Antena 3 CNN Actualitate Cultură Sergiu Nicolaescu şi rolul pe care l-a avut în "filmul" Revoluţiei Române

Sergiu Nicolaescu şi rolul pe care l-a avut în "filmul" Revoluţiei Române

Sergiu Nicolaescu şi rolul pe care l-a avut în "filmul" Revoluţiei Române
Sursa foto: Foto captura Antena 1
03 Ian 2013   •   21:10

Sergiu Nicolaescu a jucat peste 35 de roluri în filmele sale. Dar, poate cel mai important dintre ele, a fost cel în filmul Revoluţiei Române. N-a fost o variantă cinematografică. Totul s-a întâmplat pe străzile din Bucureşti, într-o zi geroasă de iarnă.

Era decembrie 1989. 15 ani mai târziu, Sergiu Nicolaescu, face un film despre Revoluţie. Filmul se numeşte chiar....15.

"Dacă nu veniţi aici, la televiziune, şi ne alăturaţi nouă, să ştiţi că ceea ce vedeţi acum ar rămâne un foc de paie şi eu nu vreau să rămână un foc de paie".

Aşa îi indemna Sergiu Nicolaescu în 22 decembrie, pe bucureşteni, din celebrul studio 4 al televiziunii publice, proaspăt scoasă de sub controlul Securităţii.

În acele zile, Armata era cea chemată sa facă ordine, inclusiv de către Sergiu Nicolaescu.

Nicolaescu  a participat inclusiv la cenzurarea casetei cu filmul execuţiei soţilor Elena şi Nicolae Ceauşescu. Într-un interviu din 2010, acesta a povestit momente inedite filmate în timpul procesului dictatorilor.

După Revoluţie, Sergiu Nicolaescu a participat la reconstituirea sinuciderii generalului Vasile Milea.

Ulterior, a fost acuzat că a încercat să se folosească de accesul privilegiat pe care l-a avut la Revoluţie pentru a încerca să turneze propriul  film despre evenimentele din Bucureşti. Atunci nu a ieşit însă niciun film.

Abia în 2005, regizorul a terminat filmul "15" în care a spus povestea celor 43 de morţi de la Timişoara, incineraţi la Bucureşti în decembrie 1989.



×
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close