Antena 3 CNN Actualitate Cultură Lucian Romaşcanu, ministrul Culturii: "Ziua Tratatului de la Trianon, o pagină a istoriei României care nu trebuie uitată"

Lucian Romaşcanu, ministrul Culturii: "Ziua Tratatului de la Trianon, o pagină a istoriei României care nu trebuie uitată"

Lucian Romaşcanu, ministrul Culturii, a transmis un mesaj, pe site-ul oficial al instituţiei, cu ocazia Zilei Tratatului de la Trianon - 4 iunie 1920, o zi care reprezintă "o pagină a istoriei României".

Lucian Romaşcanu, ministrul Culturii: "Ziua Tratatului de la Trianon, o pagină a istoriei României care nu trebuie uitată"
Sursa foto: Hepta | Mediafax Foto / Andreea Alexandru
de Georgiana Adam    |    04 Iun 2022   •   09:29

"Există câteva date în calendar care mă fac să rămân mut de emoție dar, în același timp, mândru de acest popor curajos, în ciuda greutăților ce i-au fost puse în cale de-a lungul istoriei sale.

4 iunie, Ziua Tratatului de la Trianon, are o semnificație aparte pentru fiecare dintre noi, reprezentând o pagină a istoriei României care nu trebuie uitată, o oglindă a voinței și a identității naționale, un răspuns pentru vocea românilor din Transilvania şi Banat, aflați la Alba Iulia, în decembrie 1918.

Ziua de 4 iunie 1920 o datorăm sacrificiului armatei române din Primul Război Mondial, diplomației unor oameni de stat de excepție - elite politice ale acelor vremuri - dar și Puterilor Aliate, care au văzut în acel moment istoric esența idealurilor țării noastre. Din toate aceste motive și nu numai, avem datoria să marcăm cu demnitate și mândrie, în fiecare an, Ziua de 4 iunie.

Simbolistica ei a fost a fost deplin înțeleasă pe 13 mai 2020 când, la inițiativa senatorului PSD Titus Corlățean, Parlamentul României a adoptat legea nr. 256 pentru a marca oficial data recunoașterii internaționale, în 1920, a acestui moment atât de important pentru toți românii", a declarat ministrul Culturii, Lucian Romașcanu.

×
Subiecte în articol: Lucian Romașcanu ministerul Culturii
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close