Antena 3 CNN Actualitate Cât este amenda STB în 2023. În ce condiţii primesc amendă călătorii cu bagaje

Cât este amenda STB în 2023. În ce condiţii primesc amendă călătorii cu bagaje

În 2023, vor fi amendați chiar şi cei care ocupă un scaun cu bagajele și nu plătesc o călătorie în plus, dar și cei care au abonament, dar nu validează călătoria la fiecare urcare în autobuz, tramvai sau troleibuz.

Cât este amenda STB în 2023. În ce condiţii primesc amendă călătorii cu bagaje
Sursa foto: Antena 3 CNN
de Georgiana Adam    |    12 Ian 2023   •   22:00

Cât este amenda STB în 2023. Persoanele care nu deţin titlu de călătorie valabil şi validat sau documente care să ateste gratuitatea sunt pasibile de amendă. Cu toate acestea, mai există şi alte fapte pentru care călătorii pot lua amendă în 2023.

Călătoriile pot fi încărcate pe cardul de transport și se validează în mod obligatoriu în toate vehiculele utilizate, la echipamentele electronice montate în mijlocul de transport în comun.

Plata călătoriei permite utilizarea tuturor mijloacelor de transport public de suprafață din Regiunea București-Ilfov, în limita a 90 de minute.

Călătoriile metropolitane integrate cu metroul permit utilizarea tuturor mijloacelor de transport public de suprafață și a metroului, timp de 120 de minute. De pildă, dacă accesul la metrou se realizează în limita celor 120 de minute, călătoria cu metroul poate fi continuată fără a fi necesară achitarea unei noi călătorii.

Cât este amenda STB în 2023. În ce condiţii primesc amendă călătorii cu bagaje

În 2023, în funcţie de gravitatea, se constituie contravenţie în domeniul Serviciului public de transport local de cӑlӑtori în regiunea București-Ilfov următoarele fapte:

În cazul în care cetăţenii călătoresc fără titlu de călătorie valabil sau fără un alt document justificativ sau dovadă electronică (cod QR, cod de confirmare a tranzacției etc.), stocată în telefonul călătorului, în alt dispozitiv al acestuia sau în validatorul vehiculului, care să permită efectuarea călătoriei, conform precizărilor din oferta tarifară existentă, vor primi amendă STB în 2023 între 300-500 RON.

Amenda STB în 2023 pentru ȋmpiedicarea în orice mod a personalului cu competenţe, desemnat de către operatorul de transport/transportatorul autorizat, să-şi exercite atribuţiile de serviciu la bordul vehiculelor de transport în comun, în staţii ori la capetele de linii, este între 100-150 lei.

Totodată, solicitarea deschiderii uşilor vehiculelor de transport public de persoane, între staţii sau la semafoare, angajarea de discuţii cu conducӑtorul vehiculului de transport în comun în timpul circulaţiei sau o​​​​​​ocuparea locurilor de pe scaune și/sau platforma vehiculului cu mărfuri sau bagaje fără validarea, în plus, a unui titlu de călătorie la tariful în vigoare la data efectuării călătoriei, pentru fiecare loc ocupat cu mărfurile sau bagajele respective, reprezintă contravenţii. Amenda STB în 2023 pentru cele de mai sus este cuprinsă între 100-500 lei, potrivit stbsa.ro

Cea mai mare amendă STB în 2023 este pentru transportarea materialelor care ar putea produce neajunsuri celorlalţi călători, prin mirosurile pe care le emană, prin ardere, coroziune sau murdărie, transportarea animalelor vii.

Unde plăteşti amenda STB în 2023

În 2023, amenda STB se achită în termen de cel mult 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului-verbal, jumatate din minimul amenzii prevăzute de actul normativ.

Cei care călătoresc fără titlu de călătorie valabil sau fără un alt document justificativ sau dovadă electronică pot achita pe loc contravaloarea unui titlu de călătorie la tarif special, suprataxă, fără a se mai încheia proces verbal de contravenție.

Amenda STB în 2023 se poate achita şi prin mijloace de plată online pe ghiseul.ro, prin instituții de credit autorizate cu care există încheiate convenții sau la casieriile autorităților administrației publice locale ori ale altor instituții publice abilitate să administreze veniturile bugetelor locale indiferent de localitatea pe a cărei rază acestea funcționează, de cetățenia, domiciliul sau de reședința contravenientului ori de locul săvârșirii contravenției, precum și la ghișeul unic din punctele de trecere a frontierei de stat a României.

×
Subiecte în articol: amendă stb 2023
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close