Antena 3 CNN Actualitate Legea eutanasierii câinilor maidanezi a fost ADOPTATĂ. Ce modificări aduce noul proiect

Legea eutanasierii câinilor maidanezi a fost ADOPTATĂ. Ce modificări aduce noul proiect

Legea eutanasierii câinilor maidanezi a fost ADOPTATĂ. Ce modificări aduce noul proiect
Sursa foto: Foto: dogguide.net
de M.Z.    |    10 Sep 2013   •   13:04

Legea privind eutanasierea maidanezilor a fost adoptată de deputaţi, marţi, cu 266 de voturi. Câinii fără stăpâni vor fi eutanasiaţi dacă nu sunt adoptaţi în 14 zile.

Cei care pierd câinii vor avea la dispoziţie şapte zile să îi revendice din adăposturi. Revendicarea şi adopţia câinilor vagabonzi este gratuită.



Update 15.58 - Remus Cernea a votat împotriva eutanasierii câinilor: "exterminarea în masă" este o falsă soluţie

 
Update 15.53Ioan Oltean: sper ca expresia "nu mor oamenii, când vor câinii" să fie o realitate de acum încolo

Update 15.39Preşedintele Comisiei juridice, senatorul PNL Tudor Chiuariu, a declarat marţi că în urma aprobării de către Camera Deputaţilor a proiectului de lege privind câinii fără stăpân nu mai este necesar un referendum.

Update 13.29 - "Ucigaşilor!". Iubitorii de animale susţin că vor sesiza autorităţile europene, după ce legea maidanezilor a fost adoptată

Update 12.50 - Ce modificări aduce noua lege a maidanezilor. Amendamentele adoptate

Update 12.43 - Legea care permite eutanasierea câinilor fără stăpân care nu sunt adoptaţi sau revendicaţi în 14 zile de când ajung în adăposturi a trecut de votul final al Camerei Deputaţilor, forul decizional în privinţa acestui proiect. 

Proiectul a fost aprobat cu 266 de voturi "pentru", 23 "împotrivă" şi 20 de abţineri.

La votul final au asistat de la balcoane şi câteva zeci de reprezentanţi ai ONG-urilor care sunt împotriva eutanasierii câinilor fără stăpân.


Votul final asupra legii urmează să fie dat la ora 12.30, Camera Deputaţilor fiind forul decizional asupra acestui proiect.

Actul normativ a trecut, ieri, de Comisia Juridică. Primarul Sorin Oprescu, prezent la dezbateri, a propus ca maidanezii să nu mai fie lăsaţi pe străzi după sterilizare, iar abandonul lor să fie considerat infracţiune.

În plus, dacă nu sunt adoptaţi într-un termen de 14 zile, câinii ar trebui eutanasiaţi. Nu se ştie în acest moment dacă referendumul va mai avea loc. Totul depinde de modul în care va fi votată legea. 

Sorin Oprescu a propus Comisiei Juridice cinci amendamente care să rezolve problema cânilor fără stăpân. Primarii din ţară susţin propunerile edilului Capitalei, dar cer un termen dublu pentru eutanasiere. 
 
De cealaltă parte, iubitorii de animale spun că, decât să vorbească despre eutanasiere, autorităţile ar trebui să găsească soluţii pentru construirea de noi adăposturi pentru maidanezi. 
 
Legea maidanezilor
 
- la începutul anului 2012, CCR a stabilit că doar maidanezii agresivi şi periculoşi pot fi eutanasiaţi
- legea fost contestată la Curtea Constituţională de USL
- USL a semnat cu Federaţia pentru Protecţia Animalelor un protocol prin care se angaja să promoveze interzicerea eutanasierii câinilor comunitari
- protocolul expiră în 2020

 
Pe 2 septembrie, un copil în vârstă de patru ani a murit, după ce a fost sfâşiat de câinii maidanezi în apropierea Parcului Tei din sectorul 2.
 
Onţanu, după ce un copil a fost sfâşiat de maidanezi: Primăria sectorului 2 nu are atribuţii în strângerea câinilor vagabonzi.

×
Parteneri
ANAT propune taxe noi pentru turiști
x close