Antena 3 CNN High Tech Tianhe-1A, cel mai rapid supercomputer din lume, a realizat 2.507 trilioane calcule pe secundă

Tianhe-1A, cel mai rapid supercomputer din lume, a realizat 2.507 trilioane calcule pe secundă

Tianhe-1A, cel mai rapid supercomputer din lume, a realizat 2.507 trilioane calcule pe secundă
29 Oct 2010   •   20:00

Tianhe-1A, este numele celui mai rapid supercomputer din lume, care a fost anunţat în cadrul evenimentului HPC 2010 China. Acesta a realizat un record de performanţă de 2.507 trilioane calcule pe secundă, conform testului LINPACK, record care îl situează drept cel mai rapid sistem din China şi din lume.

Tianhe-1A foloseşte unităţi de procesare vizuală cu capacitate de procesare paralelă masivă în combinaţie cu CPU-uri cu nuclee multiple pentru a obţine realizări importante în materie de peformanţă, dimensiune şi putere. Sistemul foloseşte 7,168 GPU-uri NVIDIA Tesla M2050 şi 14,336 CPU-uri; ar fi fost nevoie de mai bine de 50,000 de CPU-uri şi de două ori mai mult spaţiu pentru a oferi aceeaşi performanţă prin folosirea exclusivă a CPU-urilor.

De asemenea, un sistem construit în întregime cu CPU-uri şi care oferă o performanţă de 2.507 de trilioane calcule pe secundă ar consuma peste 12 megawaţi. Datorită unităţilor de procesare vizuală, Tianhe-1A consumă doar 4.04 megawaţi, ceea ce-l face de trei ori mai eficient – diferenţa de consum fiind suficientă pentru a susţine cu electricitate mai bine de 5.000 de case pe an.

Tianhe-1A a fost construit de Universitatea de Tehnologie a Apărării din China (NUDT). Sistemul este deja operaţional şi se află în cadrul Centrului Naţional pentru Supercomputere din Tianjin.

Supercomputerul Tianhe-1A va funcţiona ca un sistem de tip “open access”, care va fi folosit pentru o gamă largă de calcule ştiinţifice.

GPU-urile NVIDIA Tesla, bazate pe arhitectura de procesare paralelă CUDA, sunt construite pentru medii de procesare de înaltă performanţă (HPC) şi oferă a creştere a performanţei pentru o gamă largă de domenii HPC, printre care descoperirea de medicamente, modelarea seismică pentru uragane şi tsunami, cercetarea oncologică, construcţia de maşini sau chiar studierea formării galaxiilor.

×
Parteneri
A început distribuirea pensiilor pe luna mai. Anunţul Poştei Române
x close