Antena 3 CNN Actualitate Cezariana, metoda de naştere preferată de românce

Cezariana, metoda de naştere preferată de românce

Cezariana, metoda de naştere preferată de românce
Sursa foto: Foto: Intact Images
25 Feb 2011   •   23:04

Cezariana a devenit o modă în maternităţile româneşti. Deşi ar putea să nască natural, din ce în ce mai multe românce preferă bisturiul durerilor naşterii. Mai puţin de un sfert dintre copiii care se nasc în România vin pe lume pe cale naturală. De vină nu e doar spaima femeilor de durere, ci şi comoditatea unora dintre medici. 

 
În maternităţile din Bucureşti proporţia operaţiilor cezariene ajunge la 80%. Nu este un procent mare, ci unul IMENS. Se fac de CINCI ori mai multe operaţii decât media recomandată de OMS. 
 
Statistic vorbind într-o maternitate de stat o femeie din 2 naşte pe cale naturală. De exemplu aici, în salonul de primire toţi cei trei nou născuţi au fost aduşi pe lume prin operaţie cezariană.
 
Teoretic, cezariana se face doar dacă nou-născutul este în pericol sau mama are probleme. Practic, semnătura medicului ginecolog este suficientă. 
 
Puţine mai sunt astăzi mămicile curajoase. Ioana Colgiu acum 2 zile a născut pe cale naturală un băieţel. Cei 37 de ani pe care-i are îi dădeau dreptul să ceară cezariana. A preferat naşterea naturală.
 
Cu atât mai mult cu cât operaţia cezariană NU este lipsită de riscuri. Specialiştii spun că este o traumă care scade numarul celulelor albe din sângele copilului şi scade imunitatea în faţa afecţiunilor respiratorii şi măreşte riscul de a face diabet.
 
În restul Europei, în sistemul medical de stat, regulile sunt respectate.
 
Datorită clinicilor private în Spania 1 din 4 naşteri în Spania se face prin cezariană, o rată care depăşeşte recomandările OMS.În sistemul public de sănătate însă medicii sunt cei care decid dacă se face sau nu o cazariană şi asta numai în condiţiie în care sănătatea mamei sau a copiilor se află în pericol.
 
Conform statisticilor OMS cezariana este justificată doar la o naştere din zece.
 

×
Subiecte în articol: cezariana nastere
Parteneri
Cu cât vor fi penalizați românii care se pensionează anticipat
x close