Consiliul Europei a activat procedura de monitorizare a României din cauza schimbării legislației electorale de către Guvernul Orban

16 Ian 2020   •   17:36
Consiliul Europei a activat procedura de monitorizare a României din cauza schimbării legislației electorale de către Guvernul Orban

Comisia de Monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) a activat, joi, procedura de examinare a respectarii normelor democratice in Romania in cazul angajarii raspunderii Guvernului Ludovic Orban pe schimbarea legislatiei electorale.

Urmeaza ca un raportor să vină în România să evalueze situatia. Potrivit lui Titus Corlatean, membru in delegatia Romaniei la APCE, peste 10 zile se va discuta si despre sesizarea de catre APCE a Comisiei de la Venetia pe subiectul modificarii legislatiei electorale cu cateva luni inainte de alegeri.

”Nu e nicio problemă” a spus la Antena 3 deputatul PNL Dan Vîlceanu.

”Am ridicat, deși nu figura pe ordinea de zi, în mod excepțional, situația de o gravitate foarte mare, generată de decizia Guvernului Iohannis - Orban de a modifica legislația electorală din alegerile locale, prin această procedură a angajării răspunderii cu doar patru luni și jumătate înainte de alegerile locale din România. Am spus clar că această decizie încalcă o cunoscută recomandare a Comisiei de la Veneția. Nicio putere din cadrul UE nu își poate crea un avantaj prin modificarea regulilor jocului. Am cerut un tratament similar pentru această speță, cu cea pe care o cerea PNL când era PSD la guvernare. Reuniunea comisiei va avea loc peste 10-12 zile la Strasbourg” a spus Titus Corlățean la Antena 3.

”Eu sper să stopăm această procedură, pentru că acest guvern iresponsabil Iohannis-Orban ar putea atrage chiar sancțiuni” a subliniat senatorul PSD.

Parteneri
x close