Antena 3 CNN Actualitate 100 de minute: Informația-bombă care ar putea desființa dosarul Microsoft

100 de minute: Informația-bombă care ar putea desființa dosarul Microsoft

100 de minute: Informația-bombă care ar putea desființa dosarul Microsoft
Sursa foto: Foto: Agerpres
25 Noi 2016   •   16:36

Omul cheie din afacerea Microsoft, Claudiu Florică, contestă măsura controlului judiciar, iar avocatul lui susține că faptele de care este acuzat în dosar, complicitate la abuz în serviciu, s-ar fi prescris acum mai bine de doi ani și jumătate.

Procurorii DNA spun despre Claudiu Florică că a fost intermediarul afacerii licențelor IT care a păgubit statul cu 67 de milioane de dolari.

Mecanismul şpăgii din dosarul Microsoft

Practic, pentru a crea aparența că firma pe care o reprezenta este unic distribuitor al produselor Microsoft și pentru a se evita organizarea unei licitații publice, Claudiu Florică a semnat ofertele comune Fujitsu Siemens Computers — Microsoft România din data de 2 octombrie 2003 și, respectiv, 12 martie 2004. Prima ofertă a fost semnată de Silviu Hotăran, iar a doua, de Ovidiu Petrișor Artopolescu în calitate de reprezentanți ai Microsoft România.

"Cele două oferte conțineau prețuri cu mult supraevaluate față de sumele cu discount pe care le cerea în realitate compania Microsoft", se mai menționează în comunicatul DNA.

Potrivit DNA, contractul comercial de licențe IT s-a încheiat la un preț dublu față de prețul real solicitat de compania Microsoft, cu încălcarea dispozițiilor legale privind achizițiile publice, fără vreo fundamentare a necesarului, invocându-se în mod nereal calitatea firmei Fujitsu Siemens Computers de unic distribuitor pe teritoriul României al licențelor IT Microsoft. Aceasta, în condițiile în care, la acea dată, existau cinci distribuitori.

Concret, compania Microsoft a facturat către Fujitsu Siemens Computers suma de 25.791.138 USD (prețul licențelor cu discount), iar Fujitsu Siemens Computers a refacturat către Guvernul României suma de 54.567.465 USD.

Prejudiciul care urmează a fi reținut în cadrul contractului comercial de închiriere de licențe este în sumă de 28.776.327 USD. 

Procurorii DNA au dispus, luni, punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea măsurii controlului judiciar pentru 60 de zile faţă de omul de afaceri Claudiu Florică şi de doi foşti directori ai Microsoft România, Silviu Hotăran şi Ovidiu Artopolescu.

În sarcina celor trei s-a reţinut infracţiunea de complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.
 

×
Parteneri
Cel mai căutat fugar american a fost prins la Vatican
x close