Antena 3 CNN Life Culinar Trucul aparent banal cu ajutorul căruia găteşti fără ca mâncarea să dea în foc. Explicaţia ştiinţifică din spatele fenomenului

Trucul aparent banal cu ajutorul căruia găteşti fără ca mâncarea să dea în foc. Explicaţia ştiinţifică din spatele fenomenului

O ustensilă aparent banală, care se află în mai toate sertarele unei bucătării, te ajută să găteşti fără ca mâncarea să dea în foc.

Trucul aparent banal cu ajutorul căruia găteşti fără ca mâncarea să dea în foc. Explicaţia ştiinţifică din spatele fenomenului
Sursa foto: Freepik.com
de Georgiana Adam    |    29 Oct 2023   •   16:00

Fierberea apei pentru mâncare a devenit o sarcină obişnuită în bucătărie, iar multe dintre gospodine nu mai acordă atenţia cuvenită acestui proces. 

Există nenumărate sfaturi în ceea ce priveşte procesul de fierbere. Mulţi dintre bucătari sunt de părere că în apă nu ar trebui să se adauge sare, întrucât aceasta încetineşte procesul de fierbere, în timp ce alţii susţin exact contrariul.

Dar ce faci cu apa care atinge punctul de fierbere rapid şi dă în clocot?! Ei bine, şi pentru asta există un truc banal cu ajutorul căruia găteşti fără ca mâncarea să dea în foc.

Această ustensilă banală care se află în orice bucătărie împiedică formarea stratului gros de spumă.  Prin urmare, aburul nu mai poate să iasă la suprafață ca să facă un mic dezastru pe plita aragazului.

Trucul banal cu ajutorul căruia găteşti fără ca mâncarea să dea în foc

Tot ce trebuie să faci este să deschizi raftul cu ustensile de bucătărie şi să cauţi o lingură din lemn.

Lingura din lemn se poziţionează deasupra vasului în care găteşti. Lingura din lemn împiedică spuma să dea pe dinafară, iar pentru acest fenomen există şi o explicaţie ştiinţifică.

Fenomenul este posibil datorită a două calităţi notabile ale lemnului. Acesta este un bun izolator şi extrem de bun la absorbţia apei. Astfel că, în momentul în care pui o lingură din lemn deasupra vasului de gătit, suprafața rugoasă a lingurii și natura hidrofilă a lemnului oferă un mediu ideal pentru formarea de bule mici în apă clocotită, potrivit unui raport al Simplemost.

Citeşte şi: Adina Buzatu a dezvăluit trucul prin care își curăță blugii fără să îi deterioreze: "Îi pun în congelator 24 de ore"

Lingura din lemn are o suprafaţa suficientă pentru a absorbi bulele şi pentru a le împiedica să se reverse. Pe măsură ce lingura din lemn absoarbe aceste bule, le întinde, forţând bulele să se despartă, scrie catine.ro

Pe măsură ce lingura de lemn absoarbe aceste bule, le întinde, forțând bulele să se despartă. În această situație, forța de întindere devine mai mare decât forța de tensiune superficială, care menține bulele laolaltă. Prin urmare, bula se sparge și spuma se instalează.

Dintre toate materialele, ustensilele pe bază din lemn au cea mai mare capacitate de a menține apa clocotită sub control. Acest lucru se datorează faptului că, în comparație cu oțelul sau aluminiul, lemnul absoarbe foarte bine.

×
Subiecte în articol: bucatarie truc
Parteneri
Patronii de păcănele riscă amenzi de 200.000 de lei dacă nu închid afacerile
x close