Antena 3 CNN Actualitate Corlăţean: Românii au contribuit la creşterea economică a Marii Britanii dar nu sunt trataţi corect

Corlăţean: Românii au contribuit la creşterea economică a Marii Britanii dar nu sunt trataţi corect

Ministrul de Externe Titus Corlăţean s-a declarat nemulţumit că tema valului de imigranţi români e folosită în precampania electorală din Marea Britanie, adăugând că românii nu sunt trataţi corect, deşi au contribuit prin munca lor la Olimpiada de la Londra şi la creşterea economică de acolo, scrie Mediafax.

Corlăţean: Românii au contribuit la creşterea economică a Marii Britanii dar nu sunt trataţi corect
Sursa foto: Foto: Agerpres
de Redacția Antena 3 CNN    |    17 Ian 2013   •   10:27

"Nu am niciun fel de satisfacţie pentru a vedea faptul că iată, din nou, tema românilor, între altele şi a bulgarilor şi altora, este din nou folosită în precampanii electorale din dorinţa de a câştiga capital politic. Ar fi bine să nu se uite că românii, cetăţeni europeni, au contribuit ani de zile la prosperitatea şi creşterea economică din foarte multe state membre UE, inclusiv Marea Britanie (...)Românii au contribuit la creşterea economică din Marea Britanie, au contribuit prin muncă fizică pe care alţii poate nu  au făcut-o, nu au făcut-o britanicii sau nu au vrut să o facă alţii, la succesul Olimpiadei de la Londra, prin tot ceea ce a însemnat infrastructură, construcţia stadionului faimos", a spus ministrul Corlăţean, miercuri seara, la un post de televiziune.

De asemenea, el a arătat că o parte a presei şi politicienilor din Marea Britanie nu îi tratează corect pe români, indicându-i acum ca inamici, deşi aceştia au fost utili în perioada de creştere economică.
   
"Acum că suntem în context de criză economică, după ce am avut nevoie de unii, acum devin inamicii noştri?  Nu cred că este o tratare corectă a ceea ce a însemnat contribuţia românilor în Marea Britanie", a spus Corlăţean.
   
El a arătat că în Marea Britanie lucrează mulţi români cu nivel foarte bun de educaţie şi pregătire, asigurat de statul român. "Este convenabil pentru aceste categorii, dar când vorbim de alte categorii socio-profesionale, aceştia devin deranjanţi. Nu este în regulă", a afirmat şeful diplomaţiei.
   
Totodată, România a aderat deja de şase ani la UE, a argumentat Corlăţean, iar românii care au dorit să îşi găsească un loc de muncă în afara ţării, au făcut-o deja, orientându-se spre ţările latine ca Italia şi Franţa, în care se acomodează mai uşor.
   
Ministrul de Externe a mai subliniat că nu doreşte să intre în dezbaterea politică internă din Marea Britanie, însă a avut demersuri constante pe lângă omologul William Hague, primind asigurări că Tratatul de Aderare va fi respectat, iar la 1 ianuarie 2014 restricţiile de muncă pentru români vor fi ridicate.

×
Subiecte în articol: Titus Corlăean ministrul de externe
Parteneri
Avarie majoră în rețeaua de termoficare operată de Termoenergetica
x close