Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 761. Rușii au lansat peste 1.000 de bombe, drone și rachete într-o săptămână

Război în Ucraina, ziua 761. Rușii au lansat peste 1.000 de bombe, drone și rachete într-o săptămână

Război în Ucraina, ziua 761. Rusia a atacat Ucraina cu peste 1.000 de bombe, drone și rachete în ultimele șapte zile, a anunțat Ministerul de Externe, potrivit Sky News.

Război în Ucraina, ziua 761. Rușii au lansat peste 1.000 de bombe, drone și rachete într-o săptămână
de Redacția Antena 3 CNN    |    25 Mar 2024   •   16:30

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Putin afirmă că atentatul de la Moscova a fost comis de "islamişti radicali" care au încercat să fugă în Ucraina
  • Ucraina a doborât peste 2.000 de rachete balistice şi de croazieră ruse de la începutul războiului, potrivit Ministerului Apărării
  • Sursă ucraineană: rușii au lansat peste 1.000 de bombe, drone și rachete într-o săptămână
  • Macron spune că gruparea care a revendicat atacul de la Moscova a încercat să comită atentate în Franț
  • Minstru ucrainean, după atacul rusesc cu rachete, pe timp de zi, de la Kiev:  "Nu există atrocitate pe care Rusia să n-o comită"
  • NATO, pregătită să apere toţi aliaţii, după survolarea spaţiului aerian polonez de către o rachetă rusă
  • Atac aerian rusesc la Kiev, luni dimineață
  • Opt drone au fost doborâte de apărarea antiaeriană ucraineană
  • Cel puțin 11 persoane, rănite în urma unui atac cu drone rusești în sudul Ucrainei
  • Matteo Salvini: ”Ideea de a trimite trupe occidentale în Ucraina este periculoasă, Macron este instigator la război”
  • Statul Major General al Ucrainei: Rusia a pierdut peste 436.700 de soldați de la începutul războiului
  • Ucraina își crește importurile de energie electrică după atacurile rușilor asupra infrastructurii energetice
  • Rușii au lansat 57 de rachete și drone asupra Ucrainei
  • Atac armat la Moscova: Un ministru britanic pune la îndoială versiunea guvernului rus
  • Kievul anunță că a lovit două nave rusești într-un atac care a vizat Crimeea

Update 22:20 - Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat luni că atentatul terorist de vineri de la o sală de concerte de lângă Moscova, revendicat de gruparea Statul Islamic (SI), a fost comis de "islamişti radicali" care, potrivit acestuia, au încercat să fugă în Ucraina, relatează AFP şi dpa.

"Ştim că (această) crimă a fost comisă de islamişti radicali cu o ideologie împotriva căreia lumea islamică încearcă să lupte de secole", a declarat el în cadrul unei reuniuni guvernamentale, menţionând această legătură pentru prima dată, la trei zile după ce Statul Islamic a revendicat atacul.

"Ştim cine a comis această atrocitate împotriva Rusiei şi a poporului său. Ceea ce ne interesează este sponsorul", a adăugat el.

Update 21:25 - Casa Albă a respins luni legătura făcută de Rusia între Ucraina şi atacul terorist care a ucis 137 de persoane într-o sală de concerte dintr-o suburbie a Moscovei, scrie Reuters.

"Nu există nicio legătură cu Ucraina. Este doar o nouă propagandă a Kremlinului", a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional pentru Securitate, John Kirby.

Update 18:20 - Ministerul ucrainean al Apărării a estimat luni la peste 2.000 numărul rachetelor balistice şi de croazieră ruseşti doborâte de forţele ucrainene de la începutul războiului de agresiune declanşat de Moscova la 24 februarie 2022, relatează EFE.

Într-un mesaj pe reţeaua X (ex-Twitter), ministerul scrie că "mai mult de 2.000 de rachete de croazieră şi balistice au fost doborâte de la începutul invaziei pe scară largă" a Rusiei şi că "acesta este rezultatul muncii titanice a apărătorilor aerieni ucraineni".

"Mii de vieţi au fost salvate de sistemele moderne de apărare antiaeriană furnizate de partenerii noştri", adaugă instituţia de apărare de la Kiev.

Update 16:25 - Rușii au lansat peste 1.000 de bombe, drone și rachete asupra Ucrainei într-o săptămână. Afirmația aparține Ministerului de Externe din Ucraina. Ucrainenii susțin că atacurile aeriene au fost respinse.

Rusia a atacat Ucraina cu peste 1.000 de bombe, drone și rachete în ultimele șapte zile, a anunțat Ministerul de Externe, potrivit Sky News.

Statistica ucrainenilor arată că au fost lansate 190 de rachete de diferite tipuri, precum și 140 de drone și 700 de bombe.

Update 15:48 Președintele francez Emmanuel Macron a făcut declarații care întăresc varianta unui atac islamist în Rusia.

Aflat în vizită în Guyana Franceză, Macron a afirmat că aceeași grupare aflată în spatele atacului de la Moscova, din 22 martie, a încercat recent să comită mai multe atacuri și în Franța.

"Statul Islamic a revendicat atacul (de la Moscova), iar informațiile de care dispun serviciile de informații franceze susțin această revendicare. Acest grup a încercat, de asemenea, să comită mai multe acțiuni pe teritoriul nostru", a spus președintele francez.

"Cred că ar fi atât cinic, cât și contraproductiv pentru Rusia însăși și pentru securitatea cetățenilor săi să se folosească de acest atac pentru a acuza Ucraina", a continuat Macron.

El s-a oferit să intensifice cooperarea cu Moscova și cu alți parteneri din regiune "pentru ca vinovații să fie găsiți cât mai repede posibil". 

După atacul de vineri, Franța a ridicat avertizarea de alertă teroristă la cel mai înalt nivel.

Atacul de la arena municipală Crocus din Moscova s-a soldat cu 137 de morți și numeroși alți răniți.

Patru bărbați din Tadjikistan, pe care autoritățile ruse i-au indicat drept executanții direcți ai atacului, au fost duși duminică în fața tribunalului, la Moscova, pentru a fi puși sub acuzare.

Statul Islamic a revendicat responsabilitatea pentru atentat.

Update 14:30 Ministrul de externe al Ucrainei a reiterat apelurile pentru furnizarea urgentă de mijloace de apărare antiaeriană din partea partenerilor occidentali, după ultimul atac al Rusiei asupra Kievului, de luni dimineață.

Dmitro Kuleba a postat imagini despre care a afirmat că arată copii care aleargă să se adăpostească în timp ce rachetele rusești se îndreptau spre capitala ucraineană.

Potrivit ministrului ucrainean, nu există "nicio atrocitate" pe care Rusia să nu o comită.

"Acest lucru ne reamintește că Ucraina are nevoie urgentă de mai multă apărare antiaeriană, în special de sisteme Patriot și de rachete capabile să respingă orice atac rusesc", a scris Kuleba într-o postare pe X.

Ministrul de externe al Ucrainei a reiterat apelurile pentru furnizarea urgentă de mijloace de apărare antiaeriană din partea partenerilor occidentali, după ultimul atac al Rusiei asupra Kievului, de luni dimineață.

Dmitro Kuleba a postat imagini despre care a afirmat că arată copii care aleargă să se adăpostească în timp ce rachetele rusești se îndreptau spre capitala ucraineană.

Potrivit ministrului ucrainean, nu există "nicio atrocitate" pe care Rusia să nu o comită.

"Acest lucru ne reamintește că Ucraina are nevoie urgentă de mai multă apărare antiaeriană, în special de sisteme Patriot și de rachete capabile să respingă orice atac rusesc", a scris Kuleba într-o postare pe X.

Update 13:00 NATO a dat asigurări luni că este pregătită să protejeze şi să apere toţi aliaţii după ce o rachetă rusă a survolat timp de câteva secunde spaţiul aerian polonez la sfârşitul săptămânii trecute, în contextul unor atacuri comise de Rusia asupra Ucrainei, informează EFE.

"NATO condamnă energic ultimele atacuri ale Rusiei asupra civililor, oraşelor şi localităţilor ucrainene, inclusiv cele aflate în apropierea teritoriului aliat", au declarat pentru agenţia de presă spaniolă surse aliate, întrebate despre acest incident.

Sursele citate au amintit că, drept răspuns la războiul Rusiei împotriva Ucrainei, alianţa nord-atlantică şi-a consolidat semnificativ prezenţa pe flancul estic, inclusiv cu avioane provenind de la ţările aliate, pentru a proteja cerul Poloniei.

"Continuăm să ne evaluăm abordarea şi rămânem pregătiţi să protejăm şi să apărăm toţi aliaţii", au adăugat sursele menţionate.

Forţele armate ale Poloniei au informat duminica aceasta că o rachetă rusă de croazieră a intrat în spaţiul aerian al ţării pentru 39 de secunde. Traiectoria rachetei a fost urmărită pe radare pe tot parcursul survolului teritoriului polonez, iar forţele aeriene poloneze au fost puse în alertă.

Update 11:00 Mai multe explozii au fost auzite la Kiev în cursul acestei dimineți, după ce sirenele de raid aerian au sunat în capitala ucraineană.

În jurul orei locale 10:30 (aceeași oră în România) SkyNews relata că primarul Kievului, Vitali Kliciko, a pus un avertisment pe Telegram: "Explozii în capitală. Mergeți de urgență în adăposturi!"

Jurnaliștii de la The Kyiv Independent și Kyiv Post au confirmat, la rândul lor, o "serie de explozii" în capitala ucraineană.

În cartierul Novopecerski Lîpki ar fi fost lovită o clădire rezidențială.

Primarul Kliciko spune că există, de asemenea, apeluri de urgență în cartierele Solomianski și Dniprovski.

Primele informații arată că atacul desfășurat la lumina zilei a fost efectuat de armata rusă cu rachete "Zircon" (hipersonică) sau "Onyx-M" (supersonică)

Acestea au fost lansate asupra Kievului de pe teritoriul Crimeei, fiindu-le imprimată o traiectorie spre centrul capitalei ucrainene.

În timpul atacului de la Kiev, presa rusă a semnalat o explozie puternică la Aeroportul Internațional Kiev ("Juliani").

Martori oculari citați de agenția TASS au indicat că o coloană de fum a devenit vizibilă după deflagrație.

Între timp, Forțele aeriene ucrainene au transmis că au doborât două rachete balistice care vizau Kievul.

Rachetele au fost lansate din peninsula ocupată Crimeea și au fost doborâte în jurul orei locale 10.30, a declarat comandantul Forțelor aeriene ucrainene, general-locotenentul Mykola Olesciuk.

"Țintele au fost distruse, tipul lor a fost stabilit. Mulțumim apărătorilor cerului pentru activitatea lor de luptă", a scris el pe Telegram.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Update 10:30 Mai multe explozii au fost auzite la Kiev în cursul acestei dimineață.

SkyNews relata, în urmă cu puțin timp, că orașul și regiunea omonimă se află sub o alertă de raid aerian.

Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a scris pe Telegram: "Explozii în capitală. De urgență în adăpost!".

Jurnaliștii de la The Kyiv Independent și Kyiv Post au confirmat, la rândul lor, o "serie de explozii" în capitala ucraineană.

Anterior oficialii ucraineni au anunțat că un val de atac cu drone a vizat, în cursul nopții, orașele Odesa și Nikolaev

Update 09:30 Opt drone au fost doborâte de apărarea antiaeriană ucraineană. Atacurile au avut loc în noaptea de duminică spre luni. A noua dronă nu a fost lovită, dar nu se știe dacă și-a atins ținta.

Apărarea antiaeriană ucraineană anunță că a doborât opt drone rusești. Acestea au fost lansate de ruși și au vizat zonele din sudul Ucrainei, potrivit Sky News.

Statul Major al forțelor armate ucrainene susține că dronele „Shahed” au fost lansate inițial din Crimeea și au fost doborâte în regiunile Nikolaev și Odesa.

Resturile unei drone doborâte au rănit 11 persoane în Nikolaev. De asemenea, la Odesa au fost întreruperi pe rețelele electrice, după ce una dintre instalațiile de înaltă tensiune a fost avariată.

Update 08:20 Cel puțin 11 persoane au fost rănite în urma unui atac cu drone rusești în sudul Ucrainei, anunță luni autoritățile. Un incendiu a izbucnit la o importantă centrală electrică rusă după ce dronele ucrainene au atacat zona.

Kievul a declarat că dronele rusești au lovit regiunile sudice Nikolaev și Odesa, relatează AFP.

"Inamicul a atacat din nou regiunea Odesa cu drone", a declarat guvernatorul Oleg Kiper într-o postare pe Telegram, în primele ore ale zilei de luni.

"Infrastructura energetică a fost avariată și nu există alimentare cu energie electrică în unele părți ale (orașului) Odesa", a adăugat el.

Aproximativ 11 persoane au fost rănite în orașul Nikolaev din sudul țării în urma unui atac cu drone rusești, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene, Nataliya Gumenyuk, într-un interviu la televiziunea națională.

În Rusia, un incendiu a izbucnit la o centrală electrică din regiunea sudică Rostov, a declarat guvernatorul local, după un val de atacuri cu drone ucrainene în zonă.

Două unități energetice de la centrala electrică Novocherkassk - una dintre cele mai mari din sud-vestul Rusiei - au fost scoase din funcțiune, a declarat guvernatorul Vasily Golubev într-o postare pe Telegram.

Update 00:00 Un depozit subteran de gaze din Ucraina a fost lovit în recentul val de atacuri cu rachete rusești asupra instalațiilor energetice, a anunțat duminică compania energetică de stat ucraineană Naftogaz, dar a precizat că aprovizionarea cu gaze naturale a consumatorilor nu a fost afectată, relatează Reuters.

Ministerul Energiei și distribuitorii au afirmat că Ucraina a accelerat importurile de electricitate și a oprit exporturile duminică, după seria recentă de atacuri rusești, în care principalul producător de energie DTEK a pierdut 50% din capacitatea sa.

Război în Ucraina, 24 martie 2024 | Donald Tusk speră că atacul de la Moscova nu va fi ”un pretext” pentru ”escaladarea violenţei”

Război în Ucraina, 23 martie 2024 | Medvedev: Rusia îi va ucide pe liderii ucraineni dacă se află în spatele atacului de la Moscova

Război în Ucraina, 22 martie 2024 |  Rusia a trimis peste 150 de rachete și drone asupra Ucrainei în ultimul atac nocturn

Război în Ucraina, 21 martie 2024 | Depozit comercial din zona Kievului, lovit de rachetele lansate de Rusia

Război în Ucraina, 20 martie 2024 | Un bloc turn și o fabrică din Harkov au fost lovite în timpul unui atac aerian

×
Subiecte în articol: Razboi in Ucraina
Parteneri
Ministrul Muncii anunță calendarul livrării pensiilor înainte de Paște
x close