Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN În gura presei Mircea Badea, despre vizita lui Zelenski în România: "De asta a venit aici, dar România e plină de complexe provinciale"

Mircea Badea, despre vizita lui Zelenski în România: "De asta a venit aici, dar România e plină de complexe provinciale"

Mircea Badea a comentat vizita lui Volodimir Zelenski în România, subliniind interesele care au stat, de fapt, la baza acestui demers.

de Redacția Antena 3 CNN    |    11 Oct 2023   •   01:22

Potrivit lui Mircea Badea, vizita lui Volodimir Zelenski în România a avut un scop foarte clar care a inclus soluţii pentru transportul cerealelor şi ajutorul militar, însă România a avut mult mai multe așteptări, mai ales că, de la începutul războiului, ţara noastră a susţinut Ucraina din mai multe puncte de vedere. 

"Am văzut la unii un sentiment de frustrare. Recunosc că eu nu l-am avut. Adică nu am înțeles. Doamne ferește n-am nimic împotriva domnului președinte Zelenski! Să vină în România de 100.000 de ori să se şi mute aici. N-am nicio problemă cu asta, dar n-am înțeles frustrarea unora. Eu n-am avut frustrarea asta: Doamne, dar la noi n-a venit! 

Adică nu m-am simțit nevalidat pe sistemul să fim în rândul lumii, să vină președintele Ucrainei și în România. Adică noi ce avem? Noi am ajutat și el nu vine și la noi? Şi dacă vine, ce? Că unii păreau că se simt bine, în sensul că altfel s-ar fi simțit rău.

Mircea Badea, despre vizita lui Zelenski în România: "Nou coridor pentru cerealele ucrainiene şi ajutor militar suplimentar"

Mie mi se pare destul de clar de ce a venit președintele Zelenski. A venit pentru că avea interes să vină. Trebuia să rezolve cu cerealele. Nu că ar fi avut vreo emoție că România, slavă Domnului, e conformă, e întocmai și la timp și cu planurile doamnei Ursula şi cu Doamne ajută și cu ce spune partenerul strategic. N-avea nicio emoție. Dar a venit totuși ca să fie sigur pe detaliile pentru noul coridor pentru cerealele ucrainiene şi ajutorul militar suplimentar.

În acest moment în regiune lucrurile devin complicate pentru Zelenski. Adică în Polonia, care a fost cel mai mare suporter din regiune, treaba s-a cam închis.

Cu Ungaria şi Slovacia treaba e rezolvată. Și atunci în regiune, mai suntem şi noi. Pe unde să treacă cerealele alea? Păi prin România, nu? A spus președintele Iohannis să se dubleze coridorul? A spus. 

"Noi am ajutat Ucraina ca să ne mângâie președintele Zelenski pe cap?"

Deci de asta a venit omul. Avea nişte interese pe care le urmărea. Până acum nu le-a avut, pentru că a avut mult multe opțiuni. A avut alte priorități în acest moment.

Faptul că nu ne-a vizitat până acum noi am luat-o cumva foarte personal. Îl așteptam să ne mângâie pe cap. România e plină de complexe provinciale. Adică, domnule, stai puţin că noi am fost super băieți, am livrat, am făcut și nu ne-am mângâiat pe cap? Nu! Noi am ajutat Ucraina ca să ne mângâie președintele Zelenski pe cap?

Sau am ajutat-o din convingere, ca să apărăm valorile democrației, legile internaționale că am considerat inacceptabil invadarea ilegală și neprovocată a unui stat de către alt stat? Adică nu de asta?

Părea multă suferință în România că n-a venit Zelenski să ne mângâie pe cap. Acum mulți au avut senzația că ne-a mângâiat pe cap. Dânsul nu ne-a mângâiat pe cap!

"Nu înțeleg nevoia validării pe care o simt foarte mulți în spațiul public"

A avut un comportament absolut decent. Discursurile și luările sale de poziție absolut în regulă. Dânsul a avut niște interese pe care și le-a îndeplinit. Nu spun asta că e rău, spun doar că n-a venit să ne mângâie pe cap. Și nu înțeleg nevoia validării pe care o simt foarte mulți în spațiul public.

Acum, în sfârșit se simt unii validați cumva. Dar nu suntem validați complet că Zelenski nu a ţinut un discurs în Parlament. Domnule, deci câtă frustrare că n-a vorbit Zelenski în Parlament! Doamne, câtă frustrare! Dar ce credeți că ar fi spus în Parlament, dacă ar fi vorbit?

Aceleași lucruri pe care le-a spus și când era cu președintele Iohannis. Credeți că ar fi spus altceva decât a spus în nenumărate rânduri?", a spus Mircea Badea.

Mircea Badea, despre diferențele de comunicare dintre Iohannis şi Zelenski: "Bine că ne-a salvat!"

"Dar e clar şi se vede diferența uriașă de nivel de comunicare între Zelenski şi Iohannis.

Când un reporter l-a întrebat pe președintele Iohannis de ce n-a vorbit Zelenski în Parlament, Werner a răspuns că detaliile vizitei bilaterale au fost stabilite de comun acord. Ce mă? Ce răspuns e ăsta?

După care văzând președintele Zelenski, însemnându-se că e praf pe materie de comunicare, a făcut un dribling, că doar el e om de media, a fost star de televiziune înainte să fie președinte și apt combatant și a zis stați puțin.

Adică ne-a salvat! Într-adevăr ne-a salvat de la răspunsul, Doamne ferească Dumnezeu, pe care l-a dat președintele, pe care le-ați ales de două ori, Doamne ferește!

Așa președintele Zelenski a făcut driblingul și a zis: dar întrebați-mă pe mine, că nu duc lipsă de discursuri, dar n-am pregătit unul pentru Parlament.

A fost și un pic ironic aici și cumva m-a validat pe mine, că a zis stați liniștiți că o să vin eu cu un discurs boboc pentru Parlament. Nu vă impacientați!

Eu nu sunt deloc convins că președintele Zelenski avea sau stabilise să vorbească în Parlamentul României. Venise pentru niște chestii foarte concrete pe care le-a rezolvat cu președintele, cu primul ministru. Să-și piardă timpul cu un discurs în Parlament, ca să ce?", a spus Mircea Badea. 

×
Parteneri
Vremea se încălzeşte în toată ţara. ANM, prognoza meteo actualizată
x close