Antena 3 CNN Actualitate Dr. Vlad Ciurea, recomandări pentru gestionarea emoţiilor în contextul războiului: "Acesta este marele răspuns al binelui în lupta cu răul"

Dr. Vlad Ciurea, recomandări pentru gestionarea emoţiilor în contextul războiului: "Acesta este marele răspuns al binelui în lupta cu răul"

Renumitul neurochirurg și profesor universitar, medicul Vlad Ciurea, a comentat impactul războiului din Ucraina asupra României şi a venit cu o serie de recomandări pentru a ne gestiona corect emoţiile.

Dr. Vlad Ciurea, recomandări pentru gestionarea emoţiilor în contextul războiului: "Acesta este marele răspuns al binelui în lupta cu răul"
Sursa foto: Antena 3
de Claudia Popovici    |    10 Mar 2022   •   17:30

"Vă mărturisesc că nu credeam ca, după doi ani grei de pandemie, să ajungem într-o situație de război. Un război de mari dimensiuni în apropierea noastră care, iată, ne implică direct prin efectele sale. Experiența ultimelor zile arată limpede că vremurile sunt extrem de dure cu noi, oamenii, și că ființa umană are o putere extraordinară să îndure răul", spune prof. Alexandru Vlad Ciurea,  care a subliniat că "puterea de a îndura vine, dincolo de dorința de a trăi, din manifestarea solidarității oamenilor".

"Românii funcționează ca un popor unit, civilizat și gata să ajute"

Medicul a lăudat solidaritatea şi mobilitatea extraordinară a poporului român. 

"De când a început conflictul din țara vecină, zeci de mii de ucraineni au fugit din calea războiului și alte zeci și sute de mii de oameni i-au așteptat la frontiere ca să îi ajute. Iar acest lucru este copleșitor în cel mai bun sens al acestui cuvânt.(...)

Într-un exemplu de mobilizare excepțională, românii funcționează ca un popor unit, civilizat și gata să ajute.(...)

Pentru prima dată, după mult timp, românii s-au așezat de aceeași parte a baricadei și demonstrează în fiecare zi că știu ce au de făcut. Și ajută cu dăruire și hărnicie, arătând lumii întregi ce înseamnă solidaritatea! (...)

"Nu avem voie să lăsăm răul să ne încetinească"

Dincolo de dorința de a ajuta, românii dau dovadă și de eficiență în ceea ce fac. Nu este ușor să aduni lucrurile de care este nevoie, nu este ușor să le transporți, să le descarci, apoi să le distribui. Trecerea frontierei cere proceduri. Frigul este și acesta un dușman. Reputația noastră de oameni care nu se împacă bine cu ordinea, disciplina sau punctualitatea nu este deloc întemeiată. În fiecare zi, dovedim faptul că avem capabilitatea unei organizări coerente. (...), spune medicul Vlad Ciurea într-un articol romanialibera.ro

Dr. Vlad Ciurea, recomandări pentru a gestiona corect emoțiile în contextul războiului

"În același timp cu răspunsul solidar, suntem obligați să ne vedem de viețile noastre. Să mergem la serviciu, să ducem copiii la școală, studenții să își vadă de cursuri, fabricanții de pâine să facă pâine, iar șoferii a autobuz să își conducă mașinile. Marele răspuns al binelui în lupta cu răul este chiar acesta: viața merge înainte!

Poate că este tentant să zăbovim mai mult asupra tragediei de lângă noi. Nu este nefiresc. Dar acest lucru nu înseamnă să ne oprim din tot ceea ce facem, să ne oprim din a trăi. Acțiunea, faptele și rugăciunile nu se opresc. Nu avem voie să lăsăm răul să ne încetinească. Da, efortul este mai mare, da, suntem mai tulburați ca oricând, dar nu putem să dăm satisfacție războiului.

"Napoleon a spus că „războiul este treaba barbarilor. Ceea ce fac românii în aceste zile este treaba oamenilor"

Înainte de a încheia aceste rânduri, îmi permit să vă recomand ca în acțiunile de ajutor să țineți cont de nevoile refugiaților și să acționați după cum cer instituții și organizații cum este, de exemplu, Crucea Roșie.

Ei știu exact care sunt nevoile imediate ale celor care fug din calea războiului și sunt deja organizați. Sunt lucruri de strictă și imediată necesitate, cum sunt produsele de igienă personală sau medicamentele.

Poate într-o parte este nevoie de pături, iar în alta de alimente. Dacă vreți să ajutați, intrați în legătură cu oamenii care deja s-au organizat, sunt acolo, lângă granițe, și știu foarte bine care sunt produsele de care este nevoie. Ajutorul trebuie să fie rapid, dar și eficient.

Napoleon a spus că „războiul este treaba barbarilor”. Iar eu spun că ceea ce fac românii în aceste zile este treaba oamenilor! Vă doresc tuturor sănătate și putere!

×
Parteneri
Potopul din Dubai explicat de climatologi
x close