Antena 3 CNN Actualitate Cultură Regizorul Liviu Ciulei a murit la vârsta de 88 de ani

Regizorul Liviu Ciulei a murit la vârsta de 88 de ani

Regizorul Liviu Ciulei a murit la vârsta de 88 de ani
Sursa foto: Foto: Intact Images
25 Oct 2011   •   12:19

Regizorul Liviu Ciulei a murit noaptea trecută, într-un spital din Munchen. Cineastul suferea de mai multe afecţiuni. Regizorul a murit la vârsta de 88 de ani.

Liviu Ciulei este considerat părintele teatrului românesc modern. Născut pe 7 iulie 1923, Liviu Ciulei a studiat teatrul, la Conservatorul Regal de Muzică şi Teatru din Bucureşti, iar apoi arhitectura.

Liviu Ciulei, "magicianul" care a transformat teatrul şi cinematografia

A debutat ca actor în 1946, jucând rolul lui Puck în Visul unei nopți de vară la Teatrul Odeon, dar a devenit celebru pentru o punere în scenă total originală a piesei Cum vă place a lui Shakespeare.

A fost peste 10 ani director artistic al Teatrului Bulandra. A lucrat în multe țări din Europa, precum și în SUA, Canada şi Australia.



A părăsit România în anul 1980 și a fost director artistic al teatrului Tyrone Guthrie dinj Minnesota, iar din  1986, profesor de teatru la Columbia University şi New Yprk University.

S-a întors în țară după 1989, regizând o serie de piese celebre. A fost numit Director de Onoare al Teatrului Bulandra.

Artiştii deplâng moartea lui Liviu Ciulei

Ca arhitect, în afara scenografiilor majorității pieselor regizate de el, Liviu Ciulei a contribuit la reconstrucția auditoriului Teatrului Bulandra, precum și a altor teatre.

A fost căsătorit cu Clody Berthola  și cu jurnalista Helga Reiter. Este tatăl regizorului Thomas Ciulei.

 


Mircea Albulescu, despre moartea lui Liviu Ciulei

Actorul Mircea Albulescu a declarat că Liviu Ciulei a lăsat semne adânci în viaţa celor care se îndeletnicesc cu teatrul, moartea sa fiind o mare pierdere şi pentru public.

"Liviu Ciulei reprezintă într-un fel începuturile mele teatrale", a spus Albulescu, amintind că, la scurtă vreme după ce a fost angajat la Teatrul Municipal din Bucureşti, actualul Bulandra, a jucat în spectacolul "Omul care aduce ploaia", debutul regizoral al lui Ciulei.

"De atunci îi păstrez o amintire teribilă, a felului cum lucra cu noi, cu fiecare, cum dădea indicaţii, cum a ştiut să deschidă o poartă acolo unde credeam că e un perete", a spus Albulescu, citat de Mediafax.

Irina Margareta Nistor, despre Liviu Ciulei

 







×
Subiecte în articol: deces
Parteneri
Cătălin Cîrstou, candidatul comun PSD-PNL în Bucureşti
x close