Antena 3 CNN Actualitate Asistentele medicale, eroinele incendiului de la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii "Sfânta Maria"

Asistentele medicale, eroinele incendiului de la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii "Sfânta Maria"

Eroinele incendiului de la Spitalul de Copii Sfânta Maria din Iaşi sunt asistentele medicale care erau de serviciu la acel etaj. Femeile au salvat din calea flăcărilor un copil intubat şi ventilat mecanic, precum şi pe toţi ceilalţi micuţi aflaţi în acel moment internaţi în spital.

Asistentele medicale, eroinele incendiului de la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii "Sfânta Maria"
Sursa foto: Captură Antena 3
de Redacția Antena 3 CNN    |    23 Iun 2021   •   09:20

România a fost la un pas de încă o tragedie în sistemul medical. Un incendiu violent a izbucnit la Spitalul Sfânta Maria din Iaşi. Adică la cel mai mare spital de copii din nord-estul ţării.

Autorităţile au activat planul roşu de intervenţie, iar salvatorii au intervenit de urgenţă. 30 de pacienţi au fost evacuaţi, 12 dintre ei chiar de la etajul afectat de incendiu. Din fericire, nimeni nu a fost rănit.

Pompierii au stins flăcările în 40 de minute

Ei cred că instalaţia electrică a fost suprasolicitată, iar cablurile au luat foc.

Un copil intubat şi ventilat mecanic a fost salvat, din calea flăcărilor, de medicii de la Spitalului de copii "Sf. Maria" din Iaşi.

Cadrele medicale de la Spitalul de Copii au sunat, la ora 18.54, la 112 și au anunțat incendiul, iar șase minute mai târziu, când au ajuns pompierii, ardea atât cabinetul de la etajul trei, de unde pornise incendiul, dar și un salon gol aflat la etajul patru al clădirii.

Personalul medical i-a evacuat pe cei aflați în saloanele învecinate și ,din fericire, niciunul nu a fost afectat de incendiu.

În total, 30 persoane din spital au fost evacuate

Cadrele medicale au recuperat în total cinci copii de la un etaj şi alţi şapte de la un alt nivel al clădirii. 

"Au fost evacuaţi cinci copii de pe un etaj, şi şapte copii de pe celălalt etaj. Primii cinci copii erau însoţiţi de patru părinţi şi şase cadre medicale. Ceilalţi şapte copii, printre care unul intubat şi ventilat mecanic, erau însoţiţi de patru părinţi şi şase persoane medicale", a declarat Diana Cimpoeșu, medic - șef UPU-SMURD Iași.

Incendiul a fost descoperit de către asistenele medicale, adaugă Diana Cimpoeşu, medicul şef al SMURD Iaşi.

"Au găst locul de unde provenea incendiul şi au făcut exact ceea ce trebuiau să facă. Au deconectat sursele de energie, au deconectat sursele de oxigen şi au evacuat toţi pacienţii cu părinţii şi personalul medical, asistenţi medicali şi infiermiere care se aflau în zona respectivă. Cea mai implicată este asistenta şefă din toată zona respectivă. Toată lumea este într-o stare bună, dar evident, emoţional există reacţii care se vor linişti în timp şi care au nevoie în continuare de suport din partea tuturor", a precizat Diana Cimpoeșu, medic - șef UPU-SMURD Iași.

Salvatorii au ajuns la fata locului la 4 minute de la apelul primit la 112.

La fața locului a fost trimis și un echipaj de politie pentru dirijarea traficului rutier în zonă, iar circulaţia în jurul spitalului a fost închisă o vreme.

Spitalul Sfânta Maria din Iaşi este în plin proces de reabilitare

Partea afectata de incendiu, însă, încă nu a fost reabilitată.

Ministrul Sănătăţii a fost informat imediat de incendiu, dar a fost limitat în declaratii, şi a evitat să stea de vorbă cu jurnaliştii.

Medicii sunt revoltaţi din cauza lipsei măsurilor luate de Guvern în privinţa spitalelor, în condiţile în care incendiile sunt tot mai frecvente.

Florin Cîţu promite spitale noi până în 2024

"Este nevoie de spitale în România. Este nevoie de modernizarea spitalelor pe care le avem, dar este nevoie de spitale noi. 30 de ani nu s-a făcut niciun spital. Vreau până în 2024 să avem 2-3-4 spitale, de aceea am tras aşa mult ca în PNRR să avem construite spitale", a declarat premierul.

Spitalul de Copii "Sf. Maria din Iași" a fost construit în anul 1970. Este cea mai mare unitate medicală de pediatrie din Moldova, iar de-a lungul timpului a fost implicate în mai multe scandaluri din cauza condițiilor precare în care sunt cazați și tratați pacienții. Aici, în fiecare an, ajung peste 100 de mii de copii.


 

×
Parteneri
Sondajul care lămureşte mascarada politică
x close