. „Dar avem nevoie de ajutor acum pentru a pregăti brigăzile corespunzătoare care vor trebui să ne apere pământul, mai ales în timpul contraofensivei pe care o planifică Rusia”.

Potrivit lui Zelensky, principala problemă este obținerea de ceea ce are nevoie Ucraina pentru a preveni pierderea teritorială.

„Dacă vorbim nu de o contraofensivă, ci de stabilizare, așa cum am menționat mai devreme, prioritatea principală este apărarea aeriană și obuzele de artilerie. De asta avem nevoie”, a spus el.

În timpul iernii nu au existat descoperiri majore ale ofensivei rusești, a spus Zelensky, dar trupele ruse au reușit să distrugă unele sate cu ajutorul unor provizii aparent nelimitate de rachete și obuze.

Update 19:20 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat vineri că hidrocentrala Kaniv, de la sud-est de Kiev, şi o alta aflată pe Nistru au fost atacate în noul raid aerian rusesc cu rachete şi drone desfăşurat în cursul nopţii asupra infrastructurii energetice ucrainene şi care, potrivit operatorului sistemului energetic ucrainean Ukrenergo, a provocat întreruperi în furnizarea energiei electrice în trei regiuni ale Ucrainei, relatează Reuters şi AFP

„Centralele hidroelectrice de la Kaniv şi Nistru au fost ţinta deliberată a inamicului. Ţara teroristă doreşte să repete dezastrul de mediu din regiunea Herson. Dar acum nu doar Ucraina, ci şi (Republica) Moldova se află sub ameninţare. Apa nu se va opri la posturile de frontieră, la fel nici războiul rusesc, doar dacă nu-l oprim noi în Ucraina împreună şi la timp”, a susţinut Zelenski, într-un mesaj publicat pe Telegram, făcând referire la atacul rusesc asupra unei hidrocentrale de pe Nistru noaptea trecută şi la distrugerea barajului de la Kahovka în iunie 2023 în regiunea sudică Herson. Săptămâna trecută, cel mai mare baraj al Ucrainei, aflat pe fluviul Nipru, în regiunea sud-estică Zaporoijie, a fost lovit de opt ori într-un atac rusesc masiv.

Update 18:15 Liderii grupurilor liberal şi al Verzilor din Parlamentul European au cerut vineri o anchetă internă după identificarea de către serviciile de informaţii a unei reţele de influenţă finanţate de Moscova, reînviind temerile de interferenţă în această instituţie la mai mult de un an după Qatargate, relatează AFP.

Praga a anunţat miercuri că serviciile de informaţii cehe au demascat o reţea finanţată de Moscova care răspândea propagandă pro-rusă despre Ucraina prin intermediul site-ului Vocea Europei şi şi-a extins influenţa "până la Parlamentul European", fără a oferi alte detalii. Ca parte a acestei reţele, "Rusia a abordat membri ai Parlamentului European, dar i-a şi plătit, pentru a promova aici propaganda rusă'', a declarat joi premierul belgian Alexander De Croo în Camera Reprezentanţilor din Belgia, în timpul unei dezbateri despre interferenţa străină.

Grupul Verzilor solicită, de asemenea, "o anchetă rapidă şi amănunţită la nivel european".

"Putin încearcă să scape cu războiul său din Ucraina (...) Este un atac direct asupra structurii democraţiei noastre. Politicienii care au primit bani trebuie pedepsiţi sever, atât politic, cât şi în instanţă", a insistat europarlamentarul german Terry Reintke, unul dintre cei doi lideri ai listelor Verzilor pentru alegeri.

"Parlamentul examinează în prezent, în coordonare cu partenerii săi instituţionali, concluziile autorităţilor cehe, în special în ceea ce priveşte instituţia media 'Vocea Europei'", a precizat pentru AFP o purtătoare de cuvânt a instituţiei.

Update 17:15 Un colaborator al Ambasadei Republicii Moldova la Moscova a fost declarat persona non-grata pe teritoriul Federației Ruse, iar acesta urmează să revină Chișinău, a anunțat vineri Ministerul de Externe din Republica Moldova. Ministerul Afacerilor Externe de la Chișinău a confirmat, vineri, convocarea ambasadorului Republicii Moldova la Moscova, Lilian Darii, la sediul ministerului rus de externe.

„În acest context, diplomatul moldovean a fost informat referitor la declararea unui colaborator al Ambasadei Republicii Moldova la Moscova, persona non-grata pe teritoriul Federației Ruse, iar acesta urmează să revină în țara noastră”, a scris Ministerul de Externe pe Facebook.

Ministerul își exprimă regretul față de această decizie și reiterează faptul că „autoritățile Republicii Moldova întreprind toate măsurile necesare în vederea prevenirii tentativelor de imixtiune în afacerile interne ale Republicii Moldova”.

Update 16:15 Miniștrii de Externe ai Indiei și Ucrainei au declarat vineri că au convenit să restabilească relațiile de cooperare la nivelul dinaintea invaziei Rusiei.

Asta în timp ce Kievul încearcă să obțină sprijin pentru planul său de pace de la un vechi prieten al Moscovei. Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a ajuns în India în prima vizită a unui oficial de rang înalt de la Kiev de la invazia Rusiei din februarie 2022, înaintea unui posibil summit internațional, în lunile următoare, pentru a purta discuții despre planul de pace al Ucrainei.

"Am convenit să restabilim nivelul de cooperare dintre țările noastre care exista înainte de războiul pe scară largă lansat de Rusia, precum și să identificăm noi proiecte promițătoare pentru a duce relațiile noastre la nivelul următor", a declarat Kuleba, citat de Reuters.

India a avut legături economice și de apărare strânse cu Moscova și s-a abținut să critice Rusia în legătură cu războiul din Ucraina. Ea a îndemnat vecinii să își rezolve conflictul prin dialog și diplomație. Asta în timp ce a crescut achizițiile de petrol rusesc ieftin la niveluri record. "Am acordat o atenție deosebită formulei de pace și pașilor următori pe calea implementării acesteia", a postat Kuleba pe X după discuțiile cu omologul său, Subrahmanyam Jaishankar. Jaishankar a arătat că "obiectivul nostru imediat este de a readuce comerțul la nivelurile anterioare".

Ucraina speră să organizeze un summit, fără participarea Rusiei, pentru a avansa o formulă de pace care prevede, printre altele, retragerea trupelor rusești de pe teritoriul său. Kuleba a declarat că Ucraina nu este împotriva cooperării dintre India și Rusia, dar a îndemnat New Delhi să sprijine Kievul, spunând că legăturile strânse ale Indiei cu Rusia se bazează pe o moștenire sovietică ce se evaporă.

Update 15:30 O persoană a murit iar alte două au fost rănite în urma unui atac asupra orașului rus Belgorod.

Informația provine de la guvernatorul regional Viaceslav Gladkov.

"Belgorodul a fost atacat cu o dronă de forțele armate ucrainene. Drona s-a prăbușit peste o clădire cu apartamente. Din păcate, un om a murit în urma exploziei", a declarat Gladkov într-o postare pe aplicația de mesagerie Telegram.

El a adăugat că soția bărbatului ucis a fost rănită la cap, iar o altă persoană din apartament a suferit răni de șrapnel.

Belgorod, situat la frontiera cu Ucraina, este frecvent ținta atacurilor aeriene lansate de forțele Kievului și a fost vizat, recent, de raiduri transfrontaliere ale partizanilor ruși care luptă împotriva regimului Putin.

Update 14:30 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski crede că Rusia va ataca și alte țări dacă va reuși să ocupe Ucraina.

Zelenski crede că Vladimir Putin se va orienta către Kazahstan, înainte de a trece la statele baltice, Polonia și Germania.

"Pentru el, noi, Ucraina, suntem un satelit al Federației Ruse. În acest moment, suntem noi, apoi Kazahstan, apoi statele baltice, apoi Polonia, apoi Germania. Cel puțin jumătate din Germania”, a spus Zelenski pentru CBS.

Kazahstan și statele baltice au făcut parte din Uniune Sovietică înainte de prăbușirea acesteia, în 1991.

Polonia a fost sub controlul sovieticilor în perioada comunistă, ca stat satelit, la fel ca și jumătatea de est a Germaniei, cunoscută pe atunci sub numele de Republica Democrată Germană.

Germania de vest și Germania de est s-au reunit în 1990, cu aproximativ un an înainte de disoluția URSS.

Update 12.30 Update Armata ucraineană va avea de o mobilizare pentru război la o scară mai mică decât cea anunțată de președintele Volodimir Zelenski la finele anului trecut.

În decembrie 2023, Zelenski a arătat că responsabilii militari au propus mobilizarea a până la 500.000 de oameni în plus, în condițiile în care Rusia preia controlul pe câmpul de luptă.

Însă noul comandant șef al armatei ucrainene, generalul Oleksandr Sîrski, spune că estimările cu privire la mobilizare au fost reduse semnificativ.

"Ne așteptăm să avem suficienți oameni capabili să își apere patria. Mă refer nu doar la cei mobilizați, ci și la luptătorii voluntari", a declarat Sîrski, care și-a preluat postul luna trecută.

Parlamentul ucrainean examinează în prezent un proiect de lege care ar permite mobilizarea mai multor cetățeni.

Update 11:29 Autoritățile din Republica Moldova anunță că mai multe explozii puternice au fost auzite în apropierea graniței cu Ucraina.

Exploziile s-au produs în noaptea de joi spre vineri în regiunea orașului ucrainean Novodnistrovsk.

Acest oraș se află la nord de Republica Moldova, în zona de graniță.

Forțele moldovenești de frontieră au precizat că exploziile din Novodnistrovsk s-au auzit până în apropierea localităților Ocnița, Otaci și Soroca.

Toate aceste localități din Moldova sunt, la rândul lor, situate aproape de granița cu Ucraina.

"Referitor la informația că rachete rusești ar fi survolat spațiul aerian al Republicii Moldova aseară, menționăm că sistemele de supraveghere și monitorizare a spațiului aerian nu au detectat nicio intrare neautorizată, aspect confirmat și de autoritățile ucrainene", au anunțat autoritățile moldovenești într-un comunicat preluat de presa locală și citat de Sky News.

Update 10:31 Mai multe obiective de infrastructură energetică din Ucraina au fost atacate cu zeci de drone și rachete lansate de armata rusă în cursul dimineții de vineri.

Printre țintele vizate de ruși s-au numărat centrale termice și hidrocentrale.

Astfel, trei centrale termice ale celei mai mari companii private de energie din Ucraina, DTEK, au fost atacate, iar unele echipamente au fost grav avariate.

"După ce atacul s-a încheiat, inginerii au început imediat să repare daunele", a comunicat DTEK pe Telegram.

"În timpul nopții, rușii au lovit din nou instalațiile energetice într-un atac masiv și combinat. Centralele termice și hidroelectrice din regiunile centrale și de vest au fost avariate”, a transmis, la rândul său, Ukrenergo, compania care operează rețeaua electrică din Ucraina.

În regiunea Dnipropetrovsk din sud-estul țării furnizarea electricității a fost oprită, a adăugat Ukrenergo.

Forțele aeriene ucrainene au precizat că au distrus 58 de drone și 26 de rachete de croazieră în timpul ultimului atac rusesc.

Update 08:32 Rusia a anunțat că deține "dovada" care face legătura între "naționaliști ucraineni" și autorii atentatului terorist soldat cu 143 de morți de la Moscova.

Atacul a avut loc în seara zilei de 22 martie la Crocus City Hall din capitala rusă și a fost revendicat de organizația jihadistă Statul Islamic, însă oficialii ruși de rang înalt au acuzat în mod repetat Ucraina și țările din Occident că ar fi instigat atentatul.

"Interogarea teroriștilor deținuți, examinarea unor dispozitive pe care le aveau asupra lor și analiza unor informații cu privire la tranzacții financiare au permis să se obțină probe ale legăturilor lor cu naționaliștii ucraineni", a comunicat Comitetul de Investigații din Rusia, organismul însărcinat cu cele mai importante anchete penale în țară.

Conform sursei citate, cei patru bărbați care au deschis focul cu arme automate și ulterior au incendiat sala de concerte din Moscova ar fi primit din Ucraina sume importante de bani și finanțare prin criptomonede în vederea pregătirii atacului.

Comitetul de Investigații nu a publicat niciun document care să susțină aceste afirmații, dar a anunțat arestarea unui nou suspect, acuzat de faptul că a participat la finanțarea loviturii teroriste.

Noile declarații ale autorităților ruse au fost calificate imediat de SUA drept "propagandă absurdă".

Update 07:30 Explozii au fost auzite vineri dimineață în regiunile ucrainene Ivano-Frankivsk și Hmelnîțkîi și în orașul Dnipro, în timp ce rachete de croazieră rusești au fost reperate în spațiul aerian ucrainean, a relatat postul ucrainean Suspilne.

Nu este clar dacă rachetele au atins vreo țintă, notează Reuters.

Update 00:00 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a pledat cu insistență pe lângă președintele Camerei Reprezentanților, Mike Johnson, în favoarea unei "adoptări rapide" a unui vast program de ajutor militar "vital" pentru țara sa, pe fondul intensificării atacurilor rusești, relatează AFP.

Acest program de 60 de miliarde de dolari este blocat în Congres de anul trecut.

"L-am informat pe președintele Camerei Johnson despre situația de pe câmpul de luptă, în special despre creșterea dramatică a terorii aeriene rusești", a spus Zelenski, care a vorbit la telefon cu acest responsabil american.

"În această situație, adoptarea rapidă a ajutorului american pentru Ucraina de către Congres este vitală", a subliniat Zelenski pe Telegram.

Război în Ucraina, 28 martie 2024 | Kievul cere NATO mijloace de apărare antiaeriană

Război în Ucraina, 27 martie 2024 | Ministrul de Externe din Ungaria: "Credem că Rusia nu poate fi învinsă în războiul din Ucraina"

Război în Ucraina, 26 martie 2024 | Vladimir Putin: "De ce teroriștii, după crima lor, au încercat să plece în Ucraina?"

Război în Ucraina, 25 martie 2024 | Rușii au lansat peste 1.000 de bombe, drone și rachete într-o săptămână

Război în Ucraina, 24 martie 2024 | Donald Tusk speră că atacul de la Moscova nu va fi ”un pretext” pentru ”escaladarea violenței”

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Vremea se încălzeşte în toată ţara. ANM, prognoza meteo actualizată
x close