Antena 3 CNN Life Știinţă Japonezii au construit un TUN SPAŢIAL menit să arunce în aer un asteroid

Japonezii au construit un TUN SPAŢIAL menit să arunce în aer un asteroid

Japonezii au construit un TUN SPAŢIAL menit să arunce în aer un asteroid
24 Oct 2013   •   16:19

Cercetătorii japonezi au testat cu succes un tun spaţial, care va fi folosit să facă o gaură imensă într-un asteroid, într-o misiune ce urmează să fie programată cu exactitate în viitorul apropiat.
Agenţia de Explorare Aerospaţială Japoneză (JAXA) va folosi noua armă pentru a aduna date suplimentare despre compoziţia asteroidului 1999JU3, care nu pot fi obţinute printr-o simplă scanare.

Tunul spaţial va fi montat pe vehiculul Hayabusa-2, care îl va plasa pe suprafaţa asteroidului.
1999JU3 este un corp ceresc care orbitează între Pământ şi Marte.
În esenţă, este vorba de o armă care va produce un impact kinetic, în urma detonării unui material explozibil.

Detonarea va fi efectuată prin telecomandă, înainte ca Hayabusa-2 să ajungă în partea opusă a asteroidului, acolo unde se presupune că nu va fi afectat de suflul exploziei.
Oamenii de ştiinţă spun că apoi va fi plasată o sondă spaţială pe suprafaţa asteroidului, care va colecta deşeurile rezultate în urma exploziei şi le va aduce pe pPământ pentru a fi analizate.

1999JU3 este un asteroid  de tip C, cu o circumferinţă de 1000 de metri. Specialiştii presupun că acesta este unul dintre puţinele corpuri cereşti, rămase neafectate după formarea sisitemului solar.
Cercetătorii speră să găsească în probele aduse de pe asteroid apă şi materiale organice de la începuturile sistemului nostru solar. Noile date ar putea desluşi felul în care s-au format planetele şi cum au apărut formele de viaţă iniţiale.

Întâlnirea lui Hayabusa-2 cu asteroidul este programată să aibă loc la mijlocul lui 2018, iar probele vor fi aduse pe Pământ la finele lui 2020.

 

×
Parteneri
Nicolae Ciucă: Săptămâna viitoare anunț dacă voi candida la prezidențiale
x close