Antena 3 CNN Actualitate Codul Rutier. Românii care pot obţine permisul auto fără şcoala de şoferi

Codul Rutier. Românii care pot obţine permisul auto fără şcoala de şoferi

codul rutier romanii obtine permisul auto fara scoala de soferi
O anumită categorie de români nu este nevoită să mai urmeze cursurile unei şcoli de şoferi înainte de a se înscrie la examenul auto | Sursă foto: Arhivă
de Georgiana Adam    |    18 Iun 2024   •   18:00

O anumită categorie de români nu este nevoită să mai urmeze cursurile unei şcoli de şoferi înainte de a se înscrie la examenul practic pentru obţinerea permisului de conducere, după ce Guvernul a modificat legea în 2023.

Codul Rutier a fost modificat de Guvern, la data de 10 august 2023, la propunerea Ministerului Afacerilor Interne.

MAI a făcut trei modificări extrem de importante în Codul Rutier, menite să-i ajute pe şoferii români.

Printre modificările specialiştilor MAI se numără şi eliminarea obligativităţii absolvirii unei şcoli de şoferi pentru o anumită categorie de români.

Românii care pot obţine permisul auto fără şcoala de şoferi

În 2023, a intrat în vigoare propunerea MAI privind modificarea condițiilor de restituire a permisului de conducere reținut și a celor de dobândire a permisului de conducere românesc de către șoferii care dețin permise eliberate de alte state.

În ședința de Guvern a fost adoptată Ordonanța nr. 29/2023 prin care se modifică Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, la propunerea specialiștilor Ministerului Afacerilor Interne.

Aşadar, cetățenii care dețin permise de conducere eliberate de alte state, dar care nu pot fi preschimbate cu permisul românesc de conducere, se pot înscrie la examenul pentru obținerea documentului românesc fără a mai fi nevoie de urmarea unei școli de șoferi.

În urma dobândirii permisului de conducere românesc, permisul de conducere emis în străinătate se remite autorităților din statul emitent prin grija serviciilor publice comunitare regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor, cu mențiunea că a fost obținut un nou permis de conducere în România, se arată într-un comunicat oficial al Ministerului Afacerilor Interne.

Aşadar, românii care au obținut permisul de conducere într-o altă ţară şi nu îl pot preschimba cu permisul românesc de conducere vor putea susţine examenul auto fără să fie obligaţi să facă şcoala de şoferi.

Astfel, ei se pot înscrie la examen fără să fie nevoiţi să achite taxele aferente şi să piardă timp la cursurile unei şcoli de şoferi.

×
Citește mai multe din Actualitate
» Vezi toate știrile din Actualitate
Cele mai noi știri
Parteneri
x close