Antena 3 CNN Actualitate Documentul care arată cum și de ce a fost anulat discursul lui Volodimir Zelenski în Parlamentul României: "Le-a fost teamă"

Documentul care arată cum și de ce a fost anulat discursul lui Volodimir Zelenski în Parlamentul României: "Le-a fost teamă"

Antena 3 CNN a obținut în exclusivitate documentul care conține detaliile stabilite pentru vizita lui Volodimir Zelenski în România şi care includea intenția de a susţine un discurs în Parlamentul României, demers care a fost anulat.

de Redacția Antena 3 CNN    |    11 Oct 2023   •   17:23

Potrivit documentului, președinția ucraineană a transmis părții române, prin administrația prezidențială, că Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, vrea să susțină un discurs și în Parlamentul României. 

Mai mult, conducerea Parlamentului s-a întrunit şi a votat un memorandum intern în care a stabilit clar că la ora 17:00 pe data de 10 octombrie, președintele Ucrainei se va adresa Parlamentului României, memorandum care în aceste momente a fost șters de pe site-ul instituției, dar şi din folderele parlamentarilor care fac parte din conducere.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

"Cel mai mult s-a temut Nicolae Ciucă, președintele Senatului. I-a fost foarte teamă de neplăcerile pe care ar putea să le creeze senatoarea Diana Șoșoacă. Mai erau trei ore până la momentul în care Volodimir Zelenski ar fi trebuit, potrivit programului, să ajungă în Parlamentul României. Și demnitarii noștri s-au gândit și s-au răzgândit de cel puțin trei ori. Deci, dimineață au convocat ședință pentru ora 17:00, ulterior au discutat să amâne, să nu mai susțină discurs, ci doar să se întâlnească cu cei doi președinți ai Parlamentului.

S-a discutat inclusiv posibilitatea ca Nicolae Ciucă să meargă la Palatul Victoria și împreună cu Marcel Ciolacu să îl întâmpine, să se întâlnească acolo cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

Ulterior, au mai discutat undeva pe la prânz și au spus: nu, haideți să nu anulăm nimic, să vină să susțină discurs, însă după o oră și ceva au spus conducerii Parlamentului să anuleze plenul, să nu mai vină Volodimir Zelenski să susțină un discurs, pentru că riscurile sunt foarte mari și nu aveau garanția că Diana Șoșoacă va sta potolită.

Citeşte şi: Mircea Badea, despre vizita lui Zelenski în România: "De asta a venit aici, dar România e plină de complexe provinciale"

S-a discutat şi cu Diana Șoșoacă. Au fost demnitari care au vorbit în acea dimineață cu Diana Șoșoacă, să îi ceară să stea potolită, să stea liniștită în banca ei

Şi Diana Șoșoacă a spus da, asta voi face, nu mă voi ridica, nu mă voi apropia de el, voi veni cu harta mea, voi veni cu un tricou, însă voi face transmisiunea mea live pe Facebook, dar nu voi merge către Volodimir Zelenski. Nu voi încerca să mă apropii de el.

Doar că demnitarii noștri nu a avut încredere că Diana Șoșoacă se va ține de cuvânt", a spus Mădălina Mihalache, jurnalist Antena 3 CNN. 

Volodimir Zelenski a salvat situaţia tensionată la nivel intern în România

După ce a ajuns la București, întâlnirea dintre parlamentari și Zelenski a fost anulată.

În cadrul conferinței de presă organizată la Cotroceni, președintele Klaus Iohannis a fost întrebat de ce s-a anulat întâlnirea cu Parlamentul. Iohannis a răspuns:

"Programul domului Zelenski a fost negociat de cele două delegații și comunicat public", a declarat Klaus Iohannis.

Zelenski a răspuns la aceeași întrebare, şi a dezvăluit motivul pentru care nu a mai vorbit în Parlament.

"Știm că nu duc lipsă de discursuri în toate țările, cu tot respectul. Aceasta a fost o vizită în care să mulțumesc românilor și să vorbesc strategic cu președintele Iohannis. Mă mai întâlnesc cu prim-ministrul și cu câțiva parlamentari. Nu am pregătit niciun discurs, cu tot respectul", a spus elegant Volodimir Zelenski care astfel a salvat o situaţie tensionată la nivel intern în România. 

×
Parteneri
Geoană: Să facem o petiţie zdravănă către noul Congres american
x close