Antena 3 CNN International News Garda de Coastă a SUA a găsit resturi în zona de căutare a submersibilului Titan, dispărut de cinci zile lângă epava Titanicului

Garda de Coastă a SUA a găsit resturi în zona de căutare a submersibilului Titan, dispărut de cinci zile lângă epava Titanicului

Garda de Coastă americană anunță o descoperire în zona de căutare a submersibilului Titan, dispărut duminică, cu cinci oameni la bord, în timpul unei scufundări turistice spre epava transatlanticului Titanic.

Garda de Coastă a SUA a găsit resturi în zona de căutare a submersibilului Titan, dispărut de cinci zile lângă epava Titanicului
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    22 Iun 2023   •   20:50

Update 22:00 Submersibilul Titan a fost găsit! Familiile au fost anunţate deja de moartea pasagerilor

Update 20:30 ”Cadrul de acostare şi un capac din partea din spate a submersibilului” Titan fac parte dintre fragmentele găsite în apropiere de Titanic, relatează BBC News.

David Mearns este un prieten al unui pasager de la bordul submersibilului.

El declară BBC că preşedintele Explorers Club (Lubul Exploratorilor), care are legături cu scufundători şi salvatori, spune că între fragmentele găsite în apropiere de epava Titanicului se află ”un cadru de acostare şi un capac din partea din spate a submersibilului”.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

„Dacă a fost o implozie, au murit pe loc, în milisecunde”, spune prietenul pasagerilor și expert în salvare. 

Acesta a mai spus că paza de coastă nu „folosește expresii precum câmp de resturi decât dacă nu există nicio șansă de recuperare a pasagerilor în viață”.

David Mearns a declarat pentru Sky News: „Un câmp de moloz implică o ruptură a submersibilului și la acea adâncime, pentru că știm că au pierdut comunicațiile la aproximativ 3.300 de metri… așa că asta indică cu adevărat că s-a întâmplat cel mai rău scenariu, care este o implozie”, a spus el. 

„Singura consolare este că moartea a fost pe loc, literalmente în milisecunde, iar bărbații nu ar fi știut ce se întâmplă”, a mai spus Mearns.

ştirea iniţială

"Un câmp de resturi a fost descoperit de un vehicul operat de la distanță în apropierea zonei de căutare a submersibilului Titan, iar autoritățile evaluează informațiile", au transmis oficialii instituției americane pe Twitter.

Nu este clar dacă acest câmp de resturi are legătură cu submersibilul dispărut.

La ora acestei actualizări, este cea mai recentă informație ce poate fi coroborată cu eforturile de căutare a submersibilului.

O a doua confirmare a găsirii resturilor a venit din partea companiei Pelagic Research Services, la scurt timp după comunicarea inițială a Gărzii de Coastă.

Un purtător de cuvânt al companiei a declarat pentru CNN că vehiculul său comandat de la distanță, ROV (remote operated vehicle, n.r.) a găsit câmpul de resturi.

ROV-ul Pelagic Research Services a fost primul instrument subacvatic implicat în căutarea submersibilului Titan pe fundul oceanului Atlantic.

În acest context, Garda de Coastă a SUA a anunțat a anunțat conferință de presă la ora 15:00, după fusul orar al Coastei de Est a SUA (ora 22:00 în România).

Conferința urmează să detalieze ultimele descoperiri ale salvatorilor și va fi susținută de contraamiralul John Mauger, Comandantul Primului District al Gărzii de Coastă americane și de căpitanul Jamie Frederick, coordonatorul de răspuns al instituției menționate.

Ce se întâmplă cu Titan, după ce a fost epuizată rezerva de oxigen 

Contraamiralul (r) Constantin Ciorobea a explicat, la Antena 3 CNN, ce urmează să se întâmple în cazul submersibilului Titan, după epuizarea timpului teoretic în care cei cinci oameni de la bord au avut la dispoziție rezerva de oxigen.

Conform datelor disponibile, această rezervă a fost epuizată, cel mai târziu, joi, în jurul orei 15, ora României.

"O minune este oricând posibilă, dar aș dori să punctez câteva aspecte. Firma OceanGate a declarat că oxigenul de la bord ajunge între 90 și 96 de ore. 

De asemenea, trebuie luat în considerare faptul că misiunea a fost gândită pentru opt ore: adică, din momentul plecării de la suprafață, cu vizitarea epavei Titanicului și până la întoarcerea la suprafață trebuiau să treacă opt ore (...) De asemenea, faptul că la acea adâncime temperatura este undeva în jur de 0°C.

Experți: epuizarea oxigenului este precedată de o somnolență ce anunță moartea

Sunt câteva aspecte care ar duce către ideea că doar o minune îi mai poate salva acești oameni. Probabil vor că vor continua căutările, pentru că trebuie adus la suprafață submersibilul. În zonă sunt deja foarte multe echipamente.

Avem acest echipament francez, Victor 6000, care permite coborârea la adâncimea până la 6.000 de metri. Avem o macara din Statele Unite care permite ridicarea de pe fundul oceanului a unor greutăți de până la 27 de tone, iar batiscaful are 10 tone.

Sunt mai multe astfel de echipamente, de vehicule operate de la distanță, care fac căutări pe fundul oceanului, deci, probabil, vor mai continua cercetările câteva zile, în ideea, măcar, de a recupera tot ce se mai poate recupera de acolo", a spus Constantin Ciorobea la Antena 3 CNN.

Foto: robotul submarin Victor 6000, implicat, de joi, în operațiunile de căutare a submersibilului Titan

×
Parteneri
Momentul terifiant când un stâlp e înghițit de craterul din Slănic
x close