Antena 3 CNN Actualitate Badea, despre montajul care circula pe internet: "Nu ma contrazic deloc"

Badea, despre montajul care circula pe internet: "Nu ma contrazic deloc"

Badea, despre montajul care circula pe internet: "Nu ma contrazic deloc"
17 Sep 2013   •   02:49

Mircea Badea a vorbit luni seară la Antena 3 despre un filmuleţ care circulă pe Internet, în care s-a realizat un montaj din crâmpeie de frază şi secvenţe complet scoase din cotext, menit să acrediteze ideea că realizatorul emisiunii "În gura presei" se contrazice în declarații. Mircea Badea a explicat că acele secvențe erau luate din emisiuni pe teme diferite, despre protestele referitoare la gazele de șist sau protestele față de Roșia Montană, el explicând totodată diferențele dintre cele două proteste și de ce trebuie tratate diferit. 

Badea a declarat în cadrul aceleiași emisiuni că nu înţelege scopul înjurăturilor la adresa lui, din partea protestatarilor faţă de proiectul Roşia Montană, mai ales după ce el a spus, încă din prima zi a protestelor, că este bucuros că oamenii îşi exprimă punctul de vedere în stradă, oricare ar fi acela. Asta în timp ce Traian Băsescu, promotorul nr. 1 al proiectului de exploatare de la Roșia Montană, nu a fost menționat niciodată în timpul protestelor din Piața Universității.


”Totul a culminat cu un filmuleț, pe care l-au montat unii, petrecând multe ore de lins emisiuni și de montaj, în care, vezi Doamne, eu mă contrazic. Eu nu mă contrazic deloc. Au luat secvențe, tăiate la mijlocul frazei, complet scoase din context, și crâmpeie de frază, din emisiuni pe teme diferite: una despre gazele de șist, una despre mișcările de stradă împotriva lui Băsescu, una în legătură cu Roșia Montană, după ce fusesem înjurat și eu și Antena 3 de ni se făcuse rău din motive care nici acum nu sunt foarte clare.

Deci s-a făcut un montaj în care s-a acreditat inițial ideea că toate acele afirmații au avut ca obiect proiectul de la Roșia Montană și că iete cum s-a sucit ăsta între timp. Greșit!
Dup-aia s-au gândit, după ce am reacționat eu public, că unele afirmații - repet, foarte ciopârțite, foarte scoase din cotext - sunt despre gazele de șist. «Dar oricum tot proteste erau. Protestul e protest... De ce nu sunt la fel toate protestele? De ce nu le tratează la fel?»

Între gazele de șist și Roșia Montană există, de exemplu, o diferență, din punctul meu de vedere, esențială. Bine, sunt două, dar încep cu asta: localnicii, ăia care stau pe gazele de șist, nu sunt de acord. Ăia spun: nu, noi nu vrem. Și protestează ca atare. Mii de oameni au spus că nu vor. La Roșia Montană, ăia care stau pe aur, ăia vor. Deci, la gazele de șist e o situație, la proiectul Roșia Montană e cu totul altă situație din punct de vedere uman. Cu totul altă situație. Într-o situație, ăia care stau pe terenul respectiv sunt contra, la Roșia Montană ăia care stau pe terenul respectiv, repet, sunt pro. E o diferență esențială din punctul meu de vedere.

A doua diferență esențială este că protestele în legătură cu gazele de șist au fost în legătură cu gazele de șist. Protestele în legătură cu Roșia Montană au fost ȘI în legătură cu Antena 3, cu Gâdea și cu mine. De ce?

Totul pentru mine a culminat, repet, cu acel filmuleț unde iată cum și-a schimbat Badea punctul de vedere. Nu mi-am schimbat punctul de vedere și în continuare vă și arătai. În timp, însă, încasând multe găleți de lături și alte astfel de încercări jegoase, oribile de manipulare, te aștepți să zic: SUPERB, da, mă înjură! Niște tineri minunați și liberi care, iată, fac astfel de abjecții.


Am și scris un text pe blog, pentru că ăsta e ce am avut la îndemână:

«Iata exemplul clasic de manipulare prin citare partiala! Se iau secvente din emisiuni cu teme diferite, se scot din context, se iau crampeie de fraza, dupa care se monteaza cum dupa cum dicteaza ticalosia basista.
Exista diferente intre protestele fata de un presedinte cu apucaturi dictatoriale, protestele fata de exploatrea gazelor de sist, unde localnicii sunt toti impotriva si protestele fata de exploatarea de la Rosia Montana unde exista doua tabere? Da, exista. Multe.

Vad ca “ecologistii” sunt deranjati ca se prezinta si punctul de vedere al altor cetateni cu fix aceleasi drepturi.

(...)

Ca sa fie foarte clar: NU doresc exploatarea de la Rosia Montana!!!! Daca ar depinde in exclusivitate de mine NU as da acceptul! Dar in acelasi timp sunt dispus sa contribui cu importante sume de bani pentru ecologizarea zonei aflate chiar acum in plin dezastru al mediului, pentru restituirea adevarata a patrimoniului istoric si gasirea de activitati productive pentru oamenii locului, disperati de foame! »”



Mircea Badea i-a îndemnat pe cei care vor să vadă emisiunile pe care le-a realizat, în integralitatea lor, să le acceseze pe AntenaPlay.ro, pentru că nu au nevoie de montaje abjcte.

”Sigur că am făcut toate demersurile și voi face toate demersurile ca acea ticăloșie de montaj abject, imund, manipulare grotescă să fie scos de pe unde este distribuit, dintr-un singur motiv: nu poți să îți bați joc, nici de munca mea, nici de mine. Cine vrea să vadă emisiunile pe care le-am realizat, în integralitatea lor, le găsește pe AntenaPlay. N-are nevoie de montaje de câte trei cuvinte cu trei cuvinte cu câte trei cuvinte puse odios, repet, în mod criminal din punct de vedere al logicii și al umanului, în așa fel. 

Nu pot fi nici entuziast, nici susținător al unor proteste care mă vizează, din punctul meu de vedere, într-un mod inept. Oamenii care ies în stradă să protesteze, inclusiv împotriva proiectului Roșia Montană, sunt minunați. Propagandiștii însă sunt odioși, absolut odioși”,
a mai spus Badea..

×
Parteneri
Românii pentru care se reduce vârsta de pensionare
x close