Antena 3 CNN Externe SUA pregătesc trimiterea câtorva sute de instructori militari suplimentari în Irak împotriva Statului Islamic

SUA pregătesc trimiterea câtorva sute de instructori militari suplimentari în Irak împotriva Statului Islamic

SUA pregătesc trimiterea câtorva sute de instructori militari suplimentari în Irak împotriva Statului Islamic
Sursa foto: Foto: Agerpres/Xinhua
de S.T.    |    10 Iun 2015   •   11:11

Administrația americană pregătește un plan de înființare a unei noi baze militare în provincia irakiană Al-Anbar și de trimitere a câtorva sute de instructori și consilieri suplimentari în sprijinul forțelor irakiene confruntate cu ascensiunea Statului Islamic în zonă, transmite Reuters, citând oficiali de la Washington.
Președintele Barack Obama ar putea aproba chiar miercuri extinderea contingentului american în Irak, a dezvăluit o sursă apropiată discuțiilor. Gestul ar marca prima ajustare semnificativă a strategiei sale de când jihadiștii din Statul Islamic au preluat luna trecută capitala provinciei, Ramadi. Totuși, susțin sursele, Obama va rămâne fidel poziției sale împotriva trimiterii de trupe americane în luptă sau chiar aproape de prima linie.

Chiar și o întărire modestă a prezenței americane ar ajuta forțele irakiene să planifice și să ducă la îndeplinire un contraatac de recucerire a orașului Ramadi, și-au exprimat speranța oficialii citați de Reuters.

Mulți critici susțin însă că actualul contingent de 3.100 de instructori și consilieri americani este departe de a fi suficient pentru a întoarce cursul confruntărilor. Până acum, forțele irakiene, sprijinite de SUA, au înregistrat numai succese temporare împotriva combatanților Statului Islamic, care au preluat controlul asupra unei treimi din teritoriul irakian în ultimul an, printr-o campanie brutală de ucideri în masă.

×
Subiecte în articol: SUA Barack Obama Stat Islamic jihadisti
Parteneri
O dronă militară s-ar fi prăbuşit în apropiere de Brăila
x close