Antena 3 CNN Externe Ucraina intenţionează să mobilizeze rachete antiaeriene S-300 la graniţa cu Transnistria

Ucraina intenţionează să mobilizeze rachete antiaeriene S-300 la graniţa cu Transnistria

Ucraina intenţionează să mobilizeze rachete antiaeriene S-300 la graniţa cu Transnistria
11 Iun 2015   •   15:49

Autorităţile ucrainene vor să mobilizeze sisteme de rachete antiaeriene S-300 în Odesa, la frontiera cu regiunea separatistă moldoveană Transnistria, relatează agenţia rusă TASS în pagina electronică.

Oficiali din Ministerul ucrainean al Apărării, citaţi de ziarul Taimer din Odesa, susţin că sistemele de rachete vor fi amplasate în districtul Bolgrad, din regiunea ucraineană Odesa.

"Oficialii din Ministerul Apărării au afirmat că rachetele S-300 vor asigura apărarea ţării, în regiunea sudică Odesa, la frontiera cu Transnistria", a relatat Taimer.

În acest context, liderul transnistrean Evgheni Şevciuk şi-a exprimat îngrijorarea privind tendinţele conflictuale ale autorităţilor de la Kiev şi a precizat că în Transnistria nu au loc pregătiri militare.

Oficialul transnistrean a adăugat că ucrainenii au săpat un şanţ antitanc la frontiera cu Transnistria, au instalat posturi de control pe drumurile din regiune şi au mobilizat mii de militari.

Parlamentul de la Kiev a aprobat, la 21 mai, anularea a cinci acorduri de securitate cu Moscova, inclusiv unul care le permitea ruşilor să transporte personal militar spre regiunea transnistreană. Anularea dreptului de tranzit pentru aceste trupe creează o problemă logistică pentru Moscova.

Rusia are aproximativ 1.500 de militari în Transnistria. Dintre aceştia, aproximativ 1.400 de militari fac parte din Grupul Operativ de Trupe Ruseşti din Transnistria, constituit în urmă cu 20 de ani prin reorganizarea fostei Armate a 14-a a URSS.

Republica Moldova consideră însă că staţionarea militarilor ruşi în regiunea transnistreană contravine Constituţiei moldovene şi, din acest motiv, Chişinăul, OSCE, UE şi SUA au cerut în repetate rânduri retragerea lor.

×
Parteneri
SUA au dislocat în România cel mai nou sistem antidronă
x close