Antena 3 Actualitate Cultură Comorile dacice furate din Sarmizegetusa depăşesc producţia pe doi ani a unei faimoase mine de aur

Comorile dacice furate din Sarmizegetusa depăşesc producţia pe doi ani a unei faimoase mine de aur

de Georgiana Adam    |    13 Mai 2022   •   15:47
Comorile dacice furate din Sarmizegetusa depăşesc producţia pe doi ani a unei faimoase mine de aur
Sursa foto: Pixabay

Valoarea şi numărul tezaurelor dacice de aur şi argint descoperite în zona sitului UNESCO Sarmizegetusa Regia sunt impresionante.

Peste 60 de kilograme de aur dacic (tezaure de monede Lysimach şi Koson şi 11 brăţări spiralice) sunt date în urmărire internaţională de statul român, după ce în ultimele decenii au fost descoperite de căutătorii de comori în zona cetăţilor antice din Munţii Orăştiei, potrivit adevarul.ro.

Ulterior, aceste tezaure au fost traficate pe piaţa neagră. 

Alte comori valoroase şi-au pierdut urma în afara ţării înainte ca autorităţile să afle de existenţa lor, astfel că valoarea şi numărul lor nu au putut fi stabilite.

În ultimele trei decenii, potrivit informărilor oficiale, braconierii au descoperit peste 40 de tezaure antice preţioase în zona cetăţilor dacice. 

O listă a comorilor a fost publicată în studiul realizat de cercetătorul Claudiu Purdea. Potrivit autorului, aproape 100 de kilograme de aur şi circa 40 de kilograme de argint au fost descoperite de braconieri.

Practic, cele aproape 100 de kilograme de aur descoperite în ultimii ani de căutătorii de comori din Munţii Orăştiei echivalează cu cantitatea de aur extrasă în primii doi ani de funcţionare (1748 – 1749) ai minei Săcărâmb, una dintre cele mai bogate exploatări de aur din Transilvania secolelor trecute, unde la acea vreme lucrau sute de oameni.
 

×
Subiecte în articol: comori dacice Sarmizegetusa

Ştirile Antena 3 sunt şi pe Facebook sau pe Google News

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close