Antena 3 CNN Actualitate Cultură "JazzIn the Colour": Peste 80 de litografii ale pictorului francez Henri Matisse, instalații audio-video cu celebrul tablou "La Blouse Roumaine" și o colecție unică de ii, din 24 martie, la Castelul Cantacuzino

"JazzIn the Colour": Peste 80 de litografii ale pictorului francez Henri Matisse, instalații audio-video cu celebrul tablou "La Blouse Roumaine" și o colecție unică de ii, din 24 martie, la Castelul Cantacuzino

"JazzIn the Colour": Peste 80 de litografii ale pictorului francez Henri Matisse, instalații audio-video cu celebrul tablou "La Blouse Roumaine" și o colecție unică de ii, din 24 martie, la Castelul Cantacuzino
24 Mar 2017   •   13:20

Peste 80 de litografii ale pictorului francez Henri Matisse, printre care și renumita serie "Jazz", instalații audio-video cu celebrul tablou "La Blouse Roumaine" și o colecție unică de ii fac parte din noua expoziție "JazzIn the Colour" ce se va deschide pentru public pe 24 martie, la Castelul Cantacuzino din Bușteni.

"JazzIn the Colour" îi va purta pe vizitatori în lumea artistului francez Henri Matisse, fiind prezentate litografii din mai multe etape ale creației pictorului, lucrări ce demonstrează că "pasiunea învinge orice obstacol".

"După Primul Război Mondial, Matisse s-a bucurat de o mare reputație și a devenit un artist consacrat la nivel mondial. Viața sa interesantă ne demonstrează că pasiunea trece peste orice obstacol. În 1941, având cancer abdominal, acesta suferă o intervenție chirurgicală ce are efecte devastatoare asupra sănătații lui. Dar el continuă să lucreze, să creeze, să impresioneze întreaga lume cu creativitatea sa, cu dragostea sa pentru culoare și compoziții îndrăznețe", a declarat Kurt Neuschitzer, CEO al Zamora Estate, unul dintre acționarii Castelului Cantacuzino.

Astfel, iubitorii de artă se vor putea delecta cu celebra serie "Jazz", ce prezintă 20 de litografii realizate de Henri Matisse între 1943 și 1947, care inițial trebuia să poarte numele de "Cirque", însă elementele multiple ce se regăsesc în lucrările seriei, amintirile și sentimentele sale au contribuit la redenumirea ei. Această serie și-a câștigat popularitatea atât datorită culorii, simplității, cât și a procesului de creație, imobilizat fiind, Henri Matisse dă naștere lucrărilor folosindu-se de colaje din hârtie.

O altă surpriză pregătită pentru vizitatorii expoziției este o colecție de costume tradiționale populare românești, vechi de peste 80 de ani, ce vor completa instalațiile audio-video dedicate celebrului tablou creat de Henri Matisse "La Blouse Roumaine". Cămașa cu altiță, modelul care l-a inspirat pe artistul francez, este una dintre piesele care vor fi expuse în Galeria de Artă a Castelului Cantacuzino, acolo unde turiștii vor putea afla poveștile fiecărei ii, aduse la lumină de echipa proiectului "Flori de ie".

"Tabloul <> ascunde o poveste extrem de frumoasă. Henri Matisse urmează cursurile Ecole Beaux-Arts din Paris, unde îl întâlnește, în atelierul lui Gustave Moreau pe viitorul său bun prieten pictorul român Theodor Pallady. Începe o prietenie frumoasă care îl va inspira mai târziu pe Matisse să creeze uimitorul tablou <>, la care pictorul a lucrat 9 luni si s-a folosit atât de 14 fotografii cu ii românești, cât și de bluze trimise de Pallady", relatează Kurt Neuschitzer.

Celebrele frunze a lui Matisse vor transforma sala principală într-o oază de culoare, iar seriile de litografii "Florilège des Amours", "Derrière le Miroir" și "A la Rencontre du Matisse", realizate de artistul francez între 1920 și 1969, îi vor introduce pe vizitatori în ultima perioadă de creație a lui Henri Matisse.

Un alt element atractiv al expoziției este reprezentat de MATISSE-THEK, un spațiu special amenajat în care vor fi proiectate documentare despre viața și opera pictorului francez Henri Matisse.

Expoziția este deschisă până pe 25 iunie, prețul de intrare fiind de 20 de lei.

Cantacuzino Castle Art Gallery a luat ființă în 2015, prima sa expoziție fiind dedicată pictorului spaniol Salvador Dali. Au urmat apoi lucrări grafice ale artiștilor Pablo Picasso, Marc Chagall și Vincent van Gogh. Cele patru expoziții s-au bucurat de aprecierea publicului, fiind vizitate de peste 80.000 de persoane.

Castelul Cantacuzino a fost construit în 1911, la cererea prințului Gheorghe Grigore Cantacuzino, monumentul devenit istoric fiind la inaugurarea sa una dintre cele mai moderne construcții din Europa. În 2010, Castelul a fost deschis spre vizitare și de atunci a devenit una dintre cele mai importante atracții de pe Valea Prahovei.

Parteneri: Glamour, Flori de Ie, Antena 3, Radio Romania Cultural, Agerpres, Restaurant Canta Cuisine

×
Subiecte în articol: busteni expozitie
Parteneri
Urmează o lună cu temperaturi neobișnuite în România
x close