Antena 3 CNN Actualitate Cum l-a scos CEDO pe Cioacă din puşcărie

Cum l-a scos CEDO pe Cioacă din puşcărie

Cum l-a scos CEDO pe Cioacă din puşcărie
Sursa foto: Foto: captura Antena 3
de M.Z.    |    12 Mar 2014   •   19:03

CEDO l-a scos pe Cristian Cioacă din închisoare. Judecătorii s-au folosit de hotărârile Curţii Europene atunci când au decis să îl elibereze.

În motivarea instanţei se arată că CEDO a sancţionat utilizarea excesivă a noţiunii de pericol pentru ordinea publică. În plus, Cioacă nu mai poate influenţa procesul penal odată lăsat în libertate, au considerat magistraţii.

 
Judecătorii consideră că fostul poliţitst, Cristian Cioacă nu mai poate fi considerat un pericol public nici pentru comunitate, nici pentru cei implicaţi în proces. Magistraţii spun că nu există date care să ateste că acesta s-ar sustrage de la judecată, deşi prima condamnare a fost aspră. 
 
De asemenea, judecătorii atrag atenţia că CEDO a mai sancţionat România pentru că a utilizat excesiv noţiunea de pericol pentru ordinea publică în cazul unor acuzaţi pe care i-a ţinut după gratii. 
 
"Menţinerea inculpatului în detenţie preventivă nu ar mai reprezenta o măsură proporţională cu situaţia care a determinat-o, apreciind că privarea sa în continuare de liberatate ar depăşi durata rezonabilă la care se referă CEDO", susţin magistraţii.
 
Mai mult, magistraţii susţin că poliţistul nu mai poate influenţa procesul chiar dacă este judecat în liberatate.  

Pe 14 februarie, un complet de divergenţă format din trei magistraţi de la Curtea de Apel Piteşti a decis înlocuirea arestului preventiv cu măsura controlului judiciar pentru Cristian Cioacă, impunându-i acestuia mai multe restricţii. 
 
Ulterior, Cioacă s-a angajat din nou în IPJ Argeş, unde lucrează în serviciul logistic.
Procesul în care Cioacă este judecat pentru uciderea soţiei sale, Elodia Ghinescu, continuă la Curtea de Apel Piteşti.
 
 
 
 
 

×
Subiecte în articol: Cristian Cioaca CEDO elodia ghinescu
Parteneri
Ion Iliescu și Petre Roman, audiați în Dosarul Mineriadei, după 34 de ani
x close