Antena 3 CNN Politică Zgonea: Referendumul pentru modificarea Constituţiei NU VA MAI AVEA LOC odată cu primul tur de alegeri prezidenţiale

Zgonea: Referendumul pentru modificarea Constituţiei NU VA MAI AVEA LOC odată cu primul tur de alegeri prezidenţiale

Zgonea: Referendumul pentru modificarea Constituţiei NU VA MAI AVEA LOC odată cu primul tur de alegeri prezidenţiale
Sursa foto: Foto: Agerpres
21 Sep 2013   •   18:40
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat că în condiţiile în care preşedintele Băsescu a atacat la CC legea privind pragul la referendum, consultarea populară pentru validarea modificării Constituţiei nu va mai putea avea loc în 2014 odată cu primul tur al prezidenţialelor.
 
Solicitat, sâmbătă, la Alba Iulia, într-o conferinţă de presă, să comenteze gestul preşedintelui Băsescu de a trimite la CC legea privind pragul la referendum în condiţiile în care controlul constituţional a fost făcut o dată, Zgonea a răspuns: "Traian Băsescu are o singură ţintă - e măsurată, strategia o avem în analiza noastră, cel puţin la PSD, dar şi în USL am discutat - Traian Băsescu va încerca să întârzie cât de mult poate luarea deciziei şi promulgarea acestui text de lege, astfel încât să nu se mai suprapună cu primul tur al alegerilor prezidenţiale măsura referendară".
Zgonea a spus că, în aceste condiţii, referendumul pentru revizuirea Constituţiei nu va mai avea loc odată cu primul tur al prezidenţialelor, conform Mediafax.
Întrebat dacă după gestul lui Băsescu de a trimite legea la CC ipoteza USL privind organizarea referendumului pentru modificarea Constituţiei mai rămâne în vigoare, Zgonea a răspuns: "Întrebarea nu îi are rostul. Răspunsul este 'Nu'".
"În acest moment, după toate calculele pe care le-am făcut şi cu domnul Ponta şi cu domnul Antonescu, noi speram ca Traian Băsescu, respectând pactul de coabitare şi seriozitatea cu care priveşte guvernarea, să nu facă acest lucru, adică să nu trimită gratuit acest text la Curte, dar a abuzat de un drept pe care îl are", a adăugat Zgonea.
Întrebat dacă USL ia în calcul să organizeze referendumul pentru Constituţie odată cu turul doi al prezidenţialelor, Zgonea a spus că acest lucru depine de momentul în care Curtea transmite decizia Parlamentului.
"Putem să ne trezim că proiectul de lege ajunge la sfârşitul lunii noiembrie în Parlament pentru a fi analizat", a mai spus Zgonea, invocând precedente în care Curtea a amânat cât destul de mult pronunţarea unor decizii.
Preşedintele Traian Băsescu a sesizat, sâmbătă, Curtea Constituţională, cu privire la Legea Referendumului, acuzând că actul normativ conţine prevederi care "înfrâng" principii constituţionale legate de exercitarea suveranităţii de către popor.
 

×
Parteneri
Termoenergetica opreşte apa caldă în 100 de blocuri din Bucureşti
x close