Antena 3 Actualitate Cine este "fata cu steagul", simbolul victoriei Revoluției din 1989

Cine este "fata cu steagul", simbolul victoriei Revoluției din 1989

22 Dec 2019   •   21:40
Cine este "fata cu steagul", simbolul victoriei Revoluției din 1989

Gabriela Nanuș, ”fata cu steagul” din 22 decembrie 1989, e un simbol al victoriei Revoluției Române.

Atunci, pe când avea doar 17 ani, a intrat cu curaj în Comitetul Central, și, în timp ce Ceaușescu fugea cu elicopterul, ea flutura de pe acoperiș steagul găurit al Revoluției.

Acum, după 30 de ani, Gabriela a dezvăluit reporterului Sonia Simionov de la Observator, povestea ei.

"Când am plecat de acasă în ziua aceea m-am îmbrăcat cu cele mai bune haine, m-am aranjat, mi-am luat buletinul, în cazul în care mor să mă recunoască cineva. Eram pregătită pentru orice. Asumat. Ori liberă ori moartă", a mărturisit Gabriela.

A fost deviza sub care Gabriela Nanuș a plecat. la luptă! Cu mâinile goale, înarmată doar cu înflăcărarea celor 17 ani ai ei şi gata să moară pentru o Românie pe care atunci putea doar să şi-o imagineze. liberă.

Era 22 decembrie, puţin trecut de ora 12. De deasupra clădirii Comitetului Central, soţii Ceauşescu priveau pentru ultima oară imagini cu multimea spre mulţimea care tocmai începuse să-şi cânte eliberarea.

Undeva acolo era şi ea. O fată ce-avea să devină un simbol. Cu un curaj nebun, a intrat pe fereastră în clădire. În câteva minute era deja pe acoperiş.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close