Antena 3 CNN Actualitate Corlăţean: Mă gândesc dacă fac propunerile de numiri la DNA înaintea Raportului de ţară

Corlăţean: Mă gândesc dacă fac propunerile de numiri la DNA înaintea Raportului de ţară

Corlăţean: Mă gândesc dacă fac propunerile de numiri la DNA înaintea Raportului de ţară
Sursa foto: Foto: Mediafax
01 Iul 2012   •   22:51

Ministrul Justiţiei, Titus Corlăţean, a declarat că va reflecta zilele următoare dacă va face propunerile de numiri în funcţii de conducere la DNA înainta raportului de ţară, întrucât în cazul unei reacţii negative la nivel prezidenţial s-ar induce ideea unui nou conflict, informează Mediafax.
   
Ministrul Titus Corlăţean a spus că au fost prelungite prin delegare, pe un termen determinat,  mandatele adjuncţilor şefului Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), procurorii Laura Oprean şi Carmen Gâlcă.
   
"Mandatele respective (ale adjuncţilor şefului DNA, n.r.) au expirat în mod obiectiv şi exista teoretic această posibilitate a prelungirii prin delegare a mandatelor pe un termen determinat. Ministrul Justiţiei, care nu a fost informat oficial, formal, în legătură cu trecerea la prelungirea delegaţiilor, deşi dintr-un anumit punct de vedere putea să fie predictibilă această chestiune, poate face şi mâine, şi peste o săptămână propuneri, poate să facă propuneri care după dezbaterea şi avizul CSM sunt supuse confirmării sau infirmării de către preşedinte, care poate adopta decizii în dublu sens", a explicat Corlăţean.
   
El a precizat că este, ca ministru al Justiţiei, responsabil, dar în acelaşi timp trebuie să se uite "la întreaga fotografie", pentru că "suntem cu două săptămâni înaintea unui raport important privind justiţia în România".
   
"O eventuală propunere astăzi sau mâine într-un context politic extrem de frământat, de agitat, care propunere eventual ar introduce un element de reacţie negativă la nivel prezidenţial şi practic ar induce ideea unui nou conflict suplimentar, cred că o astfel de contradicţie ar genera mai mult efecte nefavorabile şi ar putea avea influenţă asupra raportului din iulie. Mai mult decât atât, acel raport se leagă foarte mult de o decizie pe care România o aşteptă de mai bine de un an - aderarea la spaţiul Schengen. Astfel încât, fără să spun că nu voi face propuneri, voi face, şi le voi face pe baza respectării criteriilor pe care le-am evocat, profesionalism, independenţă, integritate", a explicat Corlăţean.
   
Ministrul Justiţiei a precizat că interesul este însă să nu se intre "într-un război suplimentar" înaintea Raportului de ţară, înaintea deciziei importante care se va lua.
   
Corlăţean a spus că încearcă să vadă dacă poate aştepta "o perioadă de oarecare calmare a jocului politic, dacă va fi posibil". El a adăugat că vrea să reflecteze foarte serios şi să cântărească bine, "pentru că interesul României este mult mai larg decât bătălia politică, la care din păcate asistăm în clipa de faţă, o bătălie fără limită, în care nu se mai respectă niciun fel de reguli.
   
Ministrul Justiţiei a mai spus că Raportul pe justiţie va avea o influenţă decisivă asupra poziţiei unui stat membru în UE care a blocat până acum aderarea României la spaţiul Schengen.
   

×
Subiecte în articol: Titus Corlăean ministrul Justitiei
Parteneri
Israelul a lansat atacuri puternice în Iran, Irak și Siria
x close