Antena 3 CNN Actualitate Furtul de carduri - o pagubă suportată adesea tot de clienţi. Află cum să te fereşti de fraudele bancare

Furtul de carduri - o pagubă suportată adesea tot de clienţi. Află cum să te fereşti de fraudele bancare

Furtul de carduri - o pagubă suportată adesea tot de clienţi. Află cum să te fereşti de fraudele bancare
Sursa foto: atm
14 Apr 2009   •   23:23

Nici nevasta nu ar trebui să vă ştie codul PIN al cardului. Dacă aţi spus codul cuiva riscaţi să nu fiţi despăgubiţi în cazul în care contul se goleşte singur. De multe ori însă hoţii îl află fără ştirea dumneavoastră şi vă lasă fără bani. Abia atunci începe greul - trebuie să vă recuperaţi banii.

Banii pot ?zbura? de pe card oricând, fără ştirea dumneavoastră. Puteţi fi ţinta unei fraude atunci când plătiţi pe internet, la magazinele dotate cu POS sau la ATM. Dacă vi s-a întâmplat, sunaţi la bancă. Aşa ajutaţi banca să vă recupereze banii.

E varianta simplă. De cele mai multe ori însă hoţii cheltuiesc cât pot. În cele din urmă, banca trece la investigarea clientului.

?Dacă posesorul a acţionat conform tuturor regulilor menţionate în contract, atunci suportă banca. Dacă nu, sunt situaţii în care şi posesorul suportă, dacă a acţionat cu neglijenţă?, a declarat Adrian Apolozan, divizia carduri la ING Bank.

Iar tupeul hoţilor nu are limită. Doar zilele trecute trei cetăţeni bulgari au fost prinşi în timp ce încercau să recupereze un dispozitiv de skimming aflat chiar la intrarea în sediul Inspectoratului General al Poliţiei Române.

?În cazul pierderii cardurilor şi neanunţării la timp, atunci paguba e suportată de client?, precizează Marin Mitroi, director Romcard.

În general, băncile au reguli proprii şi despăgubesc total posesorii. Multe însă, respectă doar normele BNR. Acestea spun că băncile sunt obligate să returneze doar 150 de euro, indiferent de suma furată.

?Dacă dumneavoastră aţi produs o pagubă de 5.000 de euro, banca nu se poate angrena să vă restituie 5.000 de euro. Aici se crează obligativitate pentru 150 de euro?, a explicat Marin Mitroi, director Romcard.

Pe scurt - cel mai bine vă păziţi singuri. Cei mai expuşi fraudei sunt cei care cumpără de pe internet.
O soluţie pentru a folosi cardul în siguranţă este să cereţi băncii să activeze un sistem de siguranţă.

?Acest sistem îţi dă posibilitatea ca înainte de a face o tranzacţie să stabileşti o parolă personală şi, la fiecare tranzacţie, ca deţinător de card, ţi se cere să introduci acea parolă?, a precizat Cătălin Creţu, director Visa România.

Tot pentru siguranţă, puteţi alege cardul cu cip care nu poate fi copiat şi clonat ca banda magnetică obişnuită. În plus, cereţi băncii să vă pună o limită de retragere zilnică de pe card ca să nu rămâneţi fară toţi banii într-o zi.

Observator

×
Parteneri
Au fost finalizate operațiunile de umplere de pe strada surpată din Slănic
x close