Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 762. Vladimir Putin: "De ce teroriştii, după crima lor, au încercat să plece în Ucraina?"

Război în Ucraina, ziua 762. Vladimir Putin: "De ce teroriştii, după crima lor, au încercat să plece în Ucraina?"

Război în Ucraina, ziua 762. Vladimir Putin a sugerat, încă o dată, că atacul din Moscova ar putea avea o legătura cu Kievul şi susţinătorii săi.

Război în Ucraina, ziua 762. Vladimir Putin: "De ce teroriştii, după crima lor, au încercat să plece în Ucraina?"
Sursa foto: Profimedia Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    26 Mar 2024   •   22:30

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Justiţia rusă prelungeşte detenţia jurnalistului american Evan Gershkovich până la 30 iunie
  • Zelensky se întâlnește la Kiev cu președintele Parlamentului estonian
  • Oleksii Danilov a declarat că ”monstrul rusesc va fi anihilat” în primul său mesaj după ce președintele Volodimir Zelenski l-a înlocuit marți din funcție
  • Ucrainenii susțin că au scufundat sau dezactivat o treime din navele de război ale Rusiei
  • Importurile zilnice de energie electrică ale Ucrainei vor atinge cel mai mare nivel în acest an
  • Șeful FSB: "Credem că Marea Britanie, SUA și Ucraina se află în spatele atacului terorist de la Moscova"
  • Oficial polonez: NATO ia în calcul să doboare rachetele rusești care se apropie de granițele sale
  • Polonia își face bază de elicoptere Apache lângă frontierele cu Rusia și Belarus
  • Zelenski, după noile acuzații la adresa Ucrainei: "Putin e o fiară bolnavă și cinică!"
  • Ucraina anunță că a scos din luptă o navă pe care Rusia a capturat-o în 2014
  • Putin afirmă că atentatul de la Moscova a fost comis de "islamişti radicali" care au încercat să fugă în Ucraina
  • Ucraina a doborât peste 2.000 de rachete balistice şi de croazieră ruse de la începutul războiului, potrivit Ministerului Apărării
  • Sursă ucraineană: rușii au lansat peste 1.000 de bombe, drone și rachete într-o săptămână
  • Macron spune că gruparea care a revendicat atacul de la Moscova a încercat să comită atentate în Franța
  • Ministru ucrainean, după atacul rusesc cu rachete, pe timp de zi, de la Kiev: "Nu există atrocitate pe care Rusia să n-o comită"
  • NATO e pregătită să apere toţi aliaţii, după survolarea spaţiului aerian polonez de către o rachetă rusă

Update 22:00. Un tribunal rus a prelungit marţi - până la 30 iunie - detenţia provizorie a jurnalistului american Evan Gershkovich, cu câteva zile înainte de împlinirea unui an de la arestarea acestuia în urma unor acuzaţii de „spionaj” pe care acesta le respinge, relatează AFP.

”Tribunalul Municipal al Moscovei a examinat o cerere a autorităţilor însărcinate cu ancheta preliminară şi a prelungit durata detenţiei lui 'Evan Gershkovich până la 30 iunie 2024”, anunţă pe Telegram serviciul de presă al tribunalelor din capitala rusă.

Update 21:00. Președintele Volodimir Zelenski s-a întâlnit cu o delegație estoniană condusă de Lauri Hussar, președintele parlamentului estonian, potrivit Kyiv Independent..

”Am discutat despre asistența suplimentară pentru Ucraina din partea Estoniei și a altor parteneri, precum și despre progresele înregistrate în pregătirea unui acord bilateral de securitate”, a declarat Zelenski, potrivit canalului său Telegram.

Update 20:00. Oleksii Danilov, fostul secretar al Consiliului de Securitate al Ucrainei, a declarat că „monstrul rusesc va fi anihilat” în primul său mesaj după ce președintele Volodimir Zelenski l-a înlocuit marți din funcție.

Update 19:00. Ucraina a scufundat sau a dezactivat o treime din navele de război ale Rusiei. Declarația aparține purtătorului de cuvânt al Marinei ucrainene. Atacurile vor continua, a precizat reprezentantul Marinei.

Marina din Ucraina a scufundat sau a dezactivat o treime din navele de război ale Rusiei în Marea Neagră în doar doi ani de război, potrivit purtătorului de cuvânt Dmytro Pletenchuk, citat de Sky News.

Doar două din aproximativ o duzină de nave de război rusești care transportă rachete au fost însă scufundate, iar Ucraina intenționează să-și continue atacurile, a adăugat Dmytro Pletenchuk.

”Scopul nostru final este absența completă a navelor militare ale așa-numitei Federații Ruse în regiunile Azov și Marea Neagră”, a declarat el pentru Associated Press.

Update 18:00. Rusia nu are nevoie de ajutor occidental pentru a investiga atentatul de la sala de concerte Crocus City Hall, de lângă Moscova, a declarat marţi ministrul rus de externe Serghei Lavrov, denunţând că Occidentul acţionează pe baza „dublului standard”.

”Sunt sigur că ne putem descurca şi singuri cu această anchetă”, a declarat Lavrov în timpul unei conferinţe de presă comune cu omologul său namibian, Peya Mushelenga.

În cazul acceptării ajutorului din partea ţărilor occidentale, acestea ar acţiona „clar în baza dublului standard” pentru „a-şi promova” versiunea care le convine lor asupra atentatului, a declarat ministrul rus de externe.

Update 17:00. Importurile zilnice de energie electrică ale Ucrainei vor atinge cel mai mare nivel în acest an, după ce o serie de lovituri cu rachete rusești asupra infrastructurii critice au provocat întreruperi de curent în multe regiuni, a anunțat ministerul Energiei de la Kiev, transmite Reuters.

Atacurile, dintre care cel mai mare au avut loc vineri, au cauzat daune majore instalațiilor de generare și transport, forțând Kievul să oprească exporturile de energie

Update 15:30 Aleksandr Bortnikov, șeful Serviciului Federal de Securitate din Rusia (FSB, succesorul temutului KGB), susține că Marea Britanie, SUA și Ucraina se află în spatele atacului din sala de concerte din Moscova, în care au fost uciși, vineri, 139 de oameni.

Bortnikov este citat de agențiile TASS și RIA Novosti.

Sky News notează că RIA relatează că șeful FSB a fost întrebat dacă SUA, Marea Britanie și Ucraina se află în spatele atacului.

"Credem că da", a afirmat Bortnikov. El a adăugat că "serviciile de informații occidentale și Ucraina" au avut nevoie de acest atac pentru a semăna panică în Rusia.

Este cea mai directă acuzație la adresa Ucrainei și a aliaților săi occidentali în legătură cu atacul de vineri seara, de la Crocus City Hall din Moscova.

În pofida faptului că acest asasinat în masă a fost revendicat de organizația teroristă Stat Islamic, oficialii și aparatul de propagandă din Rusia au încercat să acrediteze ideea că Ucraina este implicată, într-o formă sau alta.

Președintele Vladimir Putin a insistat, el însuși, în acest sens, subliniind că Rusia este interesată să-i depisteze pe "sponsorii" atentatului.

"Știm că această crimă a fost comisă de islamiști radicali, a căror ideologie este combătută de secole de lumea islamică. Această atrocitate poate fi doar o verigă dintr-o serie întreagă de încercări ale celor care, din 2014, luptă împotriva țării noastre cu mâinile regimului neonazist de la Kiev. Naziștii, după cum se știe, nu au ezitat niciodată să folosească cele mai murdare și inumane mijloace pentru a-și atinge obiectivele, mai ales astăzi, când contraofensiva lor mult anunțată a eșuat complet", a spus Putin în cadrul unei reuniuni guvernamentale.

"Știm cine a comis această atrocitate împotriva Rusiei și a poporului său. Ceea ce ne interesează este sponsorul", a adăugat el.

Update 14:30 Alianța Nord-Atlantica ia în considerare posibilitatea de a doborî rachete rusești, dacă acestea se apropie prea mult de granițele sale.

Informația vine de la un oficial polonez de rang înalt.

Duminică, Polonia a ridicat aviația de vânătoare în timpul unui atac cu drone și rachete efectuat de Rusia în Ucraina.

Alerta a fost dată după ce o rachetă rusă a intrat în spațiul aerian al Poloniei timp de 39 de secunde.

"Rusia știa că dacă racheta se deplasa mai departe în Polonia, ar fi fost doborâtă. Ar fi existat un contraatac. În cadrul NATO se analizează diverse scenarii, inclusiv ca astfel de rachete să fie doborâte atunci când se află foarte aproape de granița NATO", a declarat Andrzej Szejna, ministru adjunct de Externe al Poloniei.

El a adăugat că o astfel de inițiativă "ar avea nevoie de aprobarea Ucrainei".

Nu este prima dată când o rachetă folosită în războiul din Ucraina ajunge în spațiul aerian al Poloniei.

Pe 29 decembrie anul trecut, o rachetă rusă a intrat în spațiul aerian polonez, punând apărarea țării în alertă maximă.

Pe 15 noiembrie 2022, o rachetă a căzut în satul Przewodow, ucigând doi civili. Ulterior, s-a dovedit că această rachetă, de tip S-300, a fost lansată de Ucraina pentru a intercepta o rachetă rusă.

Update 11:30 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a descris, marţi, pe şeful statului rus Vladimir Putin drept o "fiară bolnavă şi cinică".

Reacția vine după ce liderul de la Kremlin a acuzat, din nou, Ucraina că se află, "într-un fel sau altul", în spatele atacului de vineri seară asupra unei săli de concerte din Moscova.

Între timp, atentatul soldat cu aproape 140 de morți a fost revendicat de gruparea teroristă Stat Islamic.

"Putin a vorbit din nou pentru sine astăzi, lucru care a fost retransmis la televizor. Încă o dată, a dat vina pe Ucraina. Fiară bolnavă şi cinică", a comentat Zelenski în discursul său nocturn publicat pe rețeaua de socializare X.

Potrivit președintelui ucrainean, în mintea lui Putin "toți sunt teroriști, în afară de el, deși alimentează teroarea de două decenii".

"Putin şi serviciile sale speciale reprezintă cea mai mare oportunitate pentru teroare. Când va dispărea, la fel se va întâmpla şi cu cererea de teroare şi violență (...)", a subliniat el.

Putin a admis luni, în timpul unei întâlniri cu membri ai guvernului și ai forțelor de securitate, că atacul de vineri a fost comis de "islamiști radicali", dar că încă mai crede că în spatele lor se află Ucraina şi aliații occidentali ai acesteia.

Update 10:30 Ministrul polonez al Apărării, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, a anunțat construirea unei baze de elicoptere de luptă la circa 70 de kilometri de frontiera Poloniei cu Ucraina şi Belarus.

Ministrul polonez a explicat că pe cele aproape 100 de hectare pe care le va ocupa noua bază vor fi desfășurate elicoptere ale armatei, între care cele 96 de aparate AH-64 Apache.

Achiziția acestor elicoptere a fost convenită recent în timpul unei vizite oficiale la Washington a președintelui polonez Andrzej Duda şi a prim-ministrului Donald Tusk.

Contractul semnat cu partea americană include şi achiziționarea a 1.844 de rachete Hellfire de atac la sol și a 508 de rachete aer-aer Stinger, precum și achiziția de muniție pentru mitraliere.

Polonia intenționează să-și dubleze numărul de soldați profesioniști pentru a ajunge la 300.000 şi să atingă un nivel de peste 4% din PIB al fondurilor destinate Apărării.

Update 09:35 Marina militară ucraineană a anunță că a lovit nava de debarcare Konstantin Olșansky în urma unui atac cu rachetă.

Nava Konstantin Olșansky fusese capturată de Rusia de la Ucraina, în 2014, în urma acțiunilor de anexare ilegală a Peninsulei Crimeea.

După capturare, vasul a fost vopsit în culorile marinei rusești și a primit un nou număr.

"În prezent, această navă nu este capabilă de luptă", a declarat purtătorul de cuvânt al Marinei militare ucrainene, Dmitro Pletenciuk.

Update 08:30 Apărarea antiaeriană a Ucrainei anunță că a doborât o duzină de drone lansate de Rusia în cursul nopții.

Statul Major General al Forțelor armate ucrainene a precizat că Rusia a atacat regiunea Donețk cu 12 drone Shahed și două rachete antiaeriene.

Dronele au fost distruse deasupra regiunilor Nikolaev și Harkov, a menționat sursa citată, fără a explica ce s-a întâmplat cu rachetele.

Update 00:01 Președintele rus Vladimir Putin a declarat că atentatul terorist de vineri de la o sală de concerte de lângă Moscova a fost comis de "islamiști radicali" care "au încercat să fugă în Ucraina".

"Știm că această crimă a fost comisă de islamiști radicali, a căror ideologie este combătută de secole de lumea islamică. Această atrocitate poate fi doar o verigă dintr-o serie întreagă de încercări ale celor care, din 2014, luptă împotriva țării noastre cu mâinile regimului neonazist de la Kiev. Naziștii, după cum se știe, nu au ezitat niciodată să folosească cele mai murdare și inumane mijloace pentru a-și atinge obiectivele, mai ales astăzi, când contraofensiva lor mult anunțată a eșuat complet", a spus Putin în cadrul unei reuniuni guvernamentale.

"Știm cine a comis această atrocitate împotriva Rusiei și a poporului său. Ceea ce ne interesează este sponsorul", a adăugat el.

Această recunoaștere vine după ce gruparea teroristă Stat Islamic a revendicat atacul de vineri seara și după ce autoritățile și aparatul de propagandă din Rusia au încercat să culpabilizeze Ucraina pentru atentat, afirmând că autorii atacului se îndreptau spre această țară atunci când au fost prinși.

Speculațiile potrivit cărora Ucraina a fost cumva implicată în atacul de la Moscova au fost respinse pe scară largă de analiști.

SUA și alți aliați occidentali au declarat că nu sunt motive pentru a pune la îndoială revendicarea formulată de Statul Islamic.

Președintele francez Emmanuel Macron a afirmat, luni, că aceeași grupare din spatele atacului din Rusia a încercat, recent, să comită atacuri în Franța.

Război în Ucraina, 25 martie 2024Rușii au lansat peste 1.000 de bombe, drone și rachete într-o săptămână

Război în Ucraina, 24 martie 2024Donald Tusk speră că atacul de la Moscova nu va fi ”un pretext” pentru ”escaladarea violenţei”

Război în Ucraina, 23 martie 2024 | Medvedev: Rusia îi va ucide pe liderii ucraineni dacă se află în spatele atacului de la Moscova

Război în Ucraina, 22 martie 2024 | Rusia a trimis peste 150 de rachete și drone asupra Ucrainei în ultimul atac nocturn

Război în Ucraina, 21 martie 2024Depozit comercial din zona Kievului, lovit de rachetele lansate de Rusia

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Vremea se încălzeşte în toată ţara. ANM, prognoza meteo actualizată
x close