
Arheologii care excavează orașul antic Ninive din Irak au descoperit o sculptură rară în piatră care îl înfățișează pe ultimul rege al Imperiului Asirian flancat de zei importanți. Lespedea a fost realizată în secolul al VII-lea î.Hr. dar a fost spartă în mod misterios și îngropată sub sala tronului palatului, câteva secole mai târziu, potrivit Live Science.
„Nu avem informații despre motivele care au dus la îngroparea reliefului”, a declarat Aaron Schmitt, profesor de arheologie la Universitatea Heidelberg din Germania, care a descoperit piatra, pentru Live Science. „Acest lucru este destul de enigmatic”.
În timpul săpăturilor arheologice de sub palatul construit de regele Ashurbanipal în Ninive, capitala Imperiului Asirian, Schmitt și echipa sa au găsit sculptura monumentală în relief, care fusese spartă în mai multe bucăți.
Cine a fost ultimul rege al Imperiului Asirian
În centrul reliefului se află Ashurbanipal, ultimul rege al Imperiului Asirian, care a domnit între 669 și 631 î.Hr. El este flancat de vechii zei mesopotamieni Ashur și Ishtar, iar aceștia sunt urmați de o zeitate pește și un om scorpion. Includerea acestor zei a fost o surpriză, a remarcat echipa.
„Printre numeroasele imagini în relief ale palatelor asiriene pe care le cunoaștem, nu există reprezentări ale zeităților majore”, a spus Schmitt într-o declarație.
Placa enormă de piatră măsoară 5,5 pe 3 metri și se estimează că ar cântări aproximativ 13,2 tone (12 tone metrice). Deși echipa nu a analizat încă piatra, Schmitt a spus că ar putea fi gips.
Unde a fost găsită piatra sculptată
Arheologii au găsit scena în relief din piatră într-o groapă umplută, în spatele intrării principale în sala tronului palatului. Ei cred că sculptura a fost îngropată acolo în timpul perioadei elenistice, între secolele II și III î.Hr.
Dar informațiile despre așezarea elenistică de la Ninive lipsesc, a spus Schmitt. „Nu știm dacă aveau o atitudine negativă față de regele asirian și zeii asirieni”, a spus el. „Sper că vom putea obține o imagine mai clară prin viitoarele noastre săpături”.
Relieful de piatră va fi studiat în continuare și există planuri de a-l plasa în locația sa originală și de a-l deschide publicului.