
Conform documentului difuzat la Paris, la New Delhi și la sediul ONU, doar o treime din țări au atins până în 2015 obiectivele programului, așa cum se preconizase în anul 2000. Rezultate bune s-au înregistrat în Europa, precum și în Kârghâstan, Mongolia și Cuba, la polul opus situându-se mai multe state din Africa subsahariană, Pakistanul și Yemenul.
Mai bine de jumătate (52 %) din țări au îndeplinit cerința de a asigura acces universal la școala primară, dar din restul de 48%, doar 10 % se apropie de îndeplinirea acestui obiectiv, a declarat la New Delhi responsabilul pentru acest raport, Aaron Benavot.
O treime dintre copiii neșcolarizați trăiesc în zone de război, arată documentul, subliniind faptul că un copil dintr-o familie săracă are o probabilitate de cinci ori mai mică decât unul cu părinți înstăriți să-și termine studiile din ciclul primar.
Pentru atingerea obiectivelor propuse este nevoie de cel puțin 22 de miliarde de dolari până în 2030, mai ales pentru a asigura o educație elementară pentru copiii săraci, în special pentru fete, motiv pentru care este nevoie de 'sensibilizarea donatorilor', a afirmat Aaron Benavot.
În afară de fonduri, UNESCO a mai atras atenția asupra unui necesar de 'încă patru milioane de profesori' pentru a asigura efectuarea de studii elementare de către toții copiii, în condițiile în care 30 % dintre statele analizate au un deficit de cadre didactice.
Totodată, rămâne de soluționat reducerea la jumătate a analfabetismului în rândul adulților, obiectiv atins de numai 25 % din țări.
Raportul va fi analizat în detaliu la Forumul Mondial pentru Educație, care va avea loc peste o lună în orașul sud-coreean Incheon.