Antena 3 CNN Actualitate Bagheta franțuzească a intrat în patrimoniul mondial UNESCO

Bagheta franțuzească a intrat în patrimoniul mondial UNESCO

Înscrierea baghetei franțuzești a fost validată, astăzi, de către Comitetul pentru patrimoniul cultural imaterial al UNESCO.

BeFunky-collage - 2022-11-30T162129.368
Bagheta franțuzească a intrat în patrimoniul mondial UNESCO Sursa foto: Pexels
de Claudia Popovici    |    30 Noi 2022   •   16:20

"Noua înscriere pe lista patrimoniului imaterial: meșteșugul și cultura baghetei. Felicitări Franței!", a scris pe Twitter UNESCO.

"Este o recunoaștere pentru comunitatea de brutari și patiseri artizani. (...) Bagheta este făină, apă, sare, drojdie și know-how-ul meșteșugarului", a salutat Dominique Anract, președintele Confederației Naționale a brutarilor francezi, într-un comunicat de presă, relatează Le Parisien.

Franţa alesese să prezinte candidatura baghetei de pâine pentru a fi înscrisă în patrimoniul cultural imaterial UNESCO în 2021.

Comitetul prezidat de Maroc a examinat, începând de luni, 56 de cereri de înregistrare.

Printre dosarele cele mai importante s-au numărat bagheta, precum și cântecul popular raï pentru Algeria, târgurile (Franța și Belgia), cultura "chaï/tea" (Azerbaidjan și Turcia), tehnicile tradiționale de prelucrare a ceaiului (China), rubab, lăuta din Asia Centrală (Iran/Tajikistan/Afganistan), slivovitz, rachiul de prune din Serbia, romul ușor (Cuba), etc.

Pentru a evita controversele, UNESCO onorează mai presus de toate tradițiile, practicile și know-how-ul care trebuie protejate.

De asemenea, nu va recunoaște că bagheta face parte din patrimoniul mondial imaterial, ci că "meșteșugul și cultura baghetei" fac parte din acesta.

Pâinea lungă, o baghetă este realizată din doar patru ingrediente (făină, apă, sare, drojdie sau aluat). Trebuie să ofere o crustă crocantă şi miez moale.

×
Subiecte în articol: UNESCO
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close