Antena 3 CNN Actualitate Dosarul Microsoft 2: Claudiu Florică și doi foști manageri Microsoft România, sub control judiciar. Prejudiciul, 67 milioane dolari

Dosarul Microsoft 2: Claudiu Florică și doi foști manageri Microsoft România, sub control judiciar. Prejudiciul, 67 milioane dolari

M.Z.
8 minute de citit Publicat la 15:03 21 Noi 2016 Modificat la 15:03 21 Noi 2016
hotaran2.jpg
Foto: www.facebook.com/silviu.hotaran

UPDATE 15.03 - Procurorii DNA au dispus, luni, punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea măsurii controlului judiciar faţă de omul de afaceri Claudiu Florică şi doi foşti directori ai Microsoft România - Silviu Hotăran şi Ovidiu Artopolescu. 

Prejudiciul în acest dosar este de aproape 67 de milioane de dolari.

În sarcina celor trei s-a reţinut infracţiunea de complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, potrivit unui comunicat al DNA.

Conform aceleiaşi surse, pentru a crea aparenţa că firma pe care o reprezenta este unic distribuitor al produselor Microsoft şi pentru a se evita organizarea unei licitaţii publice, Claudiu Florică a semnat ofertele comune Fujitsu Siemens Computers - Microsoft România din data de 2 octombrie 2003 şi, respectiv, 12 martie 2004. Prima ofertă a fost semnată de Silviu Hotăran, iar a doua, de Ovidiu Petrişor Artopolescu în calitate de reprezentanţi ai Microsoft România. 

”Cele două oferte conţineau preţuri cu mult supraevaluate faţă de sumele cu discount pe care le cerea în realitate compania Microsoft”, se mai menţionează în comunicatul DNA. 

 

Comunicatul DNA

În cauza mediatizată prin comunicatul nr. 1342/VIII/3 din 26 septembrie 2014, privind la încheierea, în condiții nelegale, a unui contract comercial de închiriere licențe IT, extins ulterior pentru produse educaționale, Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să transmită următoarele:

Procurorii au extins cercetările și au identificat date și probe din care reiese suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt: 

La data de 15.04.2004 a fost încheiat un contract comercial de închiriere de licențe IT Microsoft. Prin acest contract, compania Microsoft dorea să ofere Guvernului un acord special pentru obținerea de licențe pentru produsele Microsoft, la prețuri speciale guvernamentale.

În realitate, discountul de 47% acordat de compania Microsoft în considerarea Guvernului României ar fi fost deturnat și, implicit, banii au fost îndreptați către plata unor comisioane către persoanele implicate.

Contractul comercial de licențe IT s-a încheiat la un preț dublu față de prețul real solicitat de compania Microsoft, cu încălcarea dispozițiilor legale privind achizițiile publice, fără vreo fundamentare a necesarului, invocându-se în mod nereal calitatea firmei Fujitsu Siemens Computers de unic distribuitor pe teritoriul României al licențelor IT Microsoft. Aceasta, în condițiile în care, la acea dată, existau cinci distribuitori.

Concret, compania Microsoft a facturat către Fujitsu Siemens Computers suma de 25.791.138 USD (prețul licențelor cu discount), iar Fujitsu Siemens Computers a refacturat către Guvernul României suma de 54.567.465 USD.

Prejudiciul care urmează a fi reținut în cadrul contractului comercial de închiriere de licențe este în sumă de 28.776.327 USD. 

Ulterior, la data de 3 noiembrie 2004, contractul cadru guvernamental a fost extins, cu privire la închirierea de produse educaționale. Extinderea s-a realizat, de asemenea, cu încălcarea dispozițiilor legale privind achizițiile publice, având în vedere că obiectul contractului cadru viza licențele pentru administrația publică, Fujitsu Siemens Computers nu era distribuitor de produse educaționale, iar de discountul acordat de firma Microsoft în considerarea Guvernului României au beneficiat firmele private.

De asemenea, nu a existat o analiză proprie a necesarului de licențe Microsoft pentru produsele educaționale, și nici a prețului, dat fiind că în cadrul programului privind Sistemul Educațional Informatizat existau astfel de licențe pentru toate calculatoarele din instituțiile și unitățile de învățământ de stat, existând o suprapunere între licențele existente cu cele ce urmau să se achiziționeze.

Prejudiciul care urmează a fi reținut îl reprezintă întreaga sumă plătită, adică 19.370.500 USD, deoarece licențele achiziționate se suprapuneau cu cele existente deja în cadrul programului SEI.

Începând cu anul 2006, a crescut numărul de calculatoare la nivelul administrației publice centrale care foloseau copii adiționale ale produselor comandate în prealabil (în anul 2004). Prin urmare au fost încheiate, în anul 2008, două acte adiționale pentru achiziționarea numărului suplimentar de licențe (39.385 de licențe necesare utilizării produselor software Microsoft). Prețul acestor licențe a fost cel stabilit în contractul cadru din 15.04.2004, încheiat între Guvernul României și compania Microsoft, prin Fujitsu Siemens Computers.

Deși actele adiționale au fost aprobate în cursul anului 2008, persoanele care au contribuit la producerea acestui prejudiciu sunt, funcționari publici cu sprijinul reprezentantului Fujitsu Siemens Computers, Florică Claudiu Ionuț, precum și al reprezentanților Microsoft România - Hotăran Silviu și Artopolescu Ovidiu Petrișor, deoarece extinderea pentru cantitatea de 39.385 de licențe s-a realizat conform Contractului comercial de închiriere licențe din 15.04.2004, la prețurile stabilite în acesta.

Prin urmare, prejudiciul total cauzat bugetului de stat ca urmare a încheierii și derulării contractului cadru comercial de închiriere licențe IT din data de 15.04.2004 și a actelor adiționale încheiate în noiembrie 2004 și în anul 2008, se ridică la suma totală de 66.965.343 USD, compus din:

28.776.327 USD - prejudiciul cauzat ca urmare a încheierii contractului comercial de închiriere de licențe 15.04.2004 (reprezintă diferența dintre suma plătită de Guvernul României și suma plătită de Fujitsu Siemens Computers companiei Microsoft).
19.370.500 USD- prejudiciul cauzat ca urmare a încheierii Actului adițional nr. 1 la contractul comercial de închiriere de licențe și care reprezintă întreaga sumă plătită, adică 19.370.500 USD, deoarece nu era necesară extinderea contractului la licențele educaționale.
18.818.516 USD - prejudiciul cauzat ca urmare a încheierii Actului adițional nr. 2/3 la contractul comercial de închiriere de licențe și care reprezintă diferența dintre suma plătită de Guvernul României și suma plătită de Fujitsu Siemens Computers companiei Microsoft.

Cu referire la aspectele menționate, procurorii au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând cu data de 21 noiembrie 2016, față de următorii inculpați:

HOTĂRAN SILVIU și ARTOPOLESCU OVIDIU PETRIȘOR, reprezentanți ai Microsoft România 
FLORICĂ CLAUDIU IONUȚ, reprezentant al Fujitsu Siemens Computers GmbH, 

În sarcina cărora s-a reținut infracțiunea de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe ce conturează următoarea stare de fapt: 

Deși Fujitsu Siemens Computers GmbH Austria nu avea calitatea de unic distribuitor al produselor Microsoft pe teritoriul României, fapt cunoscut cu certitudine de Florică Ionuț Claudiu, Hotăran Silviu și Artopolescu Ovidiu Petrișor, pentru a crea această aparență și a ajuta demnitarii/funcționarii implicați în inițierea și susținerea hotărârilor de guvern prin care s-a aprobat încheierea atât a contractului cadru de licențiere Microsoft cât și a actelor adiționale la acestea, să justifice în mod nelegal achiziția licențelor din sursă unică, au semnat oferte comune/adrese din care să rezulte că derularea contractului comercial se va realiza doar prin Fujitsu Siemens Computers GmbH Austria.
Concret, în calitate de reprezentant al Fujitsu Siemens Computers GmbH, inculpatul Florică Claudiu Ionuț, pentru a crea aparența că firma respectivă este unic distribuitor al produselor Microsoft și pentru a se evita organizarea unei licitații publice, a semnat ofertele comune Fujitsu Siemens Computers – Microsoft România din data de 02.10.2003, respectiv 12.03.2004. Cele două oferte au fost semnate atât de Hotăran Silviu (cea din data de 02.10.2003) cât și de Artopolescu Ovidiu Petrișor (cea din data de 12.03.2004), în calitate de reprezentanți ai Microsoft România. Cele două oferte conțineau prețuri cu mult supraevaluate față de sumele cu discount pe care le cerea în realitate compania Microsoft.

Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpații Florică Claudiu Ionuț, Hotăran Silviu și Artopolescu Ovidiu Petrișor trebuie să respecte următoarele obligații: 
a) să se prezinte la organul de urmărire, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanța de judecată ori de câte ori sunt chemați, 
b) să informeze de îndată organul judiciar cu privire la schimbarea locuinței, 
c) să se prezinte la organul de poliție desemnat cu supravegherea sa, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliție sau ori de câte ori sunt chemați,
d) să nu depășească limita teritorială a României, decât cu încuviințarea prealabilă a organelor judiciare, 
e) să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menționate în ordonanța de dispunere a controlului judiciar, 
f) să nu dețină, să nu folosească și să nu poarte arme. 

Inculpaților li s-a atras atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care le revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.

Inculpaților Florică Claudiu Ionuț, Hotăran Silviu și Artopolescu Ovidiu Petrișor li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

În cauză se efectuează acte de urmărire penală și față de alte persoane. 

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

UPDATE 14.21 - Omul de afaceri Claudiu Florică este acuzat de procurorii DNA de complicitate la abuz în serviciu în dosarul Microsoft 2, potrivit unor surse judiciare, citate de agerpres.ro.

Acesta a fost audiat luni la DNA. 

UPDATE 13.09 - Și omul de afaceri Claudiu Florică, denunțătorul din dosarul Microsoft, a ajuns la DNA luni, pentru a fi audiat.

În prima fază, Florică a fost exonerat, pentru că a turnat procurorilor.

Claudiu Florică nu a făcut declarații presei, dar a venit la Direcția Națională Amticoruție însoțit de avocatul său.

UPDATE 12.09Fostul ministru al Educaţiei Alexandru Athanasiu s-a prezentat, luni, la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) pentru a fi audiat de procurori în dosarul Microsoft 2

UPDATE 11.44 - În același dosar, a fost pus sub învinuire şi Ovidiu Artopolescu, fost general manager la Microsoft, potrivit unor surse judiciare, citate de agerpres.ro.

Cei doi s-au prezentat luni la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, fiind chemaţi în dosarul Microsoft 2. Ovidiu Artopolescu a venit însoţit de avocat. 

Procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, declara, la începutul lunii octombrie, că dosarul Microsoft 2, în care sunt implicaţi mai mulţi foşti miniştri, este în lucru. 

”S-au făcut peste 60 de percheziţii domiciliare, s-au finalizat peste 120 de percheziţii informatice asupra unor medii de stocare, în principal calculatoare şi alte unităţi IT. Au fost audiate zeci de persoane, s-au ridicat documente de la instituţiile care au deţinut astfel de documente şi care interesează cauza”, arăta şefa DNA.

----------------------------

Știrea inițială 11.10

Un fost manager al Microsoft România a fost audiat luni dimineață, la DNA, în calitate de suspect într-un dosar.

Silviu Hotăran a fost audiat într-un dosar disjuns din cel al Microsoft 2, în care a fost condamnat Dorin Cocoș, fostul soț al Elenei Udrea.

Hotăran a fost pus sub acuzare, iar procurorii l-au anunțat că este urmărit penal.

Fostul șef al Microsoft România a fost rezervat în declarații. El a spus doar că nu a dat și nici a luat mită.

”Nu am dat și nu am luat șpagă nciodată”, a spus Silviu Hotăran, la ieșirea de la DNA.

Deocamdată nu se știu care sunt acuzațiile sau suspiciunile în acest caz.

Silviu Hotăran a fost timp de 12 ani la cârma companiei Microsoft, după care s-a restras.

În dosarul Microsoft au fost condamnați definitiv ex-ministrul PDL Gabriel Sandu (3 ani de închisoare cu executare), fostul primar Gheorghe Ștefan (6 ani de închisoare cu executare) și oamenii de afaceri Dorin Cocoș și Dumitru Nicolae (2 ani și 4 luni de închisoare cu executare).

×
x close