Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 760. Donald Tusk speră că atacul de la Moscova nu va fi ”un pretext” pentru ”escaladarea violenţei”

Război în Ucraina, ziua 760. Donald Tusk speră că atacul de la Moscova nu va fi ”un pretext” pentru ”escaladarea violenţei”

Război în Ucraina, ziua 760. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a acuzat sâmbătă pe omologul său rus Vladimir Putin că încearcă „să dea vina” pe Ucraina, după sângerosul atac lansat vineri seară asupra sălii de concert Crocus City Hall de la periferia Moscovei, deși masacrul a fost revendicat de organizaţia jihadistă Stat Islamic.

de Redacția Antena 3 CNN    |    24 Mar 2024   •   22:00

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  •  Matteo Salvini: ”Ideea de a trimite trupe occidentale în Ucraina este periculoasă, Macron este instigator la război”
  • Statul Major General al Ucrainei: Rusia a pierdut peste 436.700 de soldați de la începutul războiului
  • Ucraina își crește importurile de energie electrică după atacurile rușilor asupra infrastructurii energetice
  • Maria Zaharova susține că afirmațiile serviciilor americane potrivit cărora gruparea Stat Islamic este în spatele atacului din sala de concerte din Moscova, sunt false
  • Rușii au lansat 57 de rachete și drone asupra Ucrainei
  • Atac armat la Moscova: Un ministru britanic pune la îndoială versiunea guvernului rus
  • Kievul anunță că a lovit două nave rusești într-un atac care a vizat Crimeea
  • Rusia a încălcat spațiul aerian al Poloniei în atacul asupra Ucrainei, spun autoritățile poloneze
  • Rusia, noi bombardamente aproape de România. Portul Ismail, atacat
  • Zelenski, replică pentru Putin: "Tipic! Încearcă să dea vina pe Ucraina"
  • Noi atacuri cu rachete ale Rusiei în Ucraina
  • Ministerul britanic al Apărării: Rusia ar putea pierde cel puțin 10% din capacitatea rafinăriilor sale în urma atacurilor ucrainene cu drone
  • Zelenski îl acuză pe Putin că încearcă „să dea vina” pe Ucraina pentru atacul de la Moscova
  • Spionajul militar ucrainean susține că a orchestrat un atac în Melitopolul ocupat, alături de partizanii locali
  • Una din cele mai importante televiziuni din Rusia, NTV, a difuzat un videoclip fals folosind sunet generat de inteligența artificială
  • Donald Tusk speră că atacul de la Moscova nu va fi „un pretext” pentru "escaladarea violenţei”

Update 21:30.Vicepremierul şi ministrul italian al transporturilor, Matteo Salvini, a dat asigurări duminică, 24 martie, că nu are nimic cu preşedintele francez Emmanuel Macron, la o zi după ce l-a acuzat că este un „instigator la război”, informează Agerpres preluând agenția italiană de presă ANSA. Salvini a subliniat însă că apreciază drept periculoasă ideea exprimată de Macron privind trimiterea de trupe occidentale în Ucraina.

Update 20:30. Rusia a pierdut 436.750 de soldați în Ucraina de la începutul invaziei sale pe scară largă, a anunțat duminică Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei, potrivit The Kyiv Independent.

Cel mai recent bilanț îi include și pe cei 990 de militari pierduți de forțele ruse pe parcursul ultimelor 24 de ore, conform conducerii armatei ucrainene.

Update 18:30. Un depozit subteran de gaze din Ucraina a fost lovit în recentul val de atacuri cu rachete rusești asupra instalațiilor energetice, a anunțat duminică compania energetică de stat ucraineană Naftogaz, dar a precizat că aprovizionarea cu gaze naturale a consumatorilor nu a fost afectată, relatează Reuters.

Ministerul Energiei și distribuitorii au afirmat că Ucraina a accelerat importurile de electricitate și a oprit exporturile duminică, după seria recentă de atacuri rusești, în care principalul producător de energie DTEK a pierdut 50% din capacitatea sa.

Update 16:30. Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova susține că afirmațiile serviciilor americane potrivit cărora gruparea Stat Islamic este în spatele atacului din sala de concerte din Moscova, sunt false.

”Până la finalizarea anchetei privind atacul terorist de la Crocus City Hall, orice frază de la Washington care disculpă Kievul ar trebui să fie considerată o dovadă", a scris ea pe Telegram.

Afirmațiile Zaharovei contrazic inclusiv informațiile transmise de gruparea jihadistă, care a revendicat masacrul de vineri și a publicat inclusiv un un clip video cu desfășurarea atacului.

Update 15:30 Rușii au lansat 57 de rachete și drone asupra Ucrainei.

Moscova a lansat duminică, 24 martie, 57 de rachete şi drone asupra Ucrainei, care au atacat Kievul şi regiunea Liov din vestul Ucrainei, au declarat autoritățile ucrainene.

Forţele aeriene ucrainene au distrus 18 din cele 29 de rachete lansate de Rusia şi 25 din cele 28 de drone de atac, au precizat forţele aeriene ucrainene, citate de Ukrainska Pravda.

"Ca urmare a bătăliei antiaeriene, 43 de ținte aeriene au fost distruse: 18 rachete de croazieră Kh-101/Kh-555 și 25 de UAV-uri de atac Shahed-136/131 în Dnipropetrovsk, Herson, Mykolaiv, Odesa, Sumî, regiunile Kiev, Volîn și Liov”, se arată în comunicat.

Update 14:20 Atac armat la Moscova: Un ministru britanic pune la îndoială versiunea guvernului rus.

Ministrul britanic de finanţe Jeremy Hunt a pus duminică la îndoială versiunea preşedintelui rus Vladimir Putin după atacul sângeros de vineri seara de la periferia Moscovei, spunând că are "foarte puţină încredere" în ceea ce a spus guvernul rus, relatează AFP.

Putin a promis sâmbătă că îi va "pedepsi" pe toţi cei responsabili pentru atentatul care s-a soldat cu cel puţin 133 de morţi într-o sală de concerte de lângă Moscova, afirmând că atacatorii au fost arestaţi în timp ce se îndreptau către Ucraina, fără a menţiona revendicarea grupării jihadiste Statul Islamic (SI).

"Orice pierdere de vieţi civile este absolut îngrozitoare, chiar dacă se întâmplă în ţări a căror guvernare o dezaprobăm ferm şi nu putem decât să sperăm că vinovaţii sunt prinşi", a declarat Jeremy Hunt pentru televiziunea Sky News.

Întrebat însă despre explicaţiile oferite de Moscova, ministrul britanic a spus că are "foarte puţină încredere în ceea ce spune guvernul rus".

"Ştim că el creează o cortină de fum propagandistică pentru a apăra o invazie complet diabolică a Ucrainei", a continuat el.

"Accept ceea ce spune guvernul rus cu mare prudenţă (...) după ce am vazut din partea lor în ultimii ani", a spus Jeremy Hunt.

Duminică a fost declarată zi de doliu naţional în Rusia după masacrul comis vineri, cel mai sângeros atac de pe teritoriul european revendicat de gruparea jihadistă Statul Islamic. Indivizi au pătruns în sala de spectacole Crocus City Hall, înainte de a deschide focul cu arme automate asupra mulţimii şi de a declanşa un incendiu cu un lichid inflamabil, provocând moartea a cel puţin 133 de persoane.

Update 13:20 Kievul anunță că a lovit două nave rusești într-un atac care a vizat Crimeea.

Armata ucraineană a anunţat duminică că a lovit două nave ruseşti în timpul unui atac asupra oraşului port Sevastopol din Peninsula Crimeea, anexată în 2014 de Moscova, relatează AFP.

"Forţele armate ucrainene au reuşit să lovească navele amfibie Iamal şi Azov, precum şi un centru de comunicaţii şi alte infrastructuri ale Flotei ruse de la Marea Neagră", a anunţat Centrul de comunicaţii al forţelor armate ucrainene într-un comunicat.

Sâmbătă seara, Rusia a anunţat că a respins atacul a zece rachete ucrainene care a vizat oraşul Sevastopol.

Un copil şi o femeie au fost răniţi de resturi de la rachetele doborâte, care au deteriorat mai multe clădiri rezidenţiale, a declarat Mihail Razvojaev, guvernatorul oraşului Sevastopol.

Peninsula Crimeea este vizată în mod regulat de armata ucraineană cu ajutorul rachetelor şi dronelor, deoarece este importantă pentru logistica forţelor ruse care ocupă sudul Ucrainei.

La începutul lunii ianuarie, şeful serviciilor de informaţii militare ucrainene (GUR), Kirill Budanov, a afirmat că atacurile ucrainene împotriva Crimeei se vor intensifica.

Update 12:15 Rusia a încălcat spațiul aerian al Poloniei în atacul asupra Ucrainei, spun autoritățile poloneze.

Rusia a încălcat duminică spațiul aerian al Poloniei cu o rachetă de croazieră lansată spre ținte din vestul Ucrainei, au declarat forțele armate poloneze.

Rusia a lansat 57 de rachete și drone asupra Ucrainei duminică, atacând Kievul și regiunea vestică Liov, care se află în apropierea graniței cu Polonia, scrie Reuters.

"La 24 martie, la ora 03.23 GMT, a avut loc o încălcare a spațiului aerian polonez de către una dintre rachetele de croazieră lansate de Federația Rusă", au precizat responsabili ai forțelor armate poloneze pe platforma X.

"Racheta a intrat în spațiul polonez în apropiere de orașul Oserdow, timp de 39 de secunde. Pe toată durata zborului, a fost observată de sistemele radar militare", au mai arătat oficialitățile de la Varșovia.

Ministerul polonez de Externe a declarat că va cere explicații Rusiei cu privire la încălcarea spațiului său aerian.

Polonia cere Rusiei "să înceteze atacurile aeriene teroriste asupra locuitorilor și teritoriului Ucrainei, să pună capăt războiului și să rezolve problemele interne ale țării", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Varșovia.

Update 10:15 Rusia, noi bombardamente aproape de România. Portul Ismail, atacat.

Infanteria rusească a lansat noi bombardamente masive în apropierea României . Zeci de rachete au lovit, noapte trecută, portul Ismail, dar și zone întregi din Odesa și Sevastopol. 

Localnicii din zonă au primit mesaje de avertizare prin sistemul Ro-Alert în care sunt avertizați să rămână în case și să se adăpostească.

Între timp, canalul rusesc, Nexta a anunțat că centrul de comunicații a flotei ruse de la Marea Neagră a fost atacat.

Update 08:30 Zelenski, replică pentru Putin: "Tipic! Încearcă să dea vina pe Ucraina".

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski l-a acuzat pe Vladimir Putin că încearcă să arunce vina asupra Ucrainei pentru atacul terorist din Moscova. 

"În loc să se ocupe de cetățenii săi și să li se adreseze, Putin a stat toată ziua gândindu-se cum să facă legătura cu Ucraina. Totul este complet previzibil", a transmis Zelenski. 

"Încearcă să arunce responsabilitatea asupra altcuiva. Ei au întotdeauna aceleași metode.

S-a întâmplat deja. Au fost deja case aruncate în aer, împușcături și explozii, iar ei dau mereu vina pe alții", a încheiat Zelenski.

Update 08:00 Noi atacuri cu rachete ale Rusiei în Ucraina.

Rusia a lansat duminică atacuri aeriene asupra Kievului și a regiunii Liov din vestul Ucrainei, au declarat oficiali de la Kiev, determinând forțele armate ale Poloniei vecine să activeze avioane pentru a asigura siguranța spațiului aerian în apropierea graniței.

Forțele de apărare antiaeriană ale Ucrainei au distrus 12 rachete lansate de Rusia deasupra Kievului și în apropierea capitalei, a declarat pe Telegram Sergei Popko, șeful administrației militare din Kiev.

Informațiile preliminare nu au indicat victime sau pagube majore în urma atacurilor, notează Reuters.

Rusia lovește Ucraina de câteva zile în atacuri prezentate de Moscova ca o răzbunare pentru atacurile ucrainene din timpul recentelor alegeri prezidențiale.

"Pentru a treia dimineață înainte de răsăritul soarelui din această săptămână, toată Ucraina se află sub o alertă aeriană și a fost sfătuită să se adăpostească", a postat ambasadorul american Bridget Brink pe X duminică dimineața.

"Avioanele poloneze și aliate au fost activate, ceea ce poate duce la creșterea nivelului de zgomot, în special în partea de sud-est a țării", au arătat forțele armate poloneze pe X.

Update 00:00 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a acuzat sâmbătă pe omologul său rus Vladimir Putin că încearcă „să dea vina” pe Ucraina după sângerosul atac lansat vineri seară asupra sălii de concert Crocus City Hall de la periferia Moscovei, deși masacrul a fost revendicat de organizaţia jihadistă Stat Islamic, informează AFP.

”Ceea ce s-a întâmplat ieri la Moscova este evident: Putin şi ceilalţi ticăloşi încearcă doar să dea vina pe altcineva”, a spus Zelenski în discursul său zilnic adresat națiunii, după ce oficiali ruşi au avansat ipoteza unei piste ucrainene.

De asemenea, premierul polonez Donald Tusk a condamnat cu fermitate, sâmbătă, „atacul brutal” de la Moscova, el exprimându-şi în acelaşi timp speranţa că acesta să nu devină „un pretext” pentru o „escaladare a violenţei”.

”Polonia condamnă cu fermitate atacul brutal (...) Suntem cu toţii în doliu pentru familiile victimelor. Sperăm că această teribilă tragedie să nu servească nimănui drept pretext pentru o escaladare a violenţei şi agresiunii”, a scris şeful guvernului polonez pe X.

Război în Ucraina, 23 martie 2024 | Medvedev: Rusia îi va ucide pe liderii ucraineni dacă se află în spatele atacului de la Moscova

Război în Ucraina, 22 martie 2024 |  Rusia a trimis peste 150 de rachete și drone asupra Ucrainei în ultimul atac nocturn

Război în Ucraina, 21 martie 2024 | Depozit comercial din zona Kievului, lovit de rachetele lansate de Rusia

Război în Ucraina, 20 martie 2024 | Un bloc turn și o fabrică din Harkov au fost lovite în timpul unui atac aerian

Război în Ucraina, 19 martie 2024 | Ucraina vrea să facă la summitul de la Washington un "pas mare" către aderarea la NATO

×
Subiecte în articol: Razboi in Ucraina
Parteneri
Primele imagini cu băiețelul din Gorj vândut de părinți în Germania
x close